Stalo sa 20. apríla

NETKY.SK • 20 Apríl 2012, 05:40 • 2 min
Stalo sa 20. apríla

Stalo sa 20. apríla - Life style 20.

slovakia

left justify in out

20. apríla
Narodenia
1893 - narodil sa americký herec Harold Lloyd, popri Busterovi Keatonovi a Charliem Chaplinovi jeden z najosobitejších komikov nemej éry. Popularitu získal postavou smoliara so slameným klobúkom a kostenými okuliarmi, prezývaného On. Nakrútil viac ako sto krátkych veselohier a hral tiež vo zvukových filmoch. V roku 1953 získal Oscara za celoživotné dielo. Zomrel v roku 1971.
1921 - narodila sa ochotnícka herečka Katarína Kolníková. Od roku 1971 bola členkou Radošinského naivného divadla. Účinkovala v takmer všetkých inscenáciách Stanislava Štepku - Matka v Jááánošíííkovi, Stará matka v Človečine, Stará grófka v Alžbete Hroznej, Zelinárka v Rozprávke, Poštárka v Slovenskom tangu, Slúžka Berta v Kúpeľnej sezóne, Matka Bečelová v Neveste predanej Kubovi, Kuchárka v Pavilóne B, Kováčová v Ženskom oddelení, herečka a speváčka v Štedrom divadelnom večeri a i. Zomrela v roku 2006.
1949 - narodila sa americká herečka Jessica Lange. Zaujala v roku 1976 vo filme King Kong a medzi jej ďalšie významné snímky patria: Poštár zvoní vždy dvakrát, Frances, Hracia skrinka, Mys hrôzy, Noc a mesto, Rob Roy, Sesternica Beta, Pokrvné puto, Titus, Veľká ryba, Zlomené kvety, Nechoď klopať na dvere, Manželský sľub. Na svojom konte má dva Oscary - z roku 1983 za vedľajšiu rolu vo filme Tootsie a z roku 1995 za hlavnú úlohu v romantickej dráme Operácia Blue Sky. Je vyslankyňou dobrej vôle UNICEF.
1958 - narodil sa bývalý ruský hokejista a neskôr minister športu Viačeslav Fetisov. Počas kariéry hral za CSKA Moskva, potom za New Jersey a Detroit. Člen Triple Gold Clubu. Sedemnásobný majster sveta (1978, 1981, 1982, 1983, 1986, 1989, 1990), dvojnásobný olympijský víťaz (1984, 1988), dvojnásobný držiteľ Stanleyho pohára (1997, 1998). Člen Siení slávy NHL a IIHF, má miesto v tíme hviezd 20. storočia podľa IIHF.
Úmrtia
1970 - zomrel český herec Jaroslav Vojta. Dlhoročný člen Národného divadla v Prahe. Z filmov: Řeka, Maryša, Hordubalové, Pohádka máje, Pantáta Bezoušek. Autor spomienok Cesta k Národnímu divadlu. Narodil sa v roku 1888.
1985 - zomrel herec Anton Mrvečka, dlhoročný člen Činohry SND. Účinkoval vo filmoch Havrania cesta, Očovské pastorále, Deň, ktorý neumrie, Veľká noc a veľký deň, Život na úteku, v televízii napríklad Ženský zákon, Buddenbrookovci. Narodil sa v roku 1934.
2002 - zomrel český herec Vlastimil Brodský. Dlhoročný člen pražského Divadla na Vinohradoch. Hral vo filmoch: Až přijde kocour, Kdyby tisíc klarinetů, Bílá paní, Ostře sledované vlaky, Rozmarné léto, Všichni dobří rodáci, Světáci, Skřivánci na niti, Noc na Karlštejně, Jakub lhář, Nesmrtelná teta, Návrat ztraceného ráje, v televízii: Tažní ptáci, Případ Platfus, v seriáloch: Arabela, Návštěvníci, O zvířatech a lidech, Život na zámku. Za účinkovanie vo filme Babí léto dostal Českého leva ako najlepší herec v hlavnej úlohe. Pôsobil i v rozhlase, narozprával večerníčky pre deti. Narodil sa v roku 1920.
Ostatné udalosti
1999 - dvaja študenti strednej školy v Columbine v americkom štáte Colorado zastrelili 12 spolužiakov a učiteľa a následne spáchali samovraždu.
2010 - v Mexickom zálive pri juhovýchodnom pobreží Louisiany vybuchla ropná plošina Deepwater Horizon. Plošina sa po niekoľkohodinovom požiari potopila, zahynulo 11 robotníkov a do mora z poškodeného vrtu unikli milióny barelov ropy. Škvrna v priebehu niekoľkých ďalších mesiacov zasiahla pobrežia štátov Louisiana, Alabama, Mississippi, Florida a Texas, kde spôsobila ekologickú katastrofu. Poškodený vrt sa podarilo uzavrieť až v polovici júla.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies