Stalo sa 19.mája

NETKY.SK • 19 Máj 2012, 06:07 • 2 min
Stalo sa 19.mája

Stalo sa 19. mája - Ekonomika Narodenia 1909 - narodil sa sir Nicholas Winton, britský humanitárny pracovník, ktorému sa počas 2.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1909 - narodil sa sir Nicholas Winton, britský humanitárny pracovník, ktorému sa počas 2. svetovej vojny podarilo zachrániť 669 slovenských a českých židovských detí pred istou smrťou a nájsť im nové rodiny vo Veľkej Británii. Tento výnimočný čin zachytil slovenský režisér Matěj Mináč v dokumentoch Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti a Nickyho rodina a v úspešnom hranom filme Všichni moji blízcí.
1920 - narodila sa herečka Marta Bieliková-Černická. Manželka režiséra Paľa Bielika. Pôsobila v Činohre Slovenského národného divadla (SND) a na Novej scéne v Bratislave. Účinkovala vo filmoch Vlčie diery, Priehrada, Biela stužka v tvojich vlasoch, v televíznom filme Medený gombík, či seriáli Jedenáste prikázanie. Zomrela v roku 2002.
1938 - narodil sa divadelný režisér Vladimír Strnisko. Spolupracoval s Novou scénou v Bratislave i Činohrou Slovenského národného divadla, tiež s ďalšími slovenskými i českými divadlami, bol napríklad umeleckým šéfom Činoherného klubu v Prahe. Z réžií: Macbeth (W. Shakespeare), Mandragora (N. Machiavelli), Višňový sad (A. P. Čechov), Zahradní slavnost (V. Havel), Tartuffe, Lakomec (Moliére), Dantonova smrt (G. Büchner), Riaditelia (Daniel Besse), Scény z manželského života (Ingmar Bergman), Cudzia žena a muž pod posteľou (F. M. Dostojevskij), Lakomec (Moliere), Tri sestry (Čechov).
1941 - narodila sa česká herečka Iva Janžurová, dlhoročná členka Národného divadla v Prahe. Známa je napríklad z filmov Kočár do Vídně, Pension pro svobodné pány, Svatba jako řemen, Světáci, Čtyři vraždy stačí, drahoušku!, Pane, vy jste vdova!, Petrolejové lampy, Morgiana, Drahé tety a já, Páni kluci, Což takhle dát si špenát, Co chytneš v žitě, Ene bene, Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko, Výlet, Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, Polčas rozpadu, Chyťte doktora. Úlohy v televízii: Eliška a její rod, Píseň pro Rudolfa III., Sňatky z rozumu, Nemocnice na kraji města, Arabela, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Cukrárna, Život je ples a i.
1954 - narodila sa herečka Zdena Studenková. Vyštudovala fotografiu na SUPŠ a herectvo na VŠMU v Bratislave. Stvárnila desiatky postáv na javisku, najmä v Činohre Slovenského národného divadla, v televízii i vo filme a popularitu získala najmä účinkovaním vo filmoch S tebou mě baví svět a Anděl s ďáblem v těle. Z ďalších filmov: Panna a netvor, Kára plná bolesti, Južná pošta, Súkromné životy, Všetko čo mám rád, Konečná stanica, Ženy môjho muža a i., účinkuje aj v seriáli Ordinácia v ružovej záhrade.
1964 - narodil sa slovenský tenista Miloslav Mečíř. Olympijský víťaz vo dvojhre a držiteľ bronzovej medaily vo štvorhre s Milanom Šrejberom zo Soulu 1988. V súčasnosti je nehrajúcim kapitánom slovenskej daviscupovej reprezentácie.
1976 - narodil sa americký basketbalista Kevin Garnett. V NBA debutoval v roku 1995 v drese klubu Minnesota Timberwolves, z ktorého v roku 2007 prestúpil do Bostonu Celtics. Tam pôsobí aj v súčasnosti a v roku 2008 mu pomohol k zisku titulu. S americkým národným tímom zas získal zlatú medailu na OH 2000 v Sydney.
1977 - narodila sa uruguajská herečka a speváčka Natalia Oreiro. Začínala v argentínskych telenovelách Bohatí a slávni a Divoký anjel, ktorá ju preslávila na celom svete. Zahrala si tiež v romantickom filme Argentínka v New Yorku, telenovele Žena na úteku a filmovej komédii Cleopatra. V roku 1998 vydala svoj prvý hudobný album s názvom Natalia Oreiro, na ktorom sa nachádzal aj singel Cambio Dolor - titulná pieseň z Divokého anjela. Ďalšie albumy: Tu Veneno, Turmalina.
1982 - narodila sa britská herečka Rebecca Hall, známa napríklad z filmov Dokonalý trik, Vicky Cristina Barcelona, Duel Frost/Nixon, Dorian Gray, Mesto.
Úmrtia
1994 - zomrela Jacqueline Kennedy. Pôvodne bola novinárkou. V septembri 1953 sa vydala za senátora Johna Fitzgeralda Kennedyho, ktorý sa v januári 1961 stal 35. prezidentom USA. Boli spolu až do roku 1963, keď Kennedyho zavraždili. V roku 1968 sa vydala za gréckeho milionára Aristotela Onassisa a po jeho smrti v roku 1975 žila v New Yorku, kde pracovala vo vydavateľstvách. Narodila sa v roku 1929.
Ostatné
1986 - vyšiel piaty štúdiový album britského hudobníka Petra Gabriela s názvom So, na ktorom sa nachádzajú napríklad hity Red Rain, Sledgehammer, Don't Give Up, In Your Eyes, či Big Time.

 

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona