Stalo sa 20. augusta

NETKY.SK • 20 August 2012, 04:53 • 2 min
Stalo sa 20. augusta

Stalo sa 20. augusta - Life style Narodenia 1938 - narodil sa spevák a herec Ivo Heller.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
 
1938 - narodil sa spevák a herec Ivo Heller. Vyštudovaný chemický inžinier. Hral s kapelou Braňa Hronca v tanečných podnikoch západnej Európy a v roku 1964 nastúpil do Tatra revue, kde spieval až do jej zatvorenia v roku 1974. Účinkuje na Novej scéne v Bratislave, hral v mnohých muzikáloch: Revízor, Cyrano z predmestia, Pokrvní bratia, Kráľ Dávid, Krysař, Niekto to rád horúce, Kubo a ďalších. 
 
1941 - narodil sa dramatik, prozaik, fejtonista a herec Július Satinský. Vyštudoval dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení a bol jednou z najvýznamnejších osobností slovenského kultúrneho života. Spolu s Milanom Lasicom bol zakladateľom moderného slovenského humoru, divácku pozornosť získali satirickými reláciami Ktosi je za dverami a Nikto nie je za dverami a mnohými predstaveniami v bratislavskom Štúdiu L&S. V posledných rokoch ho mohli diváci vidieť v Štúdiu L&S v predstavení Šľak ma ide trafiť, či v inscenácii Jubileum. Satinskému vyšli knihy Moji milí rodáci, Listy rodákom o nebezpečenstvách, ktoré im hrozia, Karavána šteká, psi idú ďalej, Šľak ma ide trafiť, Chlapci z Dunajskej ulice a Polstoročie s Bratislavou. U detí si získal popularitu vďaka knihe Rozprávky uja Klobásu. Posmrtne vyšla kniha spomienok Momentálne som mŕtvy, zavolajte neskôr či výber fejtónov Listy z Onoho sveta, ktorý zostavila jeho dcéra Lucia. Literárne činný bol aj ako spoluautor divadelných scénok Nečakanie na Godota, divadelných hier Náš priateľ René, Deň radosti a Jubileum. Účinkoval vo filmoch S tebou mně baví svět, Vesničko má středisková, Utekajme, už ide!. Zomrel v roku 2002. 
 
1942 - narodil sa americký spevák, hudobník a herec Isaac Hayes. V roku 1972 získal Oscara za Najlepšiu pôvodnú pieseň z filmu Shaft. Okrem toho bol držiteľom troch cien Grammy a Zlatého glóbusu. Z albumov: Hot Buttered Soul, The Isaac Hayes Movement, ...To Be Continued, Black Moses. Ako herec sa predstavil napr. v snímkach Truck Turner alebo Útek z New Yorku. Svoj hlas prepožičal postave šéfkuchára v známom animovanom seriáli South Park. Zomrel v roku 2008. 
 
1948 - narodil sa britský rockový hudobník Robert Plant. Preslávil sa najmä ako spevák skupiny Led Zeppelin, neskôr ako sólista. 
 
1952 - narodila sa herečka Hana Gregorová. Žije v Prahe s manželom, českým hercom Radoslavom Brzobohatým, s ktorým sa zoznámila pri nakrúcaní filmu Noční jazdci. Spolu tiež hrajú v Divadle Radka Brzobohatého. Diváci ju mohli vidieť napríklad aj vo filmoch Pomocník, Kára plná bolesti, Tábor padlých žien, Orbis Pictus a v televíznych seriáloch, napríklad Panelák a Odsúdené. 
 
1965 - narodil sa americký rapper KRS-One, vl. m. Lawrence Krisna Parker. Začínal v skupine Boogie Down Productions, neskôr sa vydal na sólovú dráhu. Z albumov: Criminal Minded, By All Means Necessary, Return of the Boom Bap, Spiritual Minded. 
 
1970 - narodil sa americký hudobník a režisér Fred Durst, frontman skupiny Limp Bizkit, ktorá vznikla v roku 1995. 
 
1974 - narodila sa americká herečka a speváčka Amy Adams. Z filmov: Junebug, Doubt, Začarovaní, Noc v múzeu 2, Julie & Julia, Fighter. 
 
1979 - narodil sa britský džez-popový hudobník Jamie Cullum. Albumy: Heard It All Before, Pointless Nostalgic, Twentysomething, Catching Tales, The Pursuit. 
 
1983 - narodil sa britsko-americký herec Andrew Garfield. Z filmov: Boy A, Hrdinovia a zbabelci, Kráľova priazeň, Sociálna sieť, Neopúšťaj ma, I'm Here, Amazing Spider-Man. 
 
Úmrtia 
 
1982 - zomrel český herec Václav Voska. Bol členom Vinohradského divadla, Národného divadla a Mestských divadiel pražských. Účinkoval napríklad vo filmoch Jan Žižka, Proti všem, Bílá paní, Podezření, Panna a netvor, príležitosti dostal i v televízii: seriály Sňatky z rozumu, F. L. Věk, televízne filmy nakrúcal aj v Nemecku. Uznávaný rozhlasový herec, recitátor, vystupoval v poetickej kaviarni Viola. Narodil sa v roku 1918. 
 
Ostatné udalosti 
 
1848 - do Bratislavy prišiel prvý parný vlak. V ten deň otvorili prevádzku Centrálnej uhorskej železnice na úseku Marchegg - Bratislava. Pri tejto príležitosti vybudovali prvý železničný most - Červený most nad potokom Vydrica a železničný tunel. 
 
1882 - v Moskve mala premiéru Overtúra 1812 Piotra Iľjiča Čajkovského, skomponovaná na oslavu víťazstva nad Napoleonom. 
 
1992 - hudobník Sting sa oženil s Trudie Styler. 
 
Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies