Stalo sa 23. novembra

NETKY.SK • 23 November 2012, 08:14 • 2 min
Stalo sa 23. novembra

Stalo sa 23. novembra - Life style 23.

slovakia

left justify in out

img

23. novembra 
   Narodenia 
   1870 - narodil sa vynálezca Štefan Banič. V rokoch 1907 - 1920 žil v USA. Tam zostrojil padák, ktorý 3. júna 1914 vyskúšal, keď zoskočil zo strechy washingtonského mrakodrapu. Americké úrady mu naň pridelili patent, odkúpila ho americká armáda a úspešne bol využívaný už počas 1. svetovej vojny. Zomrel v roku 1941. 
   1916 - narodil sa britský herec Michael Gough, známy predovšetkým ako komorník Alfred Pennyworth zo štyroch snímok o Batmanovi. Debutoval v roku 1946 v snímke Androcles and the Lion a celkovo účinkoval vo viac než 170 filmoch a seriáloch. Hral napríklad v seriáli Dobrodružstvá mladého Indianu Jonesa a v snímke Ospalá diera. Svoj hlas prepožičal v Burtonových filmoch Mŕtva nevesta Tima Burtona a Alica v krajine zázrakov. Zomrel v roku 2011. 
   1941 - narodil sa taliansky herec Franco Nero. Predstaviteľ mužných hrdinov: Django, Deň sovy, Tristana, Priznanie policajného komisára prokurátorovi republiky a postáv rozporuplných charakterov: Vyšetrovanie skončilo - zabudnite, Úctyhodní ľudia. Hral tiež vo filmoch: Lovec žralokov, Salamander, miniseriáli Wagner a tiež vo filmoch režiséra Juraja Jakubiska Post coitum a Bathory. 
   1942 - narodil sa český hudobník Jiří Stivín. Flautista, saxofonista, jedna z najoriginálnejších osobností českej hudobnej scény. Študoval kameru na pražskej FAMU, hudbu na Royal Academy of Music v Londýne a skladbu na AMU v Prahe. Interpretuje stredovekú, renesančnú i barokovú hudbu a tiež sa venuje džezu a improvizovanej hudbe. Autor mnohých skladieb pre rôzne formácie, scénickej a filmovej hudby. 
   1952 - narodil sa hudobník a producent Laco Lučenič. Bol členom skupín Prúdy, Fermáta, Modus a Limit. Vlastná tvorba - albumy Bodliak na plavkách, Zastávky na znamenie, Svetlo a pocit bezpečia, nahrávka pre deti Išla myška briežkom. Autor a moderátor hudobných relácií a tiež hudobno-divadelného projektu Satisfactory. 
   1966 - narodil sa francúzsky herec Vincent Cassel, vl. m. Vincent Crochon. Filmy: Nenávisť, Purpurové rieky, Shrek, Nevesta cez internet, Čítaj mi z pier, Bratstvo vlkov - Hon na beštiu, Dannyho dvanástka, Vykoľajení, Prísľuby z Východu, Dannyho trinástka, Verejný nepriateľ č. 1, Čierna labuť. 
   1968 - narodila sa fitneska Marietta Žigalová. Reprezentantka vo fitnes, v rokoch 1998 a 2001 majsterka sveta. 
   1992 - narodila sa americká herečka a speváčka Miley Cyrus. Preslávila sa účinkovaním v seriáli Hannah Montana, ďalej si zahrala v snímkach Hannah Montana - Film, Sex v meste 2, Posledná pieseň, LOL a prepožičala hlas do animovaného filmu Blesk. Nahrala tri albumy: Meet Miley Cyrus, Breakout a Can't Be Tamed. 
   Úmrtia 
   1990 - zomrel britský spisovateľ Roald Dahl. Majster krátkej poviedky: Milostné rošády a i., autor kníh pre deti: Čarodejnice, Danny, majster sveta, Jakub a obrovská broskyňa, Matilda, Môj strýko Oswald. Narodil sa v roku 1916. 
   1991 - zomrel nemecký herec Klaus Kinski, vl. m. Klaus Günter Karl Nakszynski. Začínal v divadle a vo filme zaujal hlavnou úlohou v snímke Upír Nosferatu. Ďalej hral napr. vo filmoch: Vojcek, Fitzcarraldo a i. Otec herečky Nastassji Kinski. Narodil sa v roku 1926. 
   1995 - zomrel francúzsky režisér Louis Malle. Nakrútil napríklad filmy Výťah na popravisko, Milenci, Zazie v metre, Súkromný život, Viva Maria!, Dievčatko, Atlantic City, Posadnutosť a i. Jeho obľúbenými herečkami boli Brigitte Bardot alebo Jeanne Moreau. Narodil sa v roku 1932. 
   2006 - zomrel francúzsky herec Philippe Noiret. Začínal v divadle, pôsobil aj v Théâtre National Populaire. Vo filme hral od konca 40. rokov, napríklad Zazie v metre, Sedemkrát žena, Veľká žranica, Stará puška, Nežné kura, Ukradli torzo Jupitera!, Afričan, Prehnití, Prehnití proti prehnitým, Tango, Príliš hlučná samota, Poštár, Super prehnití a mnohých iných. Za stvárnenie hlavnej úlohy vo filme Kino Raj bol dostal cenu BAFTA. Nositeľ ocenenia Rytier čestnej légie za zásluhy o francúzsku kultúru. Narodil sa v roku 1930. 
   Ostatné udalosti 
   1903 - taliansky operný spevák Enrico Caruso po prvý raz spieval v Amerike. Bolo to v newyorskej Metropolitnej Opere v predstavení Rigoletto.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona