Stalo sa 24. júla

NETKY.SK • 24 Júl 2012, 21:28 • 2 min
Stalo sa 24. júla

Stalo sa 24. júla - Life style Narodenia 1946 - narodil sa český baletný umelec Vlastimil Harapes, dlhoročný člen a šéf baletu Národního divadla v Prahe, v r.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1946 - narodil sa český baletný umelec Vlastimil Harapes, dlhoročný člen a šéf baletu Národního divadla v Prahe, v r. 1971 - 1990 jeho sólista. S úspechmi hosťoval na mnohých zahraničných scénach. Stvárnil tiež niekoľko televíznych a filmových rolí vo filmoch ako Markéta Lazarová, Den pro mou lásku, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, Operace mé dcery, Bolero, Jak se rodí krokodýli a i. Od leta 2010 do jari 2011 viedol Balet Slovenského národného divadla v Bratislave.
1963 - narodil sa bývalý americký basketbalista Karl Malone. V NBA začínal v roku 1985 v tíme Utah Jazz, v ktorom pôsobil až do roku 2003, keď prestúpil do Los Angeles Lakers. Aktívnu kariéru ukončil o rok neskôr. Celkovo nastrielal v NBA 36 298 bodov, čo je druhý najväčší počet v histórii tejto súťaže. Je tiež rekordérom v počte uskutočnených aj premenených trestných hodov. Reprezentácii USA pomohol k zisku zlatých medailí na OH 1992 a 1996.
1969 - narodila sa americká speváčka a herečka Jennifer Lopez. Kariéru začínala ako tanečnica a postupne ju začali obsadzovať aj do malých úloh v niekoľkých v televíznych seriáloch. Jej prvým veľkým filmom bola snímka Selena. Ďalej hrala napr. vo filmoch Krv a víno, Jack, U-Turn, Cela, Svadby podľa Mary, Policajtka, Kráska z Manhattanu, Láska s rizikom, Smiem prosiť?, Žiť po svojom, Diabolská svokra, Záložný plán. Americký magazín People ju v roku 1997 zaradil medzi 50 najkrajších ľudí sveta. Vydala zatiaľ sedem štúdiových albumov: On the 6, J. Lo, This Is Me... Then, Rebirth, Como Ama una Mujer, Brave a Love?
1973 - narodila sa česká herečka Zuzana Stivínová mladšia, dcéra českého hudobníka Jiřího Stivína. Herectvo študovala na pražskom konzervatóriu a už počas štúdia hosťovala vo viacerých pražských divadlách. Do povedomia filmového diváka sa dostala účinkovaním vo filme Věry Chytilovej Pasti, pasti, pastičky. Ďalšie filmy: Návrat idiota, Eliška má ráda divočinu, Anděl Exit, Nevěrné hry, Toyen, Anděl Páně, Chyťte doktora, O rodičích a dětech, Bathory.
1982 - narodila sa novozélandská herečka Anna Paquin. V roku 1994 ako jedenásťročná získala Oscara za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Piano, kde hrala dcéru nemej hrdinky v podaní Holly Hunter. Stala sa tak druhou najmladšou držiteľkou ceny Akadémie filmovej histórie. Ďalej hrala vo filmoch Jana Eyrová, Amistad, Osudové stretnutie, 25. hodina, Temnota, v sérii filmov X-Men a iných.
Úmrtia
1974 - zomrel anglický fyzik Sir James Chadwick. Zaoberal sa fyzikou atómových jadier a problematikou prirodzenej rádioaktivity. Nositeľ Nobelovej ceny za fyziku (1935). Narodil sa v roku 1891.
1980 - zomrel britský herec Peter Sellers, vl. m. Richard Henry Sellers. Známym sa stal vďaka komédii Myš, ktorá revala. Slávu mu priniesla postava komisára Clouseaua v sérii filmov o Ružovom panterovi. Zaujal i v ďalších filmoch ako napr. Lolita, Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu, Večierok a i. Narodil sa v roku 1925.
Ostatné udalosti
1969 - americkí astronauti Neil Alden Armstrong, Edwin Eugene Aldrin a Michael Collins sa vrátili z misie Apollo 11. Armstrong a Aldrin pristáli 20. júla 1969 ako prví ľudia na Mesiaci, kde dve hodiny a 16 minút pracovali na mesačnom povrchu v oblasti mora Pokoja.
2005 - americký cyklista Lance Armstrong znova vyhral Tour de France. Išlo o rekordné siedme víťazstvo na týchto pretekoch. Fenomenálny americký cyklista získal všetky víťazstvá po prekonaní rakoviny.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies