Stalo sa 22. novembra

NETKY.SK • 21 November 2012, 20:37 • 2 min
Stalo sa 22. novembra

Stalo sa 22. novembra - Life style 22.

slovakia

left justify in out

img

22. novembra 
sviatok sv. Cecílie, patrónky hudby, hudobníkov a spevákov 

Narodenia 

1940 - narodil sa americko-britský filmár a herec Terry Gilliam. Člen skupiny Monty Python, ktorú preslávil britský televízny seriál Lietajúci cirkus Montyho Pythona. Gilliam je autorom animovaných častí v tomto seriáli. Venuje sa i réžii celovečerných filmov, napr.: Brazil, Kráľ rybár, Dvanásť opíc, Strach a hnus v Las Vegas, Kliatba bratov Grimmovcov, Imaginarium Dr. Parnassa. 

1958 - narodila sa americká herečka Jamie Lee Curtis, mladšia dcéra herca Tonyho Curtisa. Začínala v televíznych seriáloch a zaujala v komédii Zámena. Ďalšie filmy: Ryba s menom Wanda, Modrá oceľ, Pravdivé lži, Moja prvá láska, Moja druhá láska, Domáce väzenie, Halloween: Vzkriesenie, Medzi nami dievčatami, Zasa ona a i. Je tiež autorkou rozprávkových kníh pre deti. 

1960 - narodil sa herec Ján Gallovič. Po vyštudovaní VŠMU v Bratislave hral na Novej scéne v Bratislave, v Divadle A. Bagara v Nitre, kde tiež často hosťuje. V Činohre SND je v súčasnosti hosťujúcim hercom, možno ho vidieť v inscenáciách: Tančiareň, Čajka a i. Účinkoval v mnohých televíznych filmoch a rozprávkach. 

1961 - narodila sa americká herečka Mariel Hemingway, vnučka slávneho amerického spisovateľa Ernsta Hemingwaya a mladšia sestra zosnulej modelky a herečky Margaux Hemingway. Hrala napr. v komédii Woodyho Allena Manhattan a tiež vo filmoch Star 80, Pozor na Harryho, Parfém a i. 

1967 - narodil sa bývalý nemecký tenista Boris Becker. Šesťnásobný víťaz grandslamových turnajov, vo Wimbledone triumfoval v roku 1985 ako najmladší vo veku 17 rokov. Na londýnskom turnaji sa presadil ešte v rokoch 1986 a 1989, US Open vyhral v roku 1989 a Australian Open v rokoch 1991 a 1995. S nemeckým tímom triumfoval v rokoch 1988 a 1989 v Davisovom pohári, s Michaelom Stichom získal v Barcelone 1992 olympijské zlato vo štvorhre. 

1984 - narodila sa americká herečka Scarlett Johansson. Zaujala už ako 14-ročná vo filme Roberta Redforda Zaklínač koní. Nasledovali filmy: Stratené v preklade, Dievča s perlou, Ostrov, Match Point - Hra osudu, Dokonalý trik, Denník pestúnky, Sólokapor, Vicky, Cristina, Barcelona, Kráľova priazeň, Nie je z teba až tak paf, Iron Man 2, Kúpili sme ZOO. 

Úmrtia 

1916 - zomrel americký spisovateľ Jack London, vl. m. John Griffith Chaney. Vo svojej tvorbe využil skúsenosti z niekoľkých povolaní, ktoré v mladosti vystriedal (v konzervárni, u pobrežnej hliadky, lovec tuleňov, kurič v elektrárni, zlatokop). Z jeho diela sú najvydarenejšie poviedky z Aljašky Odysea severu, Láska k životu a romány so zvieracími hrdinami Volanie divočiny, Biely tesák. Ďalšie romány: Morský vlk, Martin Eden. Narodil sa v roku 1876. 

Ostatné udalosti 

1963 - v Dallase bol zavraždený americký prezident John F. Kennedy. 

1965 - Bob Dylan sa oženil s modelkou Sarou Lownds. Žili spolu do roku 1977. 

2005 - líderka konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová sa stala prvou nemeckou kancelárkou.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies