Stalo sa 2. júla

NETKY.SK • 1 Júl 2012, 20:32 • 2 min
Stalo sa 2. júla

Stalo sa 2. júla - Life style *Svetový deň UFO *Svetový deň športových novinárov Narodenia 1932 - narodil sa český spevák a herec Waldemar Matuška.

slovakia

left justify in out

img

*Svetový deň UFO

*Svetový deň športových novinárov
Narodenia
1932 - narodil sa český spevák a herec Waldemar Matuška. Začínal v pražskom divadle Semafor, neskôr pôsobil v divadle Rokoko. Patril medzi najobľúbenejších spevákov, vystupoval s orchestrom Václava Hybša, neskôr so skupinou Kamarádi táborových ohňů (KTO). Jeho piesne Zuzano, Jó, třešně zrály, Slavíci z Madridu, Tereza, Tuhle rundu platím já, Zhohem, lásko a mnohé ďalšie sa stali mimoriadne populárnymi a zľudoveli. Dva razy - v rokoch 1962 a 1967, vyhral v ankete Zlatý slavík. Bol tiež úspešným hercom, účinkoval napríklad vo filmoch Limonádový Joe aneb Koňská opera, Kbyby tisíc klarinetů, Fantom Morrisvillu, Všichni dobří rodáci, Noc na Karlštejně, Trhák. V roku 1986 emigroval do USA. Zomrel v roku 2009.
1956 - narodila sa americká modelka Jerry Hall. Známa je najmä vzťahom s členom skupiny Rolling Stones Mickom Jaggerom, s ktorým tvorili pár od roku 1977 a majú spolu štyri deti. Zosobášili sa v roku 1990 a o deväť rokov neskôr sa rozviedli.
1957 - narodil sa herec Štefan Bučko. Člen Činohry Slovenského národného divadla (SND). V súčasnosti ho možno vidieť napr. v inscenáciách Anna Kareninová, Chrobák v hlave a Lakomec.
1961 - narodil sa francúzsky herec alžírskeho pôvodu Samy Naceri, vl. m. Said Naceri. Známy je predovšetkým zo série komédií Taxi.
1986 - narodila sa americká herečka Lindsay Lohan. Začínala v televíznych seriáloch a v roku 1998 zaujala dvojúlohou vo filme Pasca na rodičov. Z ďalších filmov: Strelený piatok, Protivné baby, Herbie: Na plný plyn, Zajtra nehráme!, Prázdniny, Atentát v Ambassadore, Machete.
Úmrtia
1999 - zomrel americký prozaik talianskeho pôvodu Mario Puzo. Preslávil sa románom Krstný otec, ktorý neskôr sfilmovali. Ďalšie romány: Temná aréna, Sicílčan, Posledný don. Narodil sa v roku 1920.
2002 - zomrel americký kontrabasista Ray Brown, jedna z najväčších legiend povojnového amerického džezu. Kariéru začínal v roku 1945 v New Yorku. V roku 1947 sa oženil s džezovou kráľovnou Ellou Fitzgerald, s ktorou sa síce v roku 1953 rozviedol, no spolupracovali naďalej. Bol súčasťou legendárneho tria Oscara Petersona, hral s Dukeom Ellingtonom. Narodil sa v roku 1926.
Ostatné udalosti
1900 - prvá vzducholoď zeppelin (LZ1) preletela nad Bodamským jazerom.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona