Stalo sa 21. júna

NETKY.SK • 20 Jún 2012, 22:25 • 2 min
Stalo sa 21. júna

Stalo sa 21. júna - Life style 21.

slovakia

left justify in out

img

21. júna Letný slnovrat - začiatok astronomického leta
Narodenia
1905 - narodil sa francúzsky existenciálny filozof a spisovateľ Jean-Paul Sartre. Zaoberal sa rozporom medzi slobodou a nutnosťou, históriou a prírodou. Svoj existencializmus vysvetlil v dielach Bytie a ničota a Kritika dialektického rozumu. Autor románov Hnus, Cesty slobody, drám S vylúčením verejnosti, Muchy, poviedok, esejí a autobiografie Slová. V roku 1964 mu udelili Nobelovu cenu za literatúru, ktorú neprijal. Zomrel v roku 1980.
1948 - narodil sa britský spisovateľ Ian McEwan. Debutoval v roku 1975 zbierkou poviedok Prvá láska, posledné pomazanie. Medzi jeho najznámejšie knihy patrí román Betónová záhrada z roku 1978, ktorý v roku 1993 sfilmoval Andrew Birkin a vyslúžil si Strieborného medveďa z Berlinale. Z ďalšej tvorby: Nevinný, Čierni psi, Neúprosná láska, Sobota, Na pláži, Solar a i. V roku 1998 získal Man Bookerovu cenu za román Amsterdam. Jeho ďalšou úspešne sfilmovanou knihou je Pokánie z roku 2001. Filmová adaptácia v réžii Joea Wrighta sa dostala do kín v roku 2007 a vyslúžila si sedem nominácií na Oscara, z ktorých jednu - za hudbu, premenila na víťazstvo, získala dve ceny BAFTA - za výpravu a ako Najlepší film, a dva Zlaté glóbusy - pre Najlepšiu filmovú drámu a za hudbu. V roku 2000 mu britská kráľovná Alžbeta II. udelila Rad britského impéria.
1951 - narodil sa bývalý československý reprezentant vo vzpieraní Anton Baraniak. Je dvojnásobným účastníkom olympijských hier, na MS získal tri bronzové medaily (1982, 1983 a 1987), okrem toho má v zbierke cenné kovy aj z ME - jedno striebro (1985) a dva bronzy (1982, 1983).
1955 - narodil sa bývalý francúzsky futbalista Michel Platini. Začínal v Nancy, neskôr hral za Saint - Étienne. Od roku 1982 pôsobil v talianskom Juventuse, s ktorým získal dva ligové tituly, taliansky pohár, Európsky pohár a Pohár víťazov pohárov. Hráčsku kariéru ukončil v roku 1987. Bol tiež francúzskym reprezentačným trénerom a od roku 2007 je prezidentom Európskej futbalovej únie (UEFA).
1973 - narodila sa americká herečka a speváčka Juliette Lewis. Známou sa stala vďaka trileru Martina Scorseseho Mys hrôzy, za ktorý si vyslúžila nominácie na Oscara i na Zlatý glóbus. Ďalej hrala napríklad vo filmoch Manželia a manželky, Kalifornia, Čo žerie Gilberta Grapea, Takí normálni zabijaci, Od súmraku do úsvitu, Iná láska, Dosť!, Starsky a Hutch, Darwinove ceny, Rollerky, Deadline a i. Ako speváčka pôsobila v rokoch 2003 až 2009 v rockovej skupine Juliette and the Licks, s ktorou vydala albumy …Like a Bolt of Lightning, You're Speaking My Language a Four on the Floor. Okrem toho vydala sólový album Terra Incognita.
1982 - narodil sa britský princ William, celým meno William Arthur Philip Louis Windsor. Na svet prišiel ako starší syn britského následníka trónu princa Charlesa a jeho prvej manželky Diany, princeznej z Walesu, ktorá zahynula v roku 1997 pri automobilovej nehode. Princ William sa v apríli 2011 oženil s Kate Middleton - novomanželia získali po sobáši tituly vojvoda a vojvodkyňa z Cambridgeu.
1986 - narodila sa americká speváčka Lana Del Rey, vl. m. Elizabeth Woolridge Grant. Albumy: Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant, Born to Die.
Úmrtia
1621 - v Prahe na Staromestskom námestí popravili spolu s 26 účastníkmi českého stavovského povstania lekára, priekopníka novodobej anatómie, humanistického vzdelanca a politika Jána Jessenia.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies