Stalo sa 21. júla

NETKY.SK • 21 Júl 2012, 19:06 • 2 min
Stalo sa 21. júla

Stalo sa 21. júla - Life style Narodenia 1899 - narodil sa americký spisovateľ Ernest Hemingway.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1899 - narodil sa americký spisovateľ Ernest Hemingway. Pôvodným povolaním novinár sa ako reportér Kansas City Star v roku 1918 pripojil k ambulantnej jednotke vo Francúzsku, neskôr žil v Taliansku. Bol prvým Američanom zraneným na talianskom fronte. Od roku 1920 pôsobil ako zahraničný spravodajca Toronto Star Weekly. Cestoval po Afrike i Európe, zúčastnil sa v občianskej vojne v Španielsku. Románom Slnko aj vychádza sa stal hovorcom "stratenej generácie” - vojnou poznamenaných, rozčarovaných Američanov, hľadajúcich útočisko najmä v Paríži. Ďalšie diela: Zbohom zbraniam, Snehy Kilimandžára, Komu zvonia do hrobu. Novela Starec a more, za ktorú získal v roku 1954 Nobelovu cenu, je podobenstvom o večnom zápase človeka s prírodou. K jeho rozsiahlemu dielu patria tiež romány Mať a nemať, Ostrovy v prúde, kniha 49 poviedok a spomienkový román Pohyblivý sviatok. Zomrel v roku 1961.
1920 - narodil sa americký husľový virtuóz ukrajinského pôvodu Isaac Stern. Bol koncertným i štúdiovým umelcom, laureát početných ocenení a vyznamenaní. Zomrel v roku 2001.
1951 - narodil sa americký herec Robin Williams. Hereckú kariéru začínal v televízii a celosvetovo známym sa stal filmami Svet podľa Garpa, Moskva na Hudsone, Dobré ráno, Vietnam a Spolok mŕtvych básnikov. Za posledné dva spomínané ho v rokoch 1988 a 1990 nominovali na Oscara. Ďalšiu nomináciu na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied si vyslúžil v roku 1992 hlavnou úlohou v snímke Kráľ rybár. Oscara však získal až na štvrtý pokus - v roku 1998 za vedľajšiu rolu v dráme Dobrý Will Hunting. Účinkoval napríklad aj vo filmoch Čas prebudenia, Hook, Mrs. Doubtfire - Otec v sukni, Jumanji, Vtáčia klietka, Jack, Andrew, člen našej rodiny, A.I. Umelá inteligencia, Insomnia, Noel, Noc v múzeu, Starí psi, Noc v múzeu 2 a i.
1978 - narodil sa jamajský reggae hudobník Damian Marley. Syn legendárneho Boba Marleyho. Debutoval v roku 1996 albumom Mr. Marley, nasledovali štúdiovky Halfway Tree a Welcome to Jamrock. S rapperom Nasom nahral album Distant Relatives, je tiež členom formácie SuperHeavy, s ktorou vydal v roku 2011 eponymný album. Je držiteľom troch cien Grammy.
1978 - narodil sa americký herec Josh Hartnett. Začínal v televíznych seriáloch a vo filme zaujal účinkovaním v horore Halloween: H20 v roku 1998. Nasledovali napríklad snímky Fakulta, Smrť panien, Najpevnejšie puto, Pearl Harbor, Othello, Dohola?, Čierny jastrab zostrelený, Nabiť a zabiť, Čierna Dahlia, Noc dlhá 30 dní a i.
Ostatné udalosti
1987 - americká rocková skupina Guns N' Roses vydala debutový štúdiový album Appetite For Destruction.
1990 - Roger Waters zo skupiny Pink Floyd predstavil koncertom The Wall - Live in Berlin na priestranstve medzi Potsdamer Platz a Brandenburskou bránou v Berlíne legendárny album The Wall. Akcia sa uskutočnila osem mesiacov po páde berlínskeho múra. Vypredaný koncert, ktorý v Berlíne sledovalo zhruba 350-tisíc ľudí, vysielali televízie v 52 krajinách.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies