Stalo sa 23. júla

NETKY.SK • 22 Júl 2012, 07:57 • 2 min
Stalo sa 23. júla

Stalo sa 23. júla - Life style Narodenia 1904 - narodil sa herec Samuel Adamčík.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1904 - narodil sa herec Samuel Adamčík. Pôvodne učiteľ, od roku 1926 ochotnícky herec v Kremnici a v rokoch 1951 - 1974 člen Činohry Slovenského národného divadla (SND). Obsadzovali ho najmä do postáv starcov: Maximilián Moor v Zbojníkoch, Orieška v Dobrodružstve pri obžinkoch, Terezčák v Kým kohút nezaspieva. V úlohách rovnakého typu sa uplatnil aj vo filme: Vlčie diery, Priehrada, Boj sa končí zajtra, Rodná zem, Pole neorané, Drevená dedina, Žena z vrchov, Posledná bosorka, Zemianska česť, Štyridsaťštyri, Kapitán Dabač, Jánošík, Zbehovia a pútnici, Tajemství hradu v Karpatech, Tisícročná včela. Manžel herečky Oľgy Adamčíkovej. Zomrel v roku 1984.
1938 - narodil sa nemecký herec Götz George, vl. m. Götz Schulz, známy predovšetkým ako komisár Schimanski zo seriálu Miesto činu. Hral aj vo filmoch ako napr. Poklad na striebornom jazere, Medzi supmi, Nič než pravdu a i.
1952 - narodil sa český textár, novinár a podnikateľ Michal Horáček. Pôsobil ako novinár, v 80. rokoch publikoval v zahraničnej tlači. V lete 1989 založil s Michaelom Kocábom občiansku iniciatívu MOST, ktorá sprostredkovala novembrové rozhovory Občanského fóra (OF) s vtedajšou vládou. Autor mnohých kníh ako napríklad Jak pukaly ledy. Napísal okolo 300 piesňových textov, najznámejšie sú Levandulová, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Srdce jako kníže Rohan. Je tiež autorom libreta "lyrikálu" Kudykam, ktorý uviedli v Štátnej opere Praha.
1957 - narodil sa holandský režisér Theo van Gogh. Preslávil sa kontroverzným dokumentárnym filmom Submission: Part I o ženách a islamskej kultúre, ktorý vyvolal mimoriadne pobúrené reakcie medzi holandskou moslimskou komunitou. 2. novembra 2004 ho zavraždil muž marockého pôvodu Mohammed Bouyeri, ktorého odsúdili na doživotný trest väzenia, no vyhlásil, že by to urobil znovu, keby mal možnosť. Theo van Gogh nakrútil desiatky filmov a uplatnil sa tiež ako herec a publicista. Potomok rodiny maliara Vincenta van Gogha.
1961 - narodil sa americký herec Woody Harrelson. Preslávil sa vďaka filmom Neslušný návrh a Takí normálni zabijaci. Stvárnením vydavateľa pornočasopisov Larryho Flynta vo filme Ľud verzus Larry Flynt Miloša Formana si vyslúžil nomináciu na Oscara a Zlatý glóbus. Druhú oscarovú nomináciu v kariére mu v roku 2010 vyniesla vedľajšia úloha v snímke The Messenger. Z ďalších filmov: Tenká červená čiara, Hi-Lo Country, Po západe slnka, Zajtra nehráme!, Táto krajina nie je pre starých, 2012, Zombieland, Ide len o sex, Hry o život.
1965 - narodil sa americký hudobník Slash, vl. m Saul Hudson. Pôsobil v hardrockovej skupine Guns N' Roses. Neskôr spoluzakladal superskupinu Velvet Revolver. V apríli 2010 vydal sólový debutový album s jednoduchým názvom Slash. V máji tohto roka uviedol na trh druhú sólovú nahrávku s názvom Apocalyptic Love.
1967 - narodil sa americký herec a režisér Philip Seymour Hoffman. Držiteľ Oscara v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za film Capote. Na cenu Akadémie ho okrem toho nominovali aj za vedľajšie úlohy v snímkach Súkromná vojna pána Wilsona a Pochybnosti. Známy je tiež napríklad z filmov Vôňa ženy, Twister, Hriešne noci, Big Lebowski, Talent pána Ripleyho, Magnólia, Na pokraji slávy, 25. hodina, Opití láskou, Červený drak, Prípad Mahowny, Návrat do Cold Mountain, Mission: Impossible III, Než sa diabol dozvie, že si mŕtvy, Divosi, Synecdoche, New York, Piráti na vlnách, Moneyball alebo Deň zrady.
1985 - narodil sa český herec a spevák Vojtěch Dyk. Účinkuje v Národnom divadle v Prahe, v Divadle Ta Fantastika, v Štátnej opere Praha a na ďalších pražských scénach. Televíznym divákom je známy najmä vďaka seriálu Letiště. Účinkoval vo filmoch: Operace Dunaj, Ženy v pokušení, Signál. Tiež sa venuje hudbe, spieva v kapele NightWork.
1989 - narodil sa britský herec Daniel Radcliffe, filmový predstaviteľ Harryho Pottera. Okrem účinkovania vo filmových adaptáciách série knižných bestsellerov J.K. Rowling si zahral napríklad v televíznom spracovaní Davida Copperfielda z produkcie BBC, vo filmovej podobe bestselleru Johna le Carrého Agent z Panamy, či snímkach December Boys a Žena v čiernom.
Úmrtia
1957 - zomrel sicílsky aristokrat Giuseppe Tomasi di Lampedusa, autor románu Gepard - rodinnej kroniky preslávenej vďaka rovnomennému filmovému spracovaniu Luchina Viscontiho. Narodil sa v roku 1896.
2011 - zomrela britská speváčka Amy Winehouse. Počas života vydala dva albumy: Frank a Back to Black, posmrtne vyšla aj jej tretia nahrávka Lioness: Hidden Treasures. Držiteľka piatich cien Grammy a troch Ivor Novello Awards. Od roku 2007 sa však pravidelne objavovala v bulvárnych médiách v súvislosti so závislosťou od drog a alkoholu, zdravotnými a psychickými problémami. Narodila sa v roku 1983.
Ostatné udalosti
1986 - v Londýne sa konala svadba princa Andrewa a vojvodkyne z Yorku Sarah Ferguson. Majú spolu dve dcéry Beatrice a Eugéniu. Rozviedli sa v roku 1996.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies