Stalo sa 22. februára

NETKY.SK • 22 Február 2013, 08:10 • 2 min
Stalo sa 22. februára

Stalo sa 22. februára - Life style Narodenia 1900 - narodil sa španielsky režisér Luis Buňuel.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1900 - narodil sa španielsky režisér Luis Buňuel. So Salvadorom Dalím nakrútil začiatkom 30. rokov filmy Andalúzsky pes a Zlatý vek. Neskôr nakrúcal najmä v Mexiku a vo Francúzsku: Cesta do neba, Zločinný život Archibalda de la Cruz, Nazarin, Viridiana, Anjel skazy, Denník komornej, Kráska dňa, Tristana, Skrytý pôvab buržoázie, Prízrak slobody, Tajomný predmet túžby. Surrealistické vnímanie sveta spájal so sociálnymi a náboženskými otázkami. Zomrel v roku 1983. 

1921 - narodila sa talianska herečka Giulietta Masina. Známa bola najmä hlavnými úlohami vo filmoch svojho manžela, režiséra Federica Felliniho: Cesta, Cabiriine noci, Giulietta a duchovia, Ginger a Fred. Účinkovala tiež vo filme Perinbaba Juraja Jakubiska. Zomrela v roku 1994. 

1949 - narodil sa bývalý rakúsky automobilový pretekár Niki Lauda, trojnásobný majster sveta Formuly 1. 

1950 - narodila sa francúzska herečka Miou-Miou, vl. m. Sylvette Herry. Účinkovala napríklad vo filmoch Spálené stodoly, Cesta Rím - Neapol neprejazdná, Policajná inšpektorka, Tango, Germinal, Malý indián v meste, Ôsmy deň, Lásky v Lisabone, Koncert a i. 

1959 - narodil sa americký herec Kyle MacLachlan. Známy je najmä z kultového filmu Modrý zamat režiséra Davida Lyncha a ako špeciálny agent Dale Cooper z mysteriózneho seriálu Mestečko Twin Peaks, ktorý mu v roku 1991 vyniesol Zlatý glóbus za herecký výkon v dramatickom seriáli. Ďalej účinkoval napríklad vo filmoch Doors, Proces, Showgirls, Hamlet, Parfém, Miranda, či v televíznych seriáloch Sex v meste, Zúfalé manželky a i. 

1962 - narodil sa austrálsky ochranár Steve Irwin, hviezda televízneho seriálu Lovec krokodílov. Zahynul 4. septembra 2006 po tom, ako ho počas nakrúcania dokumentárneho filmu pri Veľkom bariérovom útese pri pobreží Austrálie bodla raja, ktorej osteň sa mu zabodol priamo do hrudníka. 

1964 - narodila sa bývalá americká tenistka portorického pôvodu Gigi Fernández. Vo štvorhre zvíťazila na 17 grandslamových turnajoch a spolu s Mary Joe Fernández získala aj zlaté olympijské medaily v Barcelone (1992) a Atlante (1996). 

1974 - narodil sa britský spevák James Blunt, vl. m. James Hillier Blount. Bývalý armádny dôstojník debutoval v roku 2005 albumom Back to Bedlam, z ktorého pochádzajú úspešné single Wisemen, You're Beautiful alebo Goodbye My Lover. Neskôr vydal albumy All the Lost Souls a Some Kind of Trouble. 

1975 - narodila sa americká herečka, režisérka a producentka Drew Barrymore. Známou sa stala už v roku 1982 ako malá Gertie vo filme E.T. - Mimozemšťan svojho krstného otca Stevena Spielberga. Odvtedy stvárnila viac ako 60 filmových a televíznych úloh a založila si vlastnú produkčnú spoločnosť Flower Films. Známa je napríklad aj z filmov Jedovatý brečtan, Pištoľníčky, Šialená láska, Dámska jazda, Batman navždy, Všetci hovoria: Milujem ťa, Vreskot, Večný príbeh, Pieseň pre nevestu, Nepobozkaná, Charlieho anjeli, Milujte svojho zabijaka, Tú starú treba zabiť!, 50x a stále po prvý raz, Fanaticky zamilovaný, Hudba a text, Nie je z teba až tak paf, Láska na diaľku a i. Ako režisérka debutovala v roku 2009 celovečernou snímkou Rollerky, v ktorej si i zahrala. 


Úmrtia 

1987 - zomrel americký maliar rusínskeho pôvodu Andy Warhol, vl. m. Andrew Warhola Jr. Zakladateľ pop-artu bol pôvodne umelecký návrhár a komerčný výtvarník. Popularitu získal, keď v roku 1962 vystavil obrazy Campbellových polievkových konzerv, fliaš coca-coly a drevené repliky škatúľ od mydla Brillo. Masovou produkciou sieťotlače vytváral série nekonvenčných portrétov slávnych osobností, napríklad Marilyn Monroe, Maa Ce-Tunga alebo Micka Jaggera. Ďalšie slávne obrazy: Kosák a kladivo, Absolut vodka, Posledná večera a i. Narodil sa v roku 1928.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies