Stalo sa 19. decembra

NETKY.SK • 19 December 2012, 08:12 • 2 min
Stalo sa 19. decembra

Stalo sa 19. decembra - Life style Narodenia 1911 - narodil sa skladateľ, klavirista a dirigent Karol Elbert.

slovakia

left justify in out

imgNarodenia 

1911 - narodil sa skladateľ, klavirista a dirigent Karol Elbert. Rozhlasový pracovník, autor tanečných piesní a operiet Z prístavu do prístavu a Do videnia, láska. Zomrel v roku 1997. 

1915 - narodila sa francúzska šansoniérka Édith Piaf. vl. m. Édith Giovanna Gassion. Začínala na uliciach parížskeho predmestia, kde ju objavil majiteľ kabaretu Luis Leplé, ktorý jej dal meno la môme piaf - dievča vrabčiak. Naspievala svetoznáme hity ako: Milord, Non, je ne regrette rien, La vie en rose, Mon legionnaire, L´ hymne á l´amourm, L´accordeoniste, Les trois cloches. Účinkovala v divadle, hry pre ňu písali M. Achard a J. Cocteau: Malá Lili a ľahostajný krásavec a vo filme: Francúzsky kankán, Montmartre nad Seinou, Hviezda bez svetla. Zomrela v roku 1963. 

1938 - narodil sa český hudobný skladateľ a producent Karel Svoboda. Autor mnohých populárnych piesní, filmovej a divadelnej hudby. Spolupracoval s hviezdami českej hudobnej scény ako Karel Gott, Helena Vondráčková, neskôr Michal David, Iveta Bartošová, Daniel Hůlka, Leona Machálková alebo Petr Kolář a i. Zomrel v roku 2007. 

1948 - narodila sa herečka Zuzana Kocúriková. Dlhoročná členka Činohry Slovenského národného divadla. V súčasnosti ju možno vidieť napríklad v inscenáciách Vejár, Aj kone sa strieľajú. Na Novej scéne účinkovala napríklad v inscenácii Osem žien. Z filmografie: Muž, ktorý luže, Červené víno I-II, Panna a netvor, televízny seriál Safari, Pevnost, Sametoví vrazi. Manželka divadelného režiséra Petra Mikulíka. 

1956 - narodil sa český herec Martin Stropnický. Angažoval sa i politicky, bol českým ministrom kultúry a v rokoch 1999 - 2002 bol veľvyslancom ČR vo Vatikáne i umeleckým šéfom pražského Divadla na Vinohradech. Pôsobil aj v televízii, z filmografie: Kariéra, Bolero, Ženy môjho muža, Vrásky z lásky. 

1966 - narodil sa bývalý taliansky zjazdový lyžiar Alberto Tomba. Trojnásobný olympijský víťaz - dvakrát v obrovskom slalome a raz v slalome, držiteľ dvoch titulov majstra sveta. V roku 1998 ukončil športovú kariéru. 

1980 - narodil sa americký herec Jake Gyllenhaal. V roku 2006 si vyslúžil nomináciu na Oscara za vedľajšiu úlohu v dráme Skrotená hora. Z ďalších filmov: Októbrové nebo, Donnie Darko, Polnočná míľa, Deň po tom, Mariňák, Dôkaz, Zodiac, Unesený, Bratia, Princ z Perzie: Piesky času, Láska a iné závislosti, Zdrojový kód, Patrola. 

1987 - narodil sa francúzsky futbalista alžírskeho pôvodu Karim Benzema. Začínal v Olympique Lyon, s ktorým štyri roky po sebe vyhral francúzsku ligu. V roku 2009 prestúpil do Realu Madrid, kde pôsobí aj v súčasnosti. 

Úmrtia 

1996 - zomrel taliansky herec Marcello Mastroianni. Predstaviteľ dramatických i komediálnych postáv vo filmoch popredných talianskych režisérov ako Federico Fellini, Vittorio De Sica, Luchino Visconti alebo Ettore Scola. Najvýznamnejšie filmy: Sladký život, Rozvod po taliansky, 8 1/2, Včera, dnes a zajtra, Manželstvo po taliansky, Cudzinec, Slnečnica, Rím, Veľká žranica, Zvláštny deň, Prízrak lásky, Ginger a Fred, Oči čierne, Za mrakmi. Počas svojej kariéry si vyslúžil tri nominácie na Oscara za herecké výkony v hlavných úlohách - v roku 1963 za Rozvod po taliansky, v roku 1978 za Zvláštny deň a v roku 1988 za Oči čierne. Narodil sa v roku 1924.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies