Stalo sa 22. mája

NETKY.SK • 22 Máj 2012, 05:11 • 2 min
Stalo sa 22. mája

Stalo sa 22. mája - Life style 22.

slovakia

left justify in out

img

22. mája Medzinárodný deň biologickej diverzity
Narodenia
1859 - narodil sa anglický spisovateľ Sir Arthur Conan Doyle. Autor románov a poviedok s detektívom Sherlockom Holmesom - napríklad Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa, Spomienky na Sherlocka Holmesa, Pes baskervillský, Návrat Sherlocka Holmesa. Písal tiež historické romány. Zomrel v roku 1930.
1907 - narodil sa anglický herec a režisér Sir Laurence Olivier, jedna z najväčších hereckých osobností 20. storočia. Vynikajúci interpret postáv v divadelných hrách Williama Shakespeara: Hamlet, Richard III., Henrich V., Othello. Založil a viedol English National Theatre v Londýne. V roku 1949 získal Oscara ako najlepší herec v hlavnej úlohe za účinkovanie vo filme Hamlet, ktorý sám režíroval. Ďalšie filmy: Henrich V., Richard III., Spartakus, Rómeo a Júlia, Bitka o Britániu, Mikuláš a Alexandra, Maratónec, Vzdialený most, Chlapci z Brazílie, Súboj Titanov, Bounty alebo seriál Richard Wagner. Zomrel v roku 1989.
1921 - narodil sa český dirigent, klarinetista, spevák a skladateľ Gustav Brom, vl. m. Gustav Frkal. Pôsobil v bratislavskom rozhlasovom tanečnom orchestri a v roku 1940 založil v Brne swingový súbor, jeden z kľúčových orchestrov československej džezovej a modernej populárnej hudby. Albumy: Jazzový koncert, Music Jazz, Gustav Brom hraje swing, Pozdrav orchestru. Zomrel v roku 1995.
1924 - narodil sa francúzsky šansoniér, herec a diplomat arménskeho pôvodu Charles Aznavour, vl. m. Shahnour Vaghenag Aznavourian. Ako herec sa objavil vo viac ako 60 filmoch ako napríklad Strieľajte na klaviristu, Krysa z Ameriky, Honba za gitarami, Plechový bubienok, Edith a Marcel a i. Je autorom asi tisícky piesní a podarilo sa mu predať viac ako 100 miliónov hudobných nahrávok. V roku 1997 bol ocenený Čestným Cézarom za celoživotné dielo.
1929 - narodil sa český scenárista a dramatik Jaroslav Dietl. Autor úspešných televíznych seriálov Tři chlapi v chalupě, Najmladší z rodu Hamrů, Žena za pultem, Nemocnice na kraji města, Synové a dcery Jakuba Skláře. Venoval sa i tvorbe divadelných hier. Zomrel v roku 1985.
1937 - narodil sa slovenský spisovateľ, novinár, textár, básnik a dramatik Tomáš Janovic. Z diela: Ponuka dňa, Tri lásky, Humor ho!, Dostal rozum, Drevený tato.
1954 - narodila sa česká speváčka Věra Bílá, ktorá patrí medzi najlepšie rómske speváčky na svete. Viedla úspešnú hudobnú skupinu Kale. Účinkoval tiež vo filmoch Ružové sny a Ja milujem, ty miluješ.
1970 - narodila sa britská supermodelka Naomi Campbell.
1987 - narodil sa srbský tenista Novak Djokovič, súčasná svetová jednotka v rebríčku ATP v dvojhre. Vyhral Wimbledon (2011), US Open (2011) a trikrát Autralian Open (2008, 2011, 2012). Na OH 2008 v Pekingu získal bronz. V roku 2010 bol členom tímu Srbska pri víťazstve v Davisovom pohári.
Úmrtia
1885 - zomrel francúzsky romantický básnik, dramatik, prozaik a esejista Victor Hugo. Jedna z najväčších postáv svetovej literatúry. Predhovorom k dráme Cromwell získal vedúce postavenie v romantickom hnutí. Bol členom Francúzskej akadémie, na protest proti politike Napoleona III. odišiel do exilu. Po dvadsiatich rokoch sa vrátil späť do Francúzska. Jeho tvorba vyvrcholila v epopeji Legenda vekov. Autor divadelných hier: Kráľ sa baví, Lukrécia. Romány: Ruy Blas, Hernani, Chrám Matky božej v Paríži, Bedári, Robotníci mora, Posledný deň odsúdenca. Narodil sa v roku 1802.
Ostatné
2004 - španielsky korunný princ Felipe a bývalá novinárka Letizia Ortiz si v madridskej katedrále Almudena vymenili manželský sľub. Majú spolu dve dcéry.

 

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies