Stalo sa 22. júla

NETKY.SK • 21 Júl 2012, 19:09 • 2 min
Stalo sa 22. júla

Stalo sa 22. júla - Life style 22.

slovakia

left justify in out

img

22. júla Deň rodičov

 
Narodenia
1934 - narodila sa americká herečka Louise Fletcher. Začínala v divadle a do povedomia filmových divákov na celom svete sa zapísala postavou sestry Mildred Ratchedovej v dráme Prelet nad kukučím hniezdom, ktorú v roku 1975 nakrútil režisér Miloš Forman. Za túto postavu získala Oscara v kategórii Najlepšia herečka v hlavnej úlohe, cenu BAFTA i Zlatý glóbus. Z ďalších filmov: Vyháňač diabla 2: Kacír, Detektív zo San Francisca, Modrá oceľ, Veľmi nebezpečné známosti.
1941 - narodil sa americký funkový hudobník George Clinton. Preslávil sa predovšetkým ako člen zoskupení Parliament a Funkadelic, ktoré založil a viedol. Od roku 1981 však pôsobí prevažne ako sólový interpret. Spolu s Jamesom Brownom a Sly Stoneom je považovaný za jedného z najvýznamnejších inovátorov funku, pričom je zakladateľom vlastného štýlu zvaného P-Funk. Je taktiež jedným z najčastejšie samplovaných interpretov v histórii, ktorý mal veľký vplyv na vznik hip-hopu. Clintona uviedli v roku 1997 spolu s ďalšími 15 členmi kolektívu Parliament-Funkadelic do Rock'n'rollovej siene slávy a v septembri 2009 dostal Urban Icon Award od organizácie Broadcast Music Incorporated (BMI).
1946 - narodila sa francúzska šansoniérka Mireille Mathieu. Debutovala v roku 1966 albumom En Direct de L´Olympia, ktorý obsahoval hity Mon crédo a C'est Ton Nom. Na celom svete sa predalo viac ako 120 miliónov kópií jej albumov, nahrala asi 1 200 piesní a bola prvou západnou speváčkou, ktorá vystúpila Číne. Spolupracovala napríklad s Charlesom Aznavourom, Barrym Manilowom, Paulom Ankom, Plácidom Domingom, Juliom Iglesiasom, Tomom Jonesom, Petrom Alexandrom a inými.
1946 - narodil sa americký herec a režisér Danny Glover. Známy je predovšetkým z filmu Smrtonosná zbraň a jeho pokračovaní. Ďalšie filmy: Svedok, Purpurová farba, Predátor 2, Saw: Hra o prežitie, 2012 a i.
1954 - narodil sa americký džezový gitarista Al Di Meola. Debutový album Land of the Midnight Sun mu vyšiel v roku 1976. Ďalšie albumy: Elegant Gypsy, Casino, Splendido Hotel, Electric Rendezvous, Scenario, Cielo e Terra, Soaring Through a Dream, Tirami Su, Kiss My Axe, World Sinfonia, Orange and Blue, The Infinite Desire, Flesh on Flesh.
1955 - narodil sa americký herec Willem Dafoe. Známy je napríklad z filmov Posledné pokušenie Krista, Horiace Mississippi, Narodený 4. júla, Divokosť v srdci, Telo ako dôkaz, Anglický pacient, Americké psycho, Pavilón žien, Vtedy v Mexiku, Letec, Prázdniny pána Beana, Antikrist, John Carter: Medzi dvoma svetmi a mnohých ďalších. Počas svojej kariéry si vyslúžil dve nominácie na Oscara - v roku 1987 za vedľajšiu rolu vo filme Čata Olivera Stonea a v roku 2001 v rovnakej kategórii za stvárnenie Maxa Schrecka vo filme V tieni upíra.
1958 - narodila sa česká huslistka, skladateľka a herečka Iva Bittová. Vo svojej hudobnej tvorbe originálnym spôsobom spája spev s hrou na husle. Ako herečka bola členkou Divadla na provázku v Brne a účinkovala napríklad vo filmoch Ružové sny, Balada pro banditu, Neha či Želary alebo Tajnosti. Za stvárnenie hlavnej ženskej úlohy v poslednom menovanom filme bola nominovaná na Českého leva.
1974 - narodila sa nemecká herečka Franka Potente, známa najmä zo snímky Lola beží o život. Zahrala si tiež vo filmoch ako napr. Kokaín, Agent bez minulosti, Bournov mýtus, Romulus, Môj otec a Bournovo ultimátum.
1974 - narodil sa hudobník Oskar Rózsa. Študoval na bratislavskom konzervatóriu a VŠMU a tiež v americkom Bostone. Debutoval v roku 1994 na albume Deža Ursínyho Príbeh a odvtedy sa ako hudobník i producent podieľal na tvorbe mnohých ďalších albumov, spolupracuje s významnými osobnosťami slovenskej hudobnej scény, ako sú napríklad Richard Müller, Marián Varga či Jana Kirschner. Niekoľko rokov vystupoval v triu Šeban - Rózsa - Buntaj a v súčasnosti je kapelníkom Oskar Rózsa Partnership Unlimited, v ktorom s ním vystupujú hviezdy slovenského džezu. Píše hudbu pre divadlo i film, venuje sa dirigovaniu vážnej hudby. K jeho najvýznamnejším albumom patrí Hrana - pocta Marekovi Brezovskému z roku 1999, ktorej remastrovaná verzia vyšla v roku 2011.
Ostatné udalosti
2003 - americkí vojaci zabili pri štvorhodinovej prestrelke v meste Mosul na severe Iraku synov bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna Udaja a Kusaja.
2011 - nórsky pravicový radikál Anders Breivik zabil 77 ľudí. Najskôr odpálil bombu v centre Osla, pričom usmrtil osem ľudí a následne sa presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany a zabil tam 69 z nich.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies