Stalo sa 24. augusta

NETKY.SK • 23 August 2012, 20:32 • 2 min
Stalo sa 24. augusta

Stalo sa 24. augusta - Life style Narodenia 1899 - narodil sa argentínsky spisovateľ Jorge Luis Borges.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
 
1899 - narodil sa argentínsky spisovateľ Jorge Luis Borges. Písal básne, do ktorých včleňoval metafyziku, eseje, scenáre a poviedky. Zomrel v roku 1986. 
 
1947 - narodil sa brazílsky spisovateľ a textár Paulo Coelho. Je najlepšie predávaným portugalsky píšucim autorom na svete. Z diela: Alchymista, Veronika sa rozhodla zomrieť, Piata hora, Démon a slečna Prymová, Na brehu Rio Piedra som si sadla a plakala, Záhir, Jedenásť minút, Alef. 
 
1948 - narodil sa francúzsky hudobník Jean-Michel Jarre, priekopník elektronickej hudby. Slávnym sa stal po vydaní svojho tretieho albumu Oxygene v roku 1977. V roku 1997 sa po štvrtý raz zapísal do Guinnessovej knihy rekordov, keď na jeho koncert v Moskve prišlo 3,5 milióna ľudí. Pomenovali po ňom asteroid 4422 Jarre. Z diskografie: Équinoxe, Magnetic Fields, Zoolook, Rendez-Vous, Waiting for Cousteau, Métamorphoses, Geometry of Love, Téo & Téa. 
 
1951 - narodil sa hudobník Ján Baláž, člen skupiny Elán. 
 
1972 - narodil sa herec Csongor Kassai. Je členom Radošinského naivného divadla a hosťuje v Činohre SND, na Novej scéne a v ďalších divadlách. Účinkoval napríklad vo filmoch: Hana a jej bratia, Krajinka, Vadí nevadí, Kruté radosti, Čert ví proč, Konečná stanica, Slnečný štát, Muzika, Oko ve zdi, Musíme si pomáhat. 
 
1977 - narodil sa americký rapper Reks, vl. m. Corey Isiah Christie. Albumy: Along Came The Chosen, Rekless, Grey Hairs, More Grey Hairs, Rhythmatic Eternal King Supreme, Straight, No Chaser, Rebelutionary. 
 
1988 - narodil sa britský herec Rupert Grint, známy najmä ako predstaviteľ Rona Weasleyho z filmových adaptácií série knižných bestsellerov o čarodejníkovi Harrym Potterovi. 
 
Ostatné udalosti 
 
79 - vybuchla talianska sopka Vezuv. Silné zemetrasenie a horúcá láva a popol zabili tisíce ľudí a zrovnali so zemou mestá Pompeje, Herkulaneum a Stabiae. Mestá ostali pod šesťmetrovým nánosom vulkanického prachu. 
 
2006 - účastníci kongresu Medzinárodnej astronomickej únie (IAU) v Prahe hlasovaním rozhodli, že Pluto nepatrí medzi planéty. Astronómovia sa taktiež dohodli na novej definícii planéty. Môže ňou byť len teleso, ktoré obieha okolo Slnka, má dostatočnú hmotnosť na to, aby malo vplyvom svojej gravitácie guľový tvar, nesmie byť satelitom a vo svojom priestore musí byť natoľko dominantné, aby bolo schopné svojou gravitáciou vyčistiť okolie od ostatných telies. Túto poslednú podmienku Pluto nespĺňa a preto ho zaradili medzi trpasličie planéty.
 
 
Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies