Stalo sa 23. mája

NETKY.SK • 23 Máj 2012, 12:22 • 2 min
Stalo sa 23. mája

Stalo sa 23. mája - Life style Narodenia 1707 - narodil sa švédsky prírodovedec a lekár Carl von Linné, zakladateľ systematickej nomenklatúry.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1707 - narodil sa švédsky prírodovedec a lekár Carl von Linné, zakladateľ systematickej nomenklatúry. Zomrel v roku 1778.
1929 - narodil sa herec a režisér Daniel Michaelli. Známy predovšetkým z televízie: Miesto v dome, Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru a Parížski mohykáni. Bol pedagógom na VŠMU v Bratislave, televíznym dramaturgom, scenáristom i režisérom. Účinkoval tiež v rozhlase. Zomrel v roku 1980.
1943 - narodil sa český saxofonista a klarinetista Felix Slováček. Interpret klasickej hudby, jazzu a popu, dirigent Big Bandu Felixa Slováčka. Účinkoval v programoch Karla Gotta, v oblasti vážnej hudby spolupracoval s mnohými významnými európskymi telesami.
1949 - narodil sa herec Vladimír Durdík ml. Svoju hereckú dráhu začínal v Štátnom divadle v Košiciach, od roku 1975 pôsobil v Činohre Slovenského národného divadla v Bratislave. Vytvoril tu množstvo postáv, rovnako v televízii a vo filme, napríklad: Červené víno I-II, Mesiac na dedine, Zbohom, sladké driemoty, Návrat Jána Petru, Kohút nezaspieva a i. Syn herca Vladimíra Durdíka st. Zomrel v roku 2003.
1951 - narodil sa ruský šachista Anatolij Karpov, niekoľkonásobný majster sveta.
1965 - narodil sa nemecký režisér Tom Tykwer. Preslávil najmä snímkami Lola beží o život a filmovou adaptáciou bestselleru Patricka Suskinda Parfum: Príbeh vraha. Ďalšie filmy Princezná a bojovník, Nebo, Tri, venuje sa aj skladaniu filmovej hudby k svojim snímkam.
1974 - narodila sa americká speváčka, hudobníčka a herečka Jewel, celým menom Jewel Kilcher. Albumy: Pieces of You, Spirit, Joy: A Holiday Collection, This Way, 0304, Goodbye Alice in Wonderland, Perfectly Clear, Lullaby, Sweet and Wild, The Merry Goes 'Round.
1981 - narodila sa česká herečka Barbora Seidlová. Pôsobí v brnianskych a pražských divadlách a filmovým a televíznym divákom je známa najmä vďaka snímkam Lotrando a Zubejda, Snowboarďáci, Bolero, Odcházení a niekoľkým televíznym seriálom.
Úmrtia
1786 - zomrel dobrodruh a cestovateľ Móric Beňovský, celým menom Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský. Bol prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnej časti Tichého oceánu. Stalo sa tak sedem rokov pred Jamesom Cookom. Počas svojho života navštívil štyri kontinenty (Európu, Áziu, Afriku a Ameriku) a bol tiež prvým slovenským autorom celosvetového bestselleru (Pamäti a cesty). V roku 1776 ho na Madagaskare vyhlásili za kráľa kráľov, čím získal mocenský vplyv v severovýchodnej časti tohto ostrova. Na Madagaskare strávil štyri roky svojho života. Narodil sa v roku 1746.
1937 - zomrel americký podnikateľ John Davison Rockefeller, zakladateľ firmy Standard Oil Company. Počas svojho života označovaný za najbohatšieho človeka na svete. Veľké finančné prostriedky venoval na lekársky výskum, v roku 1913 založil Rockefellerovu nadáciu, ktorá podporuje výživu, zdravie a lekársku činnosť. Narodil sa v roku 1839.
Ostatné
2004 - štyria ľudia zahynuli a ďalší sa zranili pri zrútení časti strechy na parížskom letisku Charlesa de Gaulla. K nehode došlo v odletovej hale nového terminálu E2.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies