Stalo sa 23. apríla

NETKY.SK • 23 Apríl 2012, 06:28 • 2 min
Stalo sa 23. apríla

Stalo sa 23. apríla - Life style 23.

slovakia

left justify in out

img

23. apríla Svetový deň knihy a autorských práv


Narodenia
1928 - narodila sa americká herečka, diplomatka a politička Shirley Temple. Hrať začala už ako štvorročná, keď účinkovala napríklad vo filme Kid's Last Stand. V roku 1935 ako šesťročná získala špeciálneho Oscara - Juvenile Award. Vo filmoch účinkovala do roku 1949. V 60. rokoch vstúpila do republikánskej strany a začala sa venovať politike. Bola veľvyslankyňou USA v Ghane a v rokoch 1989 - 1993 v Československu. Autorka pamätí Detská hviezda.
1936 - narodil sa americký hudobník Roy Orbison. Preslávil sa piesňami o láske ako napr. Only the Lonely, Crying, In Dreams, Oh, Pretty Woman či I Drove All Night. Magazín Rolling Stone ho zaradil na 37. mieste v zozname 100 najlepších spevákov všetkých čias. Získal päť cien Grammy a ešte počas života ho zaradili do Rock'n'rollovej siene slávy. Zomrel v roku 1988.
1939 - narodil sa herec Jozef Adamovič. Po absolvovaní VŠMU bol členom Činohry Slovenského národného divadla. Po vyštudovaní réžie v Moskve pôsobil v 80. rokoch ako režisér v divadlách v Prešove a Ostrave, tiež bol pedagógom na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Hral napríklad vo filmoch: Hry lásky šálivé, Noční jazdci, Tiene v raji a v televíznom seriáli Vivat Beňovský. Manžel herečky Božidary Turzonovovej.
1955 - narodila sa austrálska herečka Judy Davis. Hrala napríklad vo filmoch: Moja skvelá kariéra, Cesta do Indie, Manželia a manželky, Krv a víno, Pozor na Harryho, Celebrity, Rozchod! a i.
1983 - narodila sa tenistka Daniela Hantuchová. Na hlavnom profesionálnom okruhu WTA vyhrala 5 turnajov, na grandslamových podujatiach bola najďalej v semifinále Australian Open 2008. V roku 2002 vyhrala s tímom SR Pohár federácie. Vo štvorhre dosiahla po jednom celkovom triumfe na každom zo štyroch grandslamov.
Úmrtia
1616 - zomrel britský spispvateľ a dramatik William Shakespeare. Z diela: Veselé panie windsorské, Mnoho kriku pre nič, Sen noci svätojánskej, Kupec benátsky, Skrotenie zlej ženy, Coriolanus, Rómeo a Júlia, Macbeth, Hamlet, Kráľ Lear, Othello, Antonius a Kleopatra. Narodil sa v roku 1564.
1983 - zomrel herec, režisér a scenárista Paľo Bielik, považovaný za zakladateľa slovenskej kinematografie. Manžel herečky Marty Černickej-Bielikovej, známy pod pseudonymom Ján Bukva. Režisér hraných filmov Vlčie diery, Štyridsaťštyri, Kapitán Dabač, Majster kat. Hral titulnú úlohu vo filme Martina Friča Jánošík a v ďalších filmoch, napr.: Hordubalové, Varúj...!, Čapkovy povídky. Narodil sa v roku 1910.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona