Stalo sa 18. mája

NETKY.SK • 18 Máj 2012, 06:14 • 2 min
Stalo sa 18. mája

Stalo sa 18. mája - Life style Narodenia 1897 - narodil americký filmový režisér talianskeho pôvodu Frank Capra.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1897 - narodil americký filmový režisér talianskeho pôvodu Frank Capra. Získal tri Oscary za réžiu filmov Stalo sa jednej noci (1935), Úžasná udalosť (1937) a Nemôžeš to vziať so sebou (1939). Z ďalších filmov: Pán Smith prichádza, To je John Doe, Život je krásny. Pre americký Úrad vojnových informácií pripravil niekoľko častí sedemdielneho dokumentárneho filmu Za čo sme bojovali z II. svetovej vojny. Zomrel v roku 1991.
1920 - vo Wadowiciach v Poľsku sa narodil pápež Ján Pavol II., vl. m. Karol Wojtyla. Počas 2. sv. vojny bol robotníkom v lome, neskôr v chemickej továrni. Tajne študoval teológiu a v roku 1946 bol vysvätený za kňaza. V štúdiu pokračoval v Ríme, vo Francúzsku a v Belgicku. V roku 1954 ho menovali za profesora etiky na Katolíckej univerzite v Lubline, v roku 1958 za titulárneho zástupcu biskupa v Ombi pre Krakov a za profesora teológie na univerzite v Krakove. V roku 1960 bol vikárom, od roku 1962 kapitulným vikárom krakovského arcibiskupstva, v rokoch 1964 - 1978 metropolita a arcibiskup krakovský, v roku 1967 kardinál. 16. októbra 1978 bol ako prvý slovanský zástupca zvolený za 264. pápeža. V roku 1980 vyhlásil sv. Cyrila a Metoda za spolupatrónov Európy. Zomrel 2. apríla 2005 vo Vatikáne.
1942 - narodila sa herečka Emília Vášáryová. Od roku 1964 členka Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave. Vynikla najmä v tragických a dramatických úlohách. V súčasnosti hrá v SND v inscenáciách Tančiareň alebo Posledná cigara. Účinkuje tiež v pražskom Činohernom klube a v Divadle na zábradlí. Svoj talent uplatnila aj v televízii a vo filme: Polnočná omša, Až přijde kocour, Námestie sv. Alžbety, Kubo, Lidé z maringotek, Drak sa vracia, Peter a Lucia, Dobrodružstvo pri obžinkoch, Balada o siedmich obesených, Medená veža, Parížski mohykáni, Buddenbrookovci, Mário a kúzelník, Červené víno, Modré z neba, Pelíšky, Návrat ztraceného ráje, Kráska v nesnázích, Václav, Ordinácia v ružovej záhrade, Nestyda, Kriminálka Staré Mesto. V roku 2004 získala Českého leva za stvárnenie hlavnej ženskej úlohy vo filme režiséra Jana Hřebejka Horem pádem. Spolupracuje s rozhlasom, je profesorkou hereckej tvorby na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V roku 2000 ju slovenskí novinári vyhlásili za Herečku storočia.
1953 - narodil sa český režisér Zdeněk Troška. Tvorca obľúbených filmových rozprávok a komédií Bota jménem Melichar, Slunce, seno, jahody, Slunce, seno a pár facek, Slunce, seno, erotika, Princezna ze mlejna, Z pekla štěstí, Kameňák, Nejkrásnější hádanka, Doktor od jezera hrochů, Čertova nevěsta a ďalších.
1955 - narodil sa hongkonský herec Yun-fat Chow. Známy je najmä zo spolupráce s filmárom Johnom Woo na jeho akčných filmoch ako Lepší zajtrajšok, Zabijak alebo Hard Boiled. Zahral si tiež v oscarovom filme Tiger a drak. Počas svojej kariéry získal tri hongkonské filmové ceny a dve taiwanské Golden Horse Awards pre najlepšieho herca.
1960 - narodil sa fínsky hokejista Jari Kurri. Päťnásobný víťaz Stanleyho pohára sa v roku 2001 stal prvým Fínom, ktorého uviedli do Hokejovej siene slávy v Toronte. S reprezentáciou získal v roku 1994 striebornú medailu z majstrovstiev sveta a v roku 1998 bronzovú medailu z olympiády v Nagane. V súčasnosti je generálnym manažérom fínskeho národného tímu.
1962 - narodil sa český herec Karel Roden. Pôsobí v pražských divadlách a filmovým divákom je známy najmä vďaka snímkam Čas sluhů, Corpus delicti, Kanárská spojka, Hrad z písku, Král Ubu, Pasti, pasti, pastičky, Čas dluhů, Kuře melancholik, Oběti a vrazi, Kytice, Paralelní světy, Tajnosti, Oko ve zdi, Habermannův mlýn, Signál, Alois Nebel, Čtyři slunce a i. Zahral si tiež v zahraničných filmoch, napríklad Blade 2, Hellboy, Bournov mýtus, RocknRolla. V roku 2009 získal Českého leva za stvárnenie hlavnej úlohy vo filme Hlídač č. 47.
1970 - narodila sa americká herečka, scenáristka a producentka Tina Fey. Držiteľka siedmich cien Emmy, dvoch Zlatých glóbusov, štyroch Screen Actors Guild Awards a piatich Writers Guild of America Awards získala ako najmladšia komička v histórii prestížnu americkú cenu Marka Twaina, ktorú každoročne udeľujú humoristom a humoristkám. Okrem účinkovania a tvorby seriálu Štúdio 30 Rock a zábavnej šou Saturday Night Live, kde s veľkým úspechom u divákov i kritiky imitovala Sarah Palin, si zahrala v komédiách Baby Mama či Nočné rande. Objavila sa aj v snímke Protivné baby v hlavnej úlohe s Lindsay Lohan a tiež napísala jej scenár. Na konte má aj vtipnú knižnú autobiografiu Bossypants.
1975 - narodil sa americký folk-rockový hudobník Jack Johnson. Známym sa stal už v roku 2001 vďaka debutovému albumu Brushfire Fairytales. Odvtedy vydal ďalšie štyri štúdiovky: On and On, In Between Dreams, Sleep Through the Static a To the Sea. Medzi jeho najznámejšie piesne patria Upside Down, Flake, Sitting, Waiting, Wishing, If I Had Eyes alebo Better Together.
1979 - narodil sa vodný slalomár Michal Martikán. Dvojnásobný olympijský víťaz z Atlanty (1996) a z Pekingu (2008), držiteľ dvoch strieborných medailí z OH v Sydney (2000) a Aténach (2004). Vo svojej kariére iba raz odchádzal z MS bez medaily v súťaži singlkanoistov (v roku 2011 v Čunove), jeho bilancia v C1 je 4 - 3 - 3. Navyše z hliadok 3xC1 má ďalších päť titulov majstra sveta. Je tiež12-násobným majstrom Európy.
Úmrtia
1922 - zomrel francúzsky lekár, bakteriológ a parazitológ Charles Louis Alphonse Laveran, ktorý v roku 1880 objavil pôvodcu malárie. Nositeľ Nobelovej ceny za medicínu (1907) za práce o význame prvokov ako pôvodcov chorôb. Narodil sa v roku 1845.
1981 - zomrel americký spisovateľ arménskeho pôvodu William Saroyan. Autor poviedok, noviel a románov plných optimizmu: Odvážny mladý muž na lietajúcej hrazde, Tracyho tiger, Volajú ma Aram, Ľudská komédia, Tati, tebe preskočilo, Náhodné stretnutia a i. Napísal tiež drámy Srdce na vysočine, Čas tvojho žitia, Psi. Narodil sa v roku 1908.
2005 - zomrela česká herečka Stella Zázvorková, jedna z najvýraznejších osobností českého herectva. Pôsobila v Divadle ABC a v rokoch 1962 - 1993 hrala Mestských divadlách pražských. Výnimočný komediálny talent prejavila vo filme, televízii aj na javisku. Z filmov: Anděl na horách, Až přijde kocour, Tři chlapi v chalupě, Svatba jako řemen, Šíleně smutná princezna, Utrpení mladého Boháčka, Pane, vy jste vdova, Dívka na koštěti, Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Zítra to roztočíme, drahoušku...!, Což takhle dát si špenát, Oči pro pláč, Kolja, Pelíšky, Z pekla štěstí, Kytice, Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko, Román pro ženy. Televízne úlohy: Medvěd, Uspořená libra, Hříšní lidé města pražského, Arabela a ďalšie. Nositeľka ceny Thálie za celoživotné dielo, v roku 2002 získala Českého leva za hlavnú úlohu vo filme Babí léto. V roku 2005 ju ocenili Českým levom za dlhoročný umelecký prínos. Napísala životopisnú knihu Stella o sobě. Na zvukové nosiče nahrala spolu s Janom Werichom jeho rozprávkovú knihu Fimfárum. Narodila sa v roku 1922.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies