Stalo sa 19. júna

NETKY.SK • 19 Jún 2012, 06:09 • 2 min
 Stalo sa 19. júna

Stalo sa 19. júna - Life style Narodenia 1905 - narodil sa český herec Jiří Voskovec, vl.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1905 - narodil sa český herec Jiří Voskovec, vl. m. Jiří Wachsmann. Významný predstaviteľ českej medzivojnovej divadelnej avantgardy. Spolu s Janom Werichom založili a v rokoch 1927 - 1938 pôsobili v Osvobozenom divadle v Prahe. Ako zvláštna dvojica moderných klaunov vystupovali napríklad v hrách Vest pocket revue, Golem, Caesar, Osel a stín, Kat a blázen, Balada z hadrů, Rub a líc, Těžká Barbora. S režisérom Martinom Fričom nakrútili filmy Hej - rup! a Svět patří nám a počas 2. svetovej vojny pôsobili v USA. Po vojne rozbehli činnosť Divadla Voskovca a Wericha, no po februári 1948 sa Voskovec vrátil do USA, kde tiež pôsobil ako herec. Nakrútil tu mnohé televízne filmy a medzi najvýznamnejšie celovečerné patrí snímka 12 nahnevaných mužov z roku 1957. Zomrel v roku 1981.
1922 - narodil sa dánsky fyzik Aage Niels Bohr. Špecializoval sa na teóriu atómového jadra, kvantovú a jadrovú fyziku. V roku 1975 získal spolu s Benom Mottelsonom a Jamesom Rainwaterom Nobelovú cenu za fyziku za objavy v oblasti teoretickej fyziky, predovšetkým za zovšeobecnený model atómového jadra a za výskum jeho štruktúry. Syn fyzika Nielsa Bohra. Zomrel v roku 2009.
1942 - narodil sa český herec a režisér Vít Olmer. Nakrútil filmy Co je vám, doktore?, Bony a klid, Tankový prapor, Nahota na prodej, Playgirls, Playgirls II, Waterloo po česku a i. Ako herec sa objavil napríklad vo filmoch Fantom Morrisvillu, Páni kluci, Holka na zabití, Krakonoš a lyžníci.
1954 - narodila sa americká herečka Kathleen Turner. Svetoznámou sa stala najmä vďaka filmu Vojna Roseovcov, v ktorom hrala s Michaelom Douglasom. Ďalej účinkovala napríklad vo filmoch Honba za diamantom, Honba za klenotom Nílu, Česť rodiny Prizziovcov, Náhodný turista, Smrť panien, Marley a ja a ďalších. Za stvárnenie hlavnej úlohy vo filme Peggy Sue sa vydala ju v roku 1987 nominovali na Oscara.
1962 - narodila sa americká speváčka, tanečnica a herečka Paula Abdul. Albumy Forever Your Girl, Spellbound, Head Over Heels. Pôsobí tiež ako porotkyňa v rôznych televíznych súťažiach.
1975 - narodil sa britský herec Hugh Dancy. Známy je napríklad z filmov Čierny jastrab zostrelený, Kráľ Artuš, Základný inštinkt 2, V ten večer, Krv ako čokoláda, Spoveď nákupnej maniačky, Hystéria a i.
1978 - narodil sa nemecký basketbalista Dirk Nowitzki. Začínal v klube DJK Würzburg. V roku 1998 ho draftoval tím NBA Milwaukee Bucks, ktorý ho však následne vymenil do Dallasu Mavericks. V tomto klube pôsobí aj v súčasnosti a v roku 2011 s ním získal majstrovský titul. Nemeckému národnému tímu pomohol k bronzovej medaile na MS 2002 a striebornej na ME 2005.
Úmrtia
1993 - zomrel britský spisovateľ William Golding, laureát Nobelovej ceny za literatúru z roku 1983. Autor románov o príčinách zla v človeku, napríklad Boh múch, Dediči, Voľný pád, Veža. Narodil sa v roku 1911.
Ostatné udalosti
1978 - po prvý raz sa objavila svetoznáma komiksová postavička kocúr Garfield, ktorej tvorcom je americký výtvarník Jim Davis.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies