Stalo sa 23. augusta

NETKY.SK • 22 August 2012, 20:30 • 2 min
Stalo sa 23. augusta

Stalo sa 23. augusta - Life style Narodenia 1912 - narodil sa americký tanečník, choreograf, herec a režisér Gene Kelly, považovaný za nástupcu Freda Astaira.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
 
1912 - narodil sa americký tanečník, choreograf, herec a režisér Gene Kelly, považovaný za nástupcu Freda Astaira. Účinkoval na Broadwayi i vo filmoch, predovšetkým tanečných a hudobných. Režíroval napríklad Spievanie v daždi, v ktorom si i zahral, Vyzvanie do tanca alebo Hello, Dolly. V roku 1952 získal čestného Oscara za prínos v oblasti tanečného filmu. Zomrel v roku 1996. 
 
1924 - narodil sa izraelský spisovateľ, scenárista a režisér maďarského pôvodu Ephraim Kishon, vl. m. Ferenc Hoffmann. Cez vojnu bol väznený v nemeckých a ruských pracovných táboroch, od roku 1949 žil v Izraeli. Dielo: Obráťte sa, pani Lótová, Inkognito v Prahe, Za všetko môže jablko, Pomsta je sladká, To sa iným nestane. Autor divadelných a rozhlasových hier a filmových scenárov. V roku 1965 bol jeho film Sallah Shabati o severoafrických prisťahovalcoch do Izraela nominovaný na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film, v roku 1972 si nomináciu v rovnakej kategórii vyslúžila jeho snímka Ha-Shoter Azulai. Zomrel v roku 2005. 
 
1935 - narodila sa herečka Oľga Zöllnerová. Účinkovala na Novej scéne v Bratislave a hrala napr. vo filmoch: Štvorylka, Posledná bosorka, Pieseň o sivom holubovi, Zločin slečny Bacilpýšky, Skleníková Venuša, Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý a i. 
 
1958 - narodil sa český hudobník Karel Plíhal. Autor scénických hudieb, spolupracoval na albumoch Jaromíra Nohavicu, formácie Bratia Ebenovci a i. Albumy: Nebe počká, Takhle nějak to bylo..., Kluziště, Králíci, ptáci a hvězdy a i. Hral tiež vo filme Petra Zelenku Rok ďábla. Vydal knihu básní Jako Cool v plotě. 
 
1964 - narodili sa dvojčatá Matěj a Petr Formanovci, synovia svetoznámeho režiséra Miloša Formana a herečky Věry Křesadlovej. Patria k popredným českým divadelníkom, založili Divadlo bratří Formanů. Ako detskí herci hrali v komédiách Jaroslava Papouška o rodine Homolkových Ecce Homo Homolka, Hogo fogo Homolka a Homolka a Tobolka. V dospelosti hral Petr vo filmoch Vojtěch, řečený sirotek, Akumulátor 1, Horem pádem, Kousek nebe, U mně dobrý, Rodinka, Probudím se včera a i. Obaja hrali vo filmoch: Nachové plachty, Mazaný Filip. 
 
1970 - narodil sa americký herec River Phoenix, známy z filmov Indiana Jones a posledná krížová výprava, Moje súkromné Idaho, Sliediči, Veci lásky. Starší brat herca Joaquina Phoenixa. Zomrel v roku 1993. 
 
1978 - narodil sa americký basketbalista Kobe Bryant. V NBA debutoval v roku 1996 v drese klubu Los Angeles Lakers, za ktorý hráva aj v súčasnosti a s ktorým päťkrát získal ligový titul (2000, 2001, 2002, 2009, 2010). Má zlaté medaily z OH 2008 v Pekingu a OH 2012 v Londýne. 
 
Úmrtia 
 
1926 - zomrel taliansky herec Rudolph Valentino, ktorý bol jedným z najväčších romantických idolov éry nemého filmu. Z filmografie: Šejk, Krv a piesok, Mladý maharadža, Šejkov syn a i. Narodil sa v roku 1895. 
 
Ostatné udalosti 
 
1962 - John Lennon sa v Liverpoole oženil so Cynthiou Powell. Rozviedli sa v r. 1968. 
 
2006 - neďaleko Viedne našli Nataschu Kampusch, ktorá bola osem rokov nezvestná. Stratila sa v r. 1998 vo Viedni, keď ešte ako desaťročná išla do školy. Podľa rakúskej televízie ORF to bol jeden z najzáhadnejších prípadov, ktorý rakúska polícia nevedela roky vyriešiť. Z pivnice domu, kde bola väznená, sa jej podarilo dostať až v auguste 2006. Jej 44-ročný únosca Wolfgang Priklopil, ktorý pracoval ako technik v oblasti telekomunikácií, niekoľko hodín nato spáchal samovraždu skokom pod vlak.
 
Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies