Stalo sa 21. februára

NETKY.SK • 21 Február 2013, 09:55 • 2 min
Stalo sa 21. februára

Stalo sa 21. februára - Life style 21.

slovakia

left justify in out

img

21. februára 
Medzinárodný deň materinského jazyka 
Medzinárodný deň sprievodcov cestovného ruchu 


Narodenia 

1921 - narodil sa český režisér a výtvarník Zdeněk Miler. Preslávil sa predovšetkým ako autor obľúbeného Krtka. V roku 1957 získal za prvú epizódu seriálu s názvom Jak krtek ke kalhotkám přišel Zlatého leva na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Venoval sa tiež ilustrovaniu detských kníh. Zomrel v roku 2011. 

1933 - narodila sa americká speváčka, klaviristka, skladateľka a bojovníčka za občianske práva Nina Simone, vl. me. Eunice Kathleen Waymon. Vydala viac než 40 albumov, medzi jej najznámejšie piesne patria My Baby Just Cares for Me, I Put a Spell on You, Four Women, I Loves You Porgy, Feeling Good, Don't Let Me Be Misunderstood, Sinnerman, To Be Young, Gifted and Black, Mississippi Goddamn, Ain't Got No, I Got Life, I Want a Little Sugar in My Bowl. Zomrela v roku 2003. 

1946 - narodil sa britský herec a režisér Alan Rickman. Medzinárodný úspech získal vďaka filmom Smrtonosná pasca a Robin Hood: Kráľ zbojníkov. Zahral si tiež v sérii filmov o Harrym Potterovi. Ďalšie snímky: Rozum a cit, Rasputin, Dogma, Dohola?, Láska nebeská, Stopárov sprievodca po galaxii, Parfum: Príbeh vraha, Víno roku, Alica v krajine zázrakov. Ako režisér sa predstavil komornou drámou Zimný hosť s Emmou Thompson v hlavnej úlohe. 

1955 - narodil sa americký herec Kelsey Grammer. Je známy predovšetkým ako psychiater Frasier Crane zo seriálu Frasier, pričom túto postavu stvárnil aj v sitkomoch Na zdravie a Krídla. Za výkony vo všetkých troch menovaných ho nominovali na Emmy, čím sa stal vôbec prvým hercom, ktorý získal nomináciu na toto ocenenie za stvárnenie tej istej postavy v troch rôznych seriáloch. Na svojom konte má okrem iného päť cien Emmy a tri Zlaté glóbusy. Je tiež známy zo seriálu Boss a filmov Periskop hore a dole, 15 minút, X-Men: Posledný vzdor, Swing Vote, An American Carol, Middle Men, FAME: Cesta za slávou alebo Nechápem, ako to dokáže. Svoj hlas prepožičal Bobovi v seriáli Simpsonovci. 

1973 - narodila sa česká herečka Simona Babčáková. Hrá v pražskom Dejvickom divadle a účinkovala tiež napríklad vo filmoch U mě dobrý, Nestyda, Děti noci, Zoufalci, Alois Nebel alebo V tieni. 

1975 - narodila sa česká herečka Petra Špalková. Jej prvou snímkou boli Šakalí léta. V roku 2002 hrala vo filme Smradi, za ktorý bola nominovaná na Českého leva 2002 za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Ďalej hrala vo filmoch Šeptej, Babí léto, Milenci a vrazi, Slnečný štát, Marta, Václav, Můj vysvlečenej deník alebo v seriáli Krev zmizelého. Sestra herca Jakuba Špalka. 

1976 - narodila sa speváčka a herečka Lucia Lužinská. Vyštudovala herectvo a operný spev a už počas štúdií účinkovala v niekoľkých muzikáloch. Zahrala si v televíznej inscenácii Chaos a vo filmoch Knieža, Blízko nebe a Hodinu nevíš... V Divadle West spievala v hre Kráľovná spieva blues, hosťovala v Radošinskom naivnom divadle. V roku 1996 sa ako vokalistka zúčastnila na súťaži Eurovízia, nasledovalo účinkovanie v zahraničí a od roku 2003 spolupracuje so skupinou All Time Jazz Trio. Venuje sa vzdelávaciemu projektu Jazz ide do školy. 

1979 - narodila sa americká herečka a speváčka Jennifer Love Hewitt. Známa je najmä zo seriálu Stratené duše, známeho tiež pod názvom Spriaznení duchovia. Účinkovala aj vo filmoch Sestra v akcii 2: Opäť v habite, Príbeh Audrey Hepburnovej, Pred svadbou nie!. Albumy: Love Songs, Let's Go Bang, Jennifer Love Hewitt, BareNaked. 

1987 - narodila sa kanadská herečka Ellen Page. Známa je predovšetkým z filmu Juno: Nezrelá na dieťa, za výkon v ktorom bola nominovaná na Oscara aj Zlatý glóbus. Ďalšie filmy: V pasci, X-Men: Posledný vzdor, Americký zločin, Rollerky, Počiatok, Do Ríma s láskou. 


Úmrtia 

1902 - zomrel český cestovateľ a lekár Emil Holub. Podnikol tri veľké expedície do neprebádaného juhoafrického vnútrozemia a pôsobil tiež ako lekár v Kimberley. Jeho etnografická a prírodovedecká zbierka je vystavená v múzeu v jeho rodných Holiciach. Autor cestopisných publikácií Sedm let v jižní Africe, Druhá cesta po jižní Africe a i. Narodil sa v roku 1847.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies