Stalo sa 22. júna

NETKY.SK • 22 Jún 2012, 22:10 • 2 min
Stalo sa 22. júna

Stalo sa 22. júna - Life style Narodenia 1898 - narodil sa nemecký spisovateľ Erich Maria Remarque, vl.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1898 - narodil sa nemecký spisovateľ Erich Maria Remarque, vl. m. Erich Paul Remark. V r. 1928 ho preslávil vojnový román Na západe nič nového, v ktorom vyjadril pocity generácie zničenej vojnou. Aj jeho ďalšie diela majú výrazne protivojnový a antifašistický podtext: Víťazný oblúk, Čas žitia a čas umierania, Čierny obelisk, Noc v Lisabone, Nebo nepozná obľúbencov, Tiene v raji. Žil vo Švajčiarsku a USA. Fašisti zakázali a pálili jeho knihy, tiež ho zbavili nemeckého občianstva. Zomrel v roku 1970.
1906 - narodil sa americký režisér, producent a scenárista Billy Wilder. Vo svojich dielach sa zameral na zobrazovanie negatívnych stránok života v USA. Režíroval filmy Poistka smrti, Stratený víkend (v roku 1946 zaň získal Oscary za réžiu a scenár), Sunset Boulevard (Oscar z roku 1951 za scenár), Stalag 17, Popoludňajšia láska, Na titulnej strane, Fedora, Svedok obžaloby, Niekto to rád horúce, Byt (Oscary z roku 1961 za réžiu a scenár), Nebožtíci žičia láske. V roku 1988 získal od americkej Akadémie filmových umení a vied Irving G. Thalberg Memorial Award za celoživotné dielo. Zomrel v roku 2002.
1924 - narodila sa herečka Terézia Hurbanová-Kronerová. Členka Armádneho divadla v Martine a od roku 1956 Činohry SND v Bratislave. Hrala predovšetkým v televíznych filmoch, z celovečerných patria medzi najznámejšie Priehrada, Očovské pastorále, Kto odchádza v daždi, Choď a nelúč sa. Manželka herca Jozefa Kronera a matka herečky Zuzany Kronerovej. Zomrela v roku 1999.
1936 - narodil sa americký herec a country hudobník Kris Kristofferson. Filmy: Zrodila sa hviezda, Nebeská brána, Blade, Planéta opíc, Zvieracia kazajka, Nie je z teba až tak paf. Medzi jeho najznámejšie piesne patria napr. Me and Bobby McGee, For the Good Times, Sunday Mornin' Comin' Down alebo Help Me Make It Through the Night. Na svojom konte má zatiaľ 19 štúdiových albumov.
1944 - narodil sa rakúsky herec a režisér Klaus Maria Brandauer. Predstaviteľ schillerovských a shakespearovských hrdinov v nemeckých divadlách. Medzinárodné uznanie získal účinkovaním vo filmoch maďarského režiséra Istvána Szabóa Mefisto (Oscar - najlepší cudzojazyčný film 1982) a Plukovník Redl a Hanussen (oba nominované na Oscara ako najlepší cudzojazyčný film). Za stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Spomienky na Afriku ho v roku 1986 nominovali na Oscara a získal Zlatý glóbus. Účinkoval aj v ďalších filmoch ako Quo vadis, Colette, Biely tesák, Rembrandt, Galský kráľ, Medzi cudzincami.
1949 - narodil sa hudobný skladateľ, divadelný režisér a humorista Jaroslav Filip. Vyštudoval filmovú dramaturgiu na VŠMU v Bratislave. Nahral tri vlastné albumy: Meditation for Piano, Cez okno a Ten čo hrával s Dežom. Spolupracoval s Dežom Ursinym na jeho desiatich platniach, napríklad Modrý vrch, Na ceste domov a tiež na muzikáli Sneh sa smial až padal. Jeho hudba zaznela v mnohých filmoch a v divadlách. Hudobne sa podieľal na tvorbe Milana Lasicu a Júliusa Satinského a tiež Richarda Müllera. Ako divadelník pôsobil v Divadle pre deti a mládež v Trnave, Prešovskom divadle, v Štúdiu S. Bol humoristom vo viacerých programoch v Rádiu Twist, v STV a TV Markíza. Hral vo filme Petra Solana O sláve a tráve, v poviedkovom filme Iba deň, a ako Albert sa predstavil v rovnomennom televíznom filme Františka Vláčila. Zomrel v roku 2000.
1949 - narodila sa americká herečka Meryl Streep. Počas svojej kariéry bola už 17-krát nominovaná na Oscara, pričom toto prestížne ocenenie získala zatiaľ trikrát - v roku 1990 za snímku Kramerová verzus Kramer, v roku 1983 za film Sophiina voľba a v roku 2012 za Železnú lady. Okrem toho má na svojom konte osem Zlatých glóbusov, dve ceny Emmy a dve BAFTA Awards. Francúzska filmová akadémia ju v roku 2003 ocenila Čestným Cézarom za celoživotné dielo. Z ďalších filmov: Francúzova milenka, Lovec jeleňov, Silkwoodová, Spomienky na Afriku, Pohľadnice z Hollywoodu, Smrť jej pristane, Dom duchov, Divoká rieka, Madisonské mosty, Predtým a potom, Marvinova izba, Adaptácia, Hodiny, Prime, Doubt, Diabol nosí Pradu, úlia a Júlia, Nejako sa to komplikuje.
1951 - narodil sa lekár, spisovateľ a publicista Andrej Reiner. Dlhoročný moderátor rozhlasových a televíznych relácií, predovšetkým o zdraví. Pracoval vo farmaceutickej spoločnosti a bol prezidentom Asociácie dodávateľov liečiv. Vydal približne desiatku beletristických kníh a napísal rozhlasové hry a televízne inscenácie. Podpredseda Slovenského centra PEN. Zomrel v roku 2007.
1952 - narodil sa kanadský herec Graham Greene. Pochádza z indiánskeho kmeňa Oneida. Preslávil sa rolou siouxského bojovníka vo filme Tanec s vlkmi, za ktorú ho v roku 1991 nominovali na Oscara. Z ďalších filmov: Maverick, Zelená míľa, Indián, Snežní psi, Transamerica.
1964 - narodil sa americký spisovateľ Dan Brown, autor svetoznámeho bestselleru Da Vinciho kód. Pôvodne učiteľ angličtiny, ktorý sa zaujíma o kryptológiu, debutoval vo svete literatúry v roku 1998 knihou Digitálna pevnosť. Nasledovali Anjeli a démoni, v ktorej prvýkrát vystupuje ako hlavný hrdina odborník na symboly Robert Langdon. Po ďalšom románe Bod klamu vyšiel v roku 2003 bestseller Da Vinciho kód. Jeho zatiaľ posledným románom je Stratený symbol z roku 2009. Knihy Da Vinciho kód a Anjeli a démoni sfilmovali.
1965 - narodil sa bývalý futbalista Ľubomír Moravčík. Pôsobil vo francúzskych kluboch AS Saint-Étienne, Sporting Club de Bastia, v nemeckom MSV Duisburg, v škótskom Celtic Football Club. V československom a neskôr slovenskom reprezentačnom drese odohral 79 zápasov, zúčastnil sa na MS 1990, kde československé mužstvo postúpilo do štvrťfinále. V roku 1992 ho vyhlásili za najlepšieho česko-slovenského futbalistu, v roku 2001 za Futbalistu roka na Slovensku. Bol hlavným trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie do 16 rokov a v sezóne 2008/2009 viedol futbalový klub FC ViOn Zlaté Moravce.
Úmrtia
1969 - zomrela americká herečka a speváčka Judy Garland. vl. m. Frances Ethel Gumm. S nakrúcaním filmov začala už ako dieťa a v roku 1939 zažiarila vo filme Čarodejník z krajiny Oz. Za účinkovanie v ňom jej udelili špeciálneho Oscara pre detských hercov. Z ďalších známych filmov: Zrodila sa hviezda, Norimberský proces. Matka herečky a speváčky Lizy Minnelli. Narodila sa v roku 1922.
1987 - zomrel americký tanečník, filmový herec Fred Astaire, vl. m. Frederick Austerlitz . V 30. a 40. rokoch bol hviezdou hollywoodskych filmov, známy najmä ako partner Ginger Rogers, ale aj Rity Hayworth, Judy Garland a iných. Najznámejšie filmy: Svet valčíkov, Smiem prosiť?, Divotvorný hrniec. Neskôr tiež charakterový herec, napríklad v snímke Sklenené peklo. Tanečným umením zabával aj v starobe, pravidelne účinkoval v televízii a divadle. Narodil sa v roku 1899.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies