Stalo sa 19. októbra

NETKY.SK • 19 Október 2012, 07:11 • 2 min
Stalo sa 19. októbra

Stalo sa 19. októbra - Life style Narodenia 1862 - narodil sa francúzsky vynálezca Auguste Lumiere.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
   1862 - narodil sa francúzsky vynálezca Auguste Lumiere. S bratom Louisom vynašli kinematograf a v decembri 1895 usporiadali v Paríži prvé verejné filmové predstavenie. Zomrel v roku 1954. 
   1919 - narodil sa herec a vysokoškolský pedagóg Mikuláš Huba. Dlhoročný člen Činohry SND, tiež bol jej umeleckým šéfom. Preslávil sa veľkými romantickými postavami v divadelných inscenáciách: Hernani, Danton, Viliam Tell, Jánošík, Gróf Richard. Úlohy vo filme a televízii: Varúj...!, Vlčie diery, Priehrada, Posledná bosorka, Smrť prichádza v daždi, Zajtra bude neskoro, Skrytý prameň, Straty a nálezy, Americká tragédia, Putování Jana Amose, Povstalecká história a i. Vynikol tiež ako recitátor. Manžel speváčky Márie Kišonovej-Hubovej, otec herca a režiséra Martina Hubu. Zomrel v roku 1986. 
   1965 - narodil sa herec a moderátor Peter Kočiš. Herectvu sa venuje od detstva, účinkoval v mnohých televíznych filmoch a inscenáciách. Z celovečerných filmov: Prerušená hra, Tisícročná včela. Moderuje v rozhlase i v televízii. 
   1969 - narodil sa bývalý hokejista Zdeno Cíger. Je odchovancom Martina, od sezóny 1987/1988 hral v Dukle Trenčín, v rokoch 1996-2001 a 2002-2006 hrával za Slovan Bratislava. V NHL pôsobil v kluboch New Jersey Devils, Edmonton Oilers, New York Rangers a Tampa Bay Lightning. Slovensko reprezentoval na MS 1996, 1997, 1999, 2001 a 2003, na Svetovom pohári 1996 a ZOH 1998. Od roku 2006 pôsobil aj ako tréner - bol asistentom reprezentačného trénera Júliusa Šuplera, a od decembra 2006 do októbra 2008 hlavným trénerom Slovana Bratislava. Je prvým trénerom, ktorý dokázal obhájiť titul v slovenskej hokejovej extralige. V roku 2007 ho uviedli do Siene slávy Slovana Bratislava. 
   1977 - narodil sa kanadsko-americký režisér a herec Jason Reitman. Nakrútil úspešné filmy Ďakujeme, že fajčíte, Juno alebo Lietam v tom. Na svojom konte má Zlatý glóbus, ktorý získal spolu Sheldonom Turnerom za scenár Lietam v tom a štyri nominácie na Oscara - za réžiu snímky Juno, a za adaptovaný scenár, réžiu a produkciu Lietam v tom. Hral napríklad vo filmoch Policajt zo škôlky, Dave a Deň otcov. 
   1984 - narodila sa športova strelkyňa Danka Barteková. Slovenská reprezentantka v skeete žien bola na OH v Pekingu 2008 ôsma a na OH v Londýne 2012 vybojovala bronzovú medailu. V zbierke má svetový rekord a dvadsaťdva individuálnych medailí z vrcholných súťaží, ako sú OH, MS, ME a SP (8 - 6 - 8). 
   1989 - narodil sa futbalista Miroslav Stoch. Dvojnásobný držiteľ Ceny Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov. Nitriansky odchovanec hral za FC Chelsea, FC Twente a v súčasnosti je hráčom tureckého klubu Fenerbahce Istanbul. Reprezentant Slovenska, účastník MS 2010. 
   Úmrtia 
   1937 - zomrel britský fyzik Ernest Rutherford. Sformuloval zákon rádioaktívnej premeny prvkov a v roku 1919 uskutočnil prvú umelú rádioaktívnu premenu atómového jadra. Laureát Nobelovej ceny za chémiu (1908). Narodil sa v roku 1871. 
   1977 - zomrel režisér a scenárista Vladimír Bahna. Patril k prvej generácii slovenských filmových režisérov. Autor dokumentárnych a hraných filmov, často adaptácií literárnych predlôh: Pole neorané, Žena z vrchov, Posledná bosorka, Zemianska česť, Dom na rázcestí, Námestie svätej Alžbety, Stopy na Sitne, Slnečný kúpeľ, trojdielny film: Generácia, Skrytý prameň. Narodil sa v roku 1914. 
   1986 - zomrel český režisér a scenárista Oldřich Lipský. Nakrútil desiatky filmov, z ktorých najznámejšie sú: Cirkus bude!, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Zabil jsem Einsteina, pánové..., Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Slaměný klobouk, 6 medvědů s Cibulkou, Jáchyme, hoď ho do stroje!, Marečku, podejte mi pero!, Ať žijí duchové, Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Tři veteráni. Brat herca Lubomíra Lipského. Narodil sa roku 1924. 
   2001 - zomrel herec Štefan Figura. Dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla. Známym sa stal najmä vďaka dvojúlohe Tanierika-Kopoviča v groteske Suchovo-Kobylina Smrť Tanierika v réžii Jána Jamnického. Ďalšie herecké úlohy v SND sa spájajú s pôsobením režisérov Tibora Rakovského a Miloša Pietora. Okrem herectva sa tiež venoval zlepšovateľstvu a vynálezectvu - stereoskopii. Narodil sa v roku 1910. 
   Ostatné udalosti 
   1974 - Činohra Slovenského národného divadla (SND) uviedla premiéru spevohry Na skle maľované, najúspešnejšie predstavenie v dejinách SND. Autormi pôvodného poľského muzikálu boli Ernest Bryll a Katarzyna Gärtnerová. Na Slovensku mala spevohra premiéru v naštudovaní Karola Zachara, scénografom bol Vladimír Suchánek a choreografom Štefan Nosáľ. Jánošíka stvárnil Michal Dočolomanský. V rokoch 1981 a 1991 uviedli muzikál vo dvoch obnovených naštudovaniach a dokopy absolvoval v SND takmer 650 repríz. 
   2003 - Pápež Ján Pavol II. blahorečil Matku Terezu.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies