Stalo sa 22. augusta

NETKY.SK • 21 August 2012, 22:22 • 2 min
Stalo sa 22. augusta

Stalo sa 22. augusta - Life style Narodenia 1902 - narodila sa nemecká režisérka a fotografka Leni Riefenstahl.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
 
1902 - narodila sa nemecká režisérka a fotografka Leni Riefenstahl. Ako mladá sa chcela stať baletkou a neskôr sa rozhodla pre réžiu. Jej tvorba je spojená s nacistickým Nemeckom. Obdivovala nacistického vodcu Adolfa Hitlera a na jeho žiadosť nakrútila propagandistické dokumentárne filmy o zjazdoch NSDAP - Víťazstvo viery, Triumf vôle a o olympiáde v Berlíne v roku 1936 - dvojdielna Olympia: Prehliadka národov a Oslava krásy. Po vojne ju uväznili, prišla o majetok a filmový archív. Tiež bola internovaná vo francúzskom tábore. V neskorších rokoch sa venovala najmä fotografii, vydala obrázkové knihy o domorodcoch z južného Sudánu i o podmorskom svete. Zomrela v roku 2003. 
 
1922 - narodil sa český herec Miloš Kopecký. Bol členom Divadla E. F. Buriana, Divadla ABC, Hudebního divadla v Karlíne a Divadla na Vinohradoch. Účinkoval napríklad vo filmoch: Barón Prášil, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Slasti Otce vlasti, Svatby pana Voka, Noc na Karlštejně, Adéla ještě nevečeřela, Causa Králík, Tři veteráni a i. V televízii stvárnil mimoriadne populárnu postavu Dr. Štrosmajera v seriáli Nemocnice na kraji města. Zomrel v roku 1996. 
 
1943 - narodila sa herečka Ida Rapaičová. Dlhoročná členka činohry Novej scény v Bratislave, kde stvárnila množstvo postáv. Hrala v českých i slovenských filmoch: Ta třetí, Skrytý prameň, Pacho, hybský zbojník, Atomová katedrála a i., či v seriáli Leto s Katkou. Je taktiež recitátorka a rozhlasová herečka. 
 
1963 - narodila sa americká speváčka a hudobníčka Tori Amos, vl. m. Myra Ellen Amos. Debutovala v roku 1992 albumom Little Earthquakes. Nasledovali napr. Under the Pink, Strange Little Girls, Scarlet's Walk, The Beekeeper, American Doll Posse, Abnormally Attracted to Sin, Midwinter Graces a Night of Hunters. Medzi jej najväčšie hity patria piesne Crucify, Silent All These Years, Cornflake Girl, Caught a Lite Sneeze, Professional Widow a Spark. 
 
1966 - narodil sa americký rapper GZA, vl. m. Gary Grice. Je členom skupiny Wu-Tang Clan, s ktorou má na konte zatiaľ päť albumov. Ako sólový interpret vydal štúdiovky Words from the Genius, Liquid Swords, Beneath the Surface, Legend of the Liquid Sword, Grandmasters a Pro Tools. 
 
1967 - narodil sa hudobník Juraj Bartoš. Pôsobil v mnohých džezových zoskupeniach a v súčasnosti vedie big band Bratislava Hot Serenaders, ktorý vznikol v roku 1992. Hrajú najmä džezovú hudbu a slovenskú tanečnú hudbu 20. a 30. rokov, s Milanom Lasicom nahrali albumy Ja som optimista a Celý svet sa mračí. Venuje sa aj koncertnej činnosti v oblasti vážnej hudby. 
 
Úmrtia 
 
1485 - zomrel anglický kráľ Richard III. z dynastie Yorkovcov. Vládu prevzal v roku 1483 po smrti svojho brata, kráľa Eduarda IV., keď dal uväzniť a zavraždiť svojho synovca, nástupníka trónu Eduarda V., spolu s jeho mladším bratom. Richard III. je prototypom negatívneho hrdinu z rovnomennej Shakespearovej drámy. Narodil sa v roku 1452. 
 
2003 - zomrel český režisér a scenárista Jindřich Polák. K jeho významným filmom patria napríklad Nebeští jezdci, Zítra vstanu a opařím se čajem alebo Smrt stopařek. Nakrútil tiež sériu filmov pre deti Pan Tau, film a seriál Chobotnice z II. patra alebo filmy Lucie, postrach ulice a Kačenka a strašidla. Pôsobil aj ako tvorca televíznych zábavných programov. Narodil sa v roku 1925. 
 
Ostatné udalosti 
 
2004 - z Munchovho múzea v nórskom Osle ukradli obrazy Výkrik a Madonna. Edvard Munch (1863-1944) bol nórskym expresionistickým maliarom a Výkrik je jeho najznámejším obrazom. Obrazy sa našli o dva roky neskôr, boli však viditeľne poškodené. Po zreštaurovaní ich opäť možno vidieť v Munchovom múzeu.
 
Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies