Stalo sa 19. augusta

NETKY.SK • 18 August 2012, 14:24 • 2 min
Stalo sa 19. augusta

Stalo sa 19. augusta - Life style Narodenia 1883 - narodila sa francúzska módna návrhárka Gabrielle Coco Bonheur Chanel.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
 
1883 - narodila sa francúzska módna návrhárka Gabrielle "Coco" Bonheur Chanel. Jedna z najvýznamnejších osobností módneho sveta, v ktorom pôsobila viac než 50 rokov. Najtypickejší pre jej tvorbu je kostým s nápadným lemom. Navrhovala kostýmy pre divadlo a film. Svetovo sa preslávil jej parfum Chanel No. 5. Zomrela v roku 1971. 
 
1938 - narodila sa česká herečka Věra Galatíková. Pôsobila v pražských divadlách a od začiatku 90. rokov hrala v Národnom divadle. Známa vďaka snímkam Údolí včel, Všichni dobří rodáci, Skřivánci na niti, Kytice, Krajinka či Anděl Exit. Veľké množstvo postáv stvárnila aj v televízii, diváci si ju pamätajú najmä vďaka seriálu My všichni školou povinní. Pôsobila i v dabingu - v roku 2000 bola ocenená za dabovanie francúzskej herečky Annie Girardot cenou Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu. Zomrela v roku 2007. 
 
1955 - narodil sa americký herec Peter Gallagher. Svoju kariéru odštartoval v roku 1980, keď sa objavil vo filme Manažér Taylora Hackforda. Hral i vo filmoch Sex, lži a video, Kým si spal, Skryté zlo, Americká krása, Tanec s vášňou a i. Známy je aj vďaka televíznym filmom a seriálom ako napr. O.C. California, Californication. 
 
1969 - narodil sa kanadsko-americký herec Matthew Perry, známy najmä ako Chandler Bing v seriáli Priatelia. Hral i vo filmoch Iba blázni sa ponáhľajú, Takmer hrdinovia, Traja do tanga, Môj sused zabijak, Môj sused zabijak 2, Triumf: Príbeh Rona Clarka, Znovu 17 a i. 
 
1969 - narodil sa americký spevák a rapper Nate Dogg, vl. m. Nathaniel Dwayne Hale. Hudobnú kariéru odštartoval v skupine 213, ktorú okrem neho tvorili rapperi Snoop Dogg a Warren G. Formácia vydala iba jeden album - The Hard Way. Ako sólový interpret debutoval v roku 1998 dvojalbumom G-Funk Classics, Vol. 1 & 2. Na tejto nahrávke sa nachádza aj jeho najväčší hit Nobody Does It Better. Okrem toho vydal albumy Music And Me a Nate Dogg. Zomrel v roku 2011. 
 
1970 - narodil sa americký rapper a herec Fat Joe, vl. m. Joseph Antonio Cartagena. Začínal v skupine D.I.T.C., od roku 1993 však pôsobil aj ako sólový interpret. Z albumov: Represent, Jealous One's Envy, Don Cartagena, Jealous Ones Still Envy (J.O.S.E.), The Darkside Vol. 1. Je taktiež členom formácie Terror Squad a venuje aj herectvu. Zahral si napríklad v snímkach Bieli chlapci, Prison Song a Scary Movie 3. 
 
Ostatné udalosti 
 
1990 - Leonard Bernstein dirigoval svoj posledný koncert - Beethovenovu 7. symfóniu.
 
Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies