Stalo sa 19. novembra

NETKY.SK • 18 November 2012, 19:47 • 2 min
Stalo sa 19. novembra

Stalo sa 19. novembra - Life style Narodenia 1916 - narodil sa herec František Dibarbora.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
   1916 - narodil sa herec František Dibarbora. Vyštudoval Hudobnú a dramatickú akadémiu v Bratislave, bol členom Novej scény, Operety SND i Činohry SND. Najvýznamnejšie inscenácie, v ktorých hral: Bratia Karamazovci, Revízor, Jožko Púčik a jeho kariéra, Inkognito, Veselé panie z Windsoru, Kým kohút nezaspieva. Filmy: Vlčie diery, Katka, Štvorylka, Posledná bosorka, Zemianska česť, Šťastie príde v nedeľu, Skalní v ofsajde, Jánošík, Smrť prichádza v daždi, Majster kat, Smrť šitá na mieru a i. Uplatnil sa tiež v televízii a v rozhlase. Zomrel v roku 1987. 
   1929 - narodil sa herec Jozef Dóczy. Dlhoročný člen nitrianskeho Divadla Andreja Bagara. Účinkoval napríklad vo filmoch Skalní v ofsajde, Stratená dolina, Začiatok sezóny, Suzanne a mnohých ďalších. V roku 2001 mu udelili cenu Jozefa Kronera za celoživotnú tvorbu. 
   1952 - narodila sa česká speváčka Petra Janů. Z diskografie: Motorest, Exploduj, Jedeme dál, Už nejsem volná, To je ta chvíle, Jsem jaká jsem. Účinkuje aj v muzikáloch, napríklad Bedári, Krysař, Hamlet, Galileo, Traja Mušketieri. 
   1961 - narodila sa americká herečka Meg Ryan, vl. m. Margaret Mary Emily Anne Hyra. Známa je najmä z romantických filmov. Na svojom konte má tri nominácie na Zlatý glóbus za hlavné úlohy v snímkach Keď Harry stretol Sally, Bezsenné noci v Seattli a Láska cez internet. Účinkovala aj vo filmoch Keď muž miluje ženu, Francúzsky bozk, Mesto anjelov, Kate a Leopold, Smrtiaca vášeň, Ženy a i. 
   1962 - narodila sa americká herečka a režisérka Jodie Foster, vl. m. Alicia Christian Foster. Začínala v televíznych seriáloch, neskôr účinkovala napríklad vo filmoch Taxikár, Návrat Sommersbyho, Maverick, Anna a kráľ, Úkryt, Príliš dlhé zásnuby, Spojenec, Niet návratu a i. Získala dva Oscary - ako najlepšia herečka v hlavných úlohách filmov Znásilnenie a Mlčanie jahniat. Ako režisérka nakrútila napríklad filmy Človiečik Tate a Domov na sviatky. 
   Úmrtia 
   1998 - zomrel americký režisér, scenárista a producent Alan J. Pakula. Za svoju tvorbu bol dvakrát nominovaný na Oscara - v roku 1977 za réžiu filmu Všetci prezidentovi muži a v roku 1983 za scenár filmu Sophiina voľba. Nakrútil aj ďalšie spoločensko-kritické filmy, ako Klute, Pohľad spoločnosti Parallax, Začíname odznova, Podozrenie, Prípad Pelikán, Anjel s dvoma tvárami a i. Narodil sa v roku 1928. 
   Ostatné udalosti 
   1998 - autoportrét Vincenta van Gogha z roku 1889 vydražili v New Yorku za 71,5 milióna amerických dolárov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies