Stalo sa 20. júna

NETKY.SK • 20 Jún 2012, 22:14 • 2 min
Stalo sa 20. júna

Stalo sa 20. júna - Life style 20.

slovakia

left justify in out

img

20. júna Svetový deň utečencov
Narodenia
1922 - narodil sa český herec Josef Kemr. Člen Divadla S. K. Neumanna, Mestských divadiel pražských a od roku 1965 Národného divadla v Prahe. Pôsobil aj vo filme a televízii, napríklad: Císařův pekař - Pekařův císař, Dovolená s Andělem, Anděl na horách, Dobrý voják Švejk, Tři chlapi v chalupě, Starci na chmelu, Markéta Lazarová, Kladivo na čarodějnice, Chalupáři, Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero!, S čerty nejsou žerty, Cirkus Humberto, Krvavý román, Golet v údolí. Za svoju umeleckú činnosť bol v roku 1993 ocenený cenou Thália a v roku 1994 bol nominovaný na Českého leva za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Pevnost. Zomrel v roku 1995.
1941 - narodil sa britský režisér Stephen Frears. Zaujal v roku 1988 snímkou Nebezpečné známosti, ktorá získala tri Oscary (výprava, kostýmy a scenár). Dvakrát bol nominovaný na Oscara za réžiu - v roku 1991 za film Švindliari a v roku 2007 snímku Kráľovná. Nakrútil tiež snímky Moja nádherná práčovňa, Pekné svinstvo, Show sa začína.
1949 - narodil sa americký soulový spevák, skladateľ a klavirista Lionel Richie. Začínal v skupine Commodores a v roku 1982 sa vydal na sólovú dráhu, pričom hneď prvými piesňami zaznamenal výrazné úspechy. Vydal albumy: Lionel Richie, Can´t Slow Down, Dancing on the Ceiling, Time, Renaissance, Just For You, Coming Home, Just Go. Jeho najznámejšou piesňou je hit We Are the World, ktorú naspieval s Michaelom Jacksonom. Je nositeľom cien Grammy a mnohých ďalších hudobných cien.
1952 - narodil sa americký herec John Goodman. Preslávil sa najmä úlohou Dana Connera v sitcome Roseanne, za ktorú získal v roku 1993 Zlatý glóbus. Okrem toho si zahral napr. v snímkach Zmätky v Arizone, Barton Fink, Flintstonovci, Big Lebowski, Dotyk smrti, Braček, kde si? a i.
1953 - narodil sa režisér a scenárista Dušan Rapoš. Absolvoval Divadelnú fakultu VŠMU v Bratislave. Režíroval orientálnu rozprávku Falošný princ, komédiu Utekajme, už ide!, kultovú trilógiu Fontána pre Zuzanu, film Rabaka so skupinou Elán i drámu Suzanne. Nakrútil tiež celovečerný hudobno-poetický film Karel Kryl - kdo jsem...? a v roku 2008 film Cinka Panna. Autor hudby pre celovečerný slovensko-americký balet Deti Titanicu i filmovej hudby prevažne pre nemecké produkcie. Jeho manželkou je česká herečka Eva Vejmělková.
1967 - narodila sa austrálsko-americká herečka Nicole Kidman. Začínala v televíznych seriáloch a v roku 1989 upútala účinkovaním v psychologickom trileri Úplné bezvetrie. Oscara získala za stvárnenie hlavnej úlohy v dráme Hodiny. Na Oscara bola ešte dvakrát nominovaná za filmy Moulin Rouge a Králičia nora. Má aj ďalšie dva Zlaté glóbusy - za filmy: Zomrieť pre a Moulin Rouge. Zažiarila aj vo filmoch Navždy a ďaleko, Môj život, Magická posadnutosť, Eyes Wide Shut - Spaľujúca vášeň / Široko zatvorené oči, Tí druhí, Návrat do Cold Mountain, Ľudská škvrna, Dogville, Stepfordské paničky, Tlmočníčka, Invázia, Austrália alebo Nine. Účinkuje tiež v divadle. Bývalá manželka herca Toma Cruisa.
Úmrtia
1597 - zomrel holandský moreplavec Willem Barents, objaviteľ Špicbergov pri hľadaní severovýchodnej cesty do Ázie. Je po ňom pomenované more a ostrov na Špicbergoch. Narodil sa približne v roku 1550.
1996 - zomrel herec Vladislav Müller, dlhoročný člen činohry bratislavskej Novej scény. Úlohy vo filmoch a televízii: Smrť sa volá Engelchen, Obžalovaný, Kristove roky, Straty a nálezy, Smrť šitá na mieru, Signum laudis, Přátelé zeleného údolí. Otec speváka Richarda Müllera. Narodil sa v roku 1936.
2010 - zomrel český herec Vladimír Dlouhý. Pred kamerou debutoval v roku 1970 vo filme Už zase skáču přes kaluže. Následne vyštudoval pražské konzervatórium a pôsobil v Divadle Na zábradlí či v Divadle na Vinohradoch. Známy zo snímok ako Hop - a je tu lidoop, S čerty nejsou žerty, Láska z pasáže, Nejistá sezóna, Bumerang, Báječná léta pod psa, Knoflíkáři, Jedna ruka netleská či zo seriálov Arabela a Sanitka. Za stvárnenie vedľajších rolí vo filmoch Hlídač č. 47 a Kajínek dostal Českého leva. Narodil sa v roku 1958.
Ostatné udalosti
1837 - na britský trón nastúpila Viktória (1819-1901), britská kráľovná a indická cisárovná (od roku 1877). Vládla takmer 64 rokov a počas viktoriánskeho obdobia sa Veľká Británia stala priemyselným impériom. Manželka Alberta Sasko-Koburského, mali deväť detí. Jej meno nesú napríklad Viktóriina zem v Antarktíde, najväčšie jazero v Afrike a vodopády na rieke Zambezi.
1976 - futbalové mužstvo ČSSR zvíťazilo na finále Majstrovstiev Európy v Belehrade. Rozhodujúci gól v zápase s Nemeckom dal Antonín Panenka.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona