Stalo sa 24. mája

NETKY.SK • 24 Máj 2012, 04:25 • 2 min
 Stalo sa 24. mája

Stalo sa 24. mája - Life style Narodenia 1819 - narodila sa britská kráľovná (od roku 1837) Viktória.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1819 - narodila sa britská kráľovná (od roku 1837) Viktória. Počas jej vládnutia, viktoriánskej epochy, ktorá trvala takmer 64 rokov, sa Británia zmenila na svetovú veľmoc. Viktória bola manželkou Alberta Sasko-Koburského a mali spolu 9 detí. Jej meno nesú Viktóriina zem v Antarktíde, najväčšie jazero v Afrike i vodopády na rieke Zambezi. Zomrela v roku 1901.
1912 - narodil sa fotograf Dezider "Dežo" Hoffmann. Interbrigadista v španielskej občianskej vojne, frontový kameraman. Počas II. svetovej vojny bol v jednotkách čs. armády a v Royal Air Force (RAF) v Anglicku, kde sa po vojne usadil. Pracoval ako fotoreportér a v 60. rokoch sa zaradil medzi najväčších fotografov pop-scény. Bol dvorným fotografom The Beatles a fotografoval aj ďalšie hviezdy svetového šoubiznisu - Rolling Stones, Charlieho Chaplina, Sophiu Loren, Marlona Branda, Marilyn Monroe, Laurencea Oliviera, Franka Sinatru, Boba Marleyho, Dukea Ellingtona, Louisa Armstronga, Eltona Johna, Omara Sharifa, Pink Floyd a ďalších. Zomrel v roku 1986.
1940 - narodil sa herec, spevák, komik, režisér, moderátor a zabávač Ivan Krajíček. Bol členom Novej scény a televízni diváci si ho pamätajú najmä vďaka programom, ktoré tvoril s Oldom Hlaváčkom: Vtipnejší vyhráva a Hostinec pod gaštanom. Neskôr uvádzal reláciu Repete. Hral napríklad vo filmoch Láska neláskavá, Stratená dolina, Nie, Neďaleko do neba. Zomrel v roku 1997.
1941 - narodil sa americký hudobník, básnik a maliar Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman. Už viac ako päť desaťročí patrí k najvýznamnejším postavám hudby. Napísal viac ako 500 piesní a vydal 34 štúdiových albumov, 13 live nahrávok a 14 kompilácií. Jeho piesne prepracovalo viac než dvetisíc rôznych interpretov ako napríklad The Rolling Stones, Rod Steward, Guns'N'Roses, Stevie Wonder, Neil Young, Sheryl Crow, Duke Ellington, P. J. Harvey, Jimi Hendrix, Pearl Jam, Tom Petty alebo Rage Against The Machine. V roku 1982 ho uviedli do Skladateľskej siene slávy a v roku 1988 aj do Rock'n'rollovej siene slávy. V roku 1991 si odniesol Grammy za celoživotný prínos a v roku 1997 prevzal ocenenie Kennedyho centra. Je tiež držiteľom najvyššieho kultúrneho ocenenia francúzskej vlády - Commandeur de L'Ordre des Artes et des Lettres a nominovali ho na Nobelovu cenu za literatúru. Získal tiež Zlatý glóbus a Oscara za pieseň Things Have Changed, ktorú napísal k filmu Skvelí chlapci. Medzi jeho najznámejšie piesne patria Knockin' On Heaven's Door, Blowin´In The Wind, Mr. Tambourine Man, Like A Rolling Stone alebo The Times They Are a-Changin'.
1945 - narodila sa americká herečka Priscilla Presley, bývalá manželka legendárneho Elvisa Presleyho. Účinkovala napríklad v seriáli Dallas alebo vo filme Bláznivá strela a jeho pokračovaniach.
1949 - narodil sa britský herec Jim Broadbent. Známy je napríklad z filmov Výstrely na Broadwayi, Richard III, Moulin Rouge, Denník Bridget Jones, Gangy New Yorku, Trh márnosti, Bridget Jonesová: S rozumom v koncoch, Jednotka príliš rýchleho nasadenia, Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky, Harry Potter a Polovičný princ, Železná lady, Harry Potter a Dary smrti 2. V roku 2002 získal Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej roli filmu Iris.
1960 - narodila sa britská herečka Kristin Scott Thomas, známa napríklad z filmov Štyri svadby a jeden pohreb, Richard III, Anglický pacient, Zaklínač koní, Náhodné stretnutie, Vila na kopci, Univerzálna upratovačka, Kráľova priazeň, Lososy v Jemene.
1967 - narodila sa česká speváčka Leona Machálková. Pôsobila v divadle Semafor a zaujala najmä v muzikáloch, napríklad Dracula. Z albumov: Leona, Galaxie přání, Kometa, Voda divoká.
1973 - narodil sa bývalý český futbalista Vladimír Šmicer. So Slaviou Praha sa stal trikrát českým majstrom, s Lens raz francúzskym. Počas obdobia v Liverpoole vyhral FA Cup (2001), Ligu majstrov (2005), Pohár UEFA (2001) i európsky Superpohár (2001). V roku 1996 pomohol národnému tímu ČR k zisku strieborných medailí na ME. V roku 2009 ukončil kariéru, v súčasnosti je manažérom českej reprezentácie.
1977 - narodil sa bývalý hokejista Vladimír Országh. Majster sveta 2002, držiteľ bronzovej medaily z MS 2003. Za Slovensko nastúpil na 60 stretnutí, v ktorých strelil 10 gólov. V NHL pôsobil v New York Islanders, Nashville Predators a naposledy v sezóne 2005/06 v St. Louis. Bol asistentom v klube HC 05 Banská Bystrica, v ktorom odohral posledný zápas kariéry v sezóne 2009/10 a v súčasnosti je tam hlavným trénerom.
Úmrtia
1974 - zomrel americký džezový klavirista a skladateľ Duke Ellington, vl. m. Edward Kennedy Ellington. Od roku 1923 viedol vlastný orchester, ktorý po jeho smrti prevzal jeho syn Mercer Ellington. V tomto orchestri sa preslávilo množstvo džezových hudobníkov. Narodil sa v roku 1899.
2010 - zomrel český spevák, skladateľ, textár, hudobník a muzikálový herec Petr Muk. Od roku 1985 pôsobil v skupine Oceán, v roku 1992 spoluzaložil projekt Shalom a v roku 1997 vydal svoj debutový sólový album s jednoduchým názvom Petr Muk. Odvtedy vystupoval ako sólový interpret a účinkoval v muzikáloch ako napríklad Rusalka, Johanka z Arku a Galileo. Z ďalších albumov: Jizvy lásky, Dotyky snu, Oh L'Amour, Osud ve dlaních, V bludišti dnů. Narodil sa v roku 1965.
Ostatné
1883 - v New Yorku otvorili Brooklynský most. Jeden z najstarších visutých mostov v USA, ktorý spája newyorské štvrte Manhattan a Brooklyn, je jednou z dominánt mesta.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona