Stalo sa 23. júna

NETKY.SK • 23 Jún 2012, 12:12 • 2 min
Stalo sa 23. júna

Stalo sa 23. júna - Life style Narodenia 1928 - narodil sa filmový a televízny scénograf Anton Krajčovič, zakladateľ slovenskej filmovej scénografie.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1928 - narodil sa filmový a televízny scénograf Anton Krajčovič, zakladateľ slovenskej filmovej scénografie. Začínal vo Filmovom studiu Barrandov Praha ako asistent architekta, napríklad pri filme Císařův pekař, Pekařův císař. Neskôr pracoval na Kolibe, spolupracoval so Slovenskou televíziou. Z filmografie: Mladé srdcia, Posledná bosorka, Organ, Námestie svätej Alžbety, Živý bič, Drak sa vracia, Rok na dedine, 322, Nevesta hôľ, Pacho, hybský zbojník, Kosenie jastrabej lúky, Pásla kone na betóne, Sedím na konári a je mi dobre. Zomrel v roku 2002.
1947 - narodila sa herečka Zuzana Cigánová. Pôsobila na Novej scéne v Bratislave a od roku 1970 je v Činohre Slovenského národného divadla (SND). Z inscenácií, v ktorých účinkovala: E. Bryll - K. Gärtnerová: Na skle maľované, J. Otčenášek - J. Balík: Romeo a Júlia na sklonku jesene, A. P. Čechov: Platonov, O. Daněk: Správa o chirurgii mesta N, O. Šulaj: Svadobná noc v dobre utajenom salóne, T. Williams: Zostupujúci Orfeus, E. Rostand: Cyrano z Bergeracu. V súčasnosti ju možno vidieť v predstavení L.N.Tolstoj: Anna Kareninová. Vo filme zažiarila v roku 1966 ako Terina v snímke Romance pro křídlovku. Ďalej hrala napríklad vo filmoch Slávnosť v botanickej záhrade, Prípad krásnej nerestnice, Putování Jana Amose a mnohých televíznych filmoch a inscenáciách.
1957 - narodila sa americká herečka Frances McDormand. Zaujala vo filme Zbytočná krutosť, ktorý režíroval jej manžel Joel Coen spolu so svojím bratom Ethanom. Nasledovalo účinkovanie v ďalších filmoch tejto režisérskej dvojice Ťažkosti s Arizonou, Millerova križovatka, Fargo, za ktorý získala v roku 1997 Oscara za stvárnenie hlavnej ženskej úlohy, Muž, ktorý nebol, Po prečítaní spáľte. Hráva však aj vo filmoch iných režisérov ako napr. Horiace Mississippi, Prvotný strach, Skvelí chlapci, Na pokraji slávy, Laurel Canyon, Hodina pravdy, Milovať je zábavné, Jej prípad, Zbožňujem prachy!, Tu to musí byť! a i.
1969 - narodil sa český režisér David Ondříček. Vyštudoval dokumentárnu tvorbu a debutoval v roku 1996 komédiou Šeptej. Nasledoval úspešný film Samotáři, za ktorý v roku 2001 získal Jiří Macháček Českého leva ako najlepší herec vo vedľajšej roli a snímka samotná si vyslúžila aj Cenu filmových kritikov a ďalších deväť nominácií na Českého leva. Úspešný bol aj film Jedna ruka netleská, ocenený v roku 2004 dvoma Českými levmi pre Ivana Trojana za vedľajšiu rolu a Jana P. Muchowa za hudba, a film Grandhotel, ktorý v roku 2007 získal dva České levy za zvuk a hudbu.
1972 - narodil sa herec Branislav Bystriansky. V roku 1995 ukončil VŠMU v Bratislave a v tom istom roku sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND). V súčasnosti tam účinkuje napríklad v inscenáciách William Shakespeare: Skrotenie zlej ženy, Martin Huba - Martin Porubjak: Tančiareň, Neil Simon: Zlatí chlapci. Hrá tiež na Novej scéne v Bratislave a v Divadle A. Bagara v Nitre. Účinkuje v televízii a zahral si aj v celovečernom filme Nedodržaný sľub.
1972 - narodil sa bývalý francúzsky futbalista alžírskeho pôvodu Zinedine Zidane. Počas svojej kariéry hral za AS Cannes, Girondins Bordeaux, Juventus Turín a Real Madrid. V rokoch 1994 - 2006 reprezentant Francúzska, v roku 1998 získal titul majstra sveta a v roku 2000 bol majstrom Európy. S Realom Madrid vyhral Ligu majstrov 2002, Superpohár 2002 a Interpohár 2002, s Bordeaux bývalý Intertoto Cup a s Juventusom európsky Superpohár 1996, Interkontinentálny pohár 1996 a Intertoto Cup 1999. FIFA ho vyhlásila trikrát za svetového hráča roka (1998, 2000, 2003). S profesionálnou kariérou sa rozlúčil na MS 2006, kde sa Francúzsko prebojovalo až do finále. Od júna 2009 je v užšom vedení španielskeho klubu Real Madrid - ako poradca prezidenta klubu a od novembra 2010 aj špeciálny poradca trénera Josého Mourinha a v súčasnosti športový riaditeľ Realu.
1977 - narodil sa americký hudobník Jason Mraz. Albumy: Waiting for My Rocket to Come, Mr. A-Z, We Sing. We Dance. We Steal Things, Love Is a Four Letter Word.
Úmrtia
1959 - zomrel francúzsky spisovateľ, hudobník a herec Boris Vian. Jeho literárna tvorba je ovplyvnená existencializmom. Dielo: Pena dní, Jeseň v Pekingu, Mravce, Červená tráva. Narodil sa v roku 1920.
2000 - zomrel slovenský futbalista Peter Dubovský. Hral za Slovan Bratislava, neskôr za Real Madrid a za Real Oviedo. V česko-slovenskom reprezentačnom drese debutoval v roku 1991, v 14 zápasoch strelil 6 gólov. Za Slovensko odohral 33 zápasov a dal 12 gólov. V roku 1993 sa stal slovenským Futbalistom roka, v ankete o Futbalistu storočia na Slovensku skončil štvrtý. Je po ňom pomenovaná Cena Petra Dubovského, určená mladým talentovaným futbalistom. Narodil sa v roku 1972.
2011 - zomrel americký herec Peter Falk, známy predovšetkým zo seriálu Columbo. Hlavné úlohy stvárnil vo filmoch Griffin a Phoenixová, Nebo nad Berlínom, Júlia a jej milenci a i. Narodil sa v roku 1927.
Ostatné udalosti
1966 - v Parku kultúry a oddychu (PKO) sa konal prvý ročník medzinárodného festivalu populárnej hudby Bratislavská lýra. Prvý ročník vyhral Karel Gott s piesňou Vieroslava Matušíka Mám rozprávkový dom. Festival sa konal každý rok až do roku 1989.
2006 - v Austrálii uhynula 176-ročná korytnačka Harriet, o ktorej si vedci myslia, že bola ešte predmetom štúdia Angličana Charlesa Darwina. Harriet zomrela na zlyhanie srdca. Jej domovom boli po celé desaťročia Galapágy, no posledné roky života prežila v austrálskej zoologickej záhrade v Queenslande.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona