Stalo sa 18. februára

NETKY.SK • 18 Február 2013, 08:42 • 2 min
Stalo sa 18. februára

Stalo sa 18. februára - Life style Narodenia 1745 - narodil sa taliansky fyzik Alessandro Volta.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1745 - narodil sa taliansky fyzik Alessandro Volta. Autor prvých zdrojov elektrického prúdu, zakladateľ elektrodynamiky, konštruktér prvého dlhodobého zdroja galvanickej elektriny - Voltovho stĺpa. Je podľa neho pomenovaná jednotka elektrického napätia - volt. Zomrel v roku 1827. 

1848 - narodil sa americký secesný sklár, autor šperkov a keramiky Louis Comfort Tiffany, ktorý ovplyvnil americkú a európsku sklársku výrobu. Ako tvorca interiérov vytvoril napr. výzdobu prijímacích miestností v Bielom dome vo Washingtone. Zomrel v roku 1933. 

1898 - narodil sa taliansky automobilový konštruktér a továrnik Enzo Ferrari, jedna z najväčších postáv v histórii motoristického športu. Staval pretekárske autá GT a formuly 1, o ktorej rozvoj sa výraznou mierou zaslúžil. Zomrel v roku 1988. 

1923 - narodil sa český režisér a scenárista Zdeněk Podskalský. Autor filmových a televíznych veselohier a satirických komédií: Kam čert nemůže, Einstein kontra Babinský, Bílá paní, Světáci, Noc na Karlštejně, Kulový blesk, Trhák a i., zábavných televíznych programov: Ztracená revue, Babiččina krabička, Půjčovna talentů, Dostaveníčko u orloje, Kabaret u dobré pohody a i. Zomrel v roku 1993. 

1932 - narodil sa americký režisér českého pôvodu Miloš Forman. Na svojom konte má dva Oscary za réžiu - z roku 1976 za Prelet nad kukučím hniezdom a z roku 1985 za Amadea. Vyštudoval FAMU v Prahe, bol dramaturgom Čs. televízie, Laterny magiky a režisérom Filmového štúdia Barrandov. V roku 1968 emigroval do USA, kde v roku 1977 získal občianstvo. Predstaviteľ novej vlny českého filmu, nakrútil filmy Konkurs, Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko, na ktoré v USA nadviazal snímkou Taking off. Svetový úspech mu priniesli filmy Prelet nad kukučím hniezdom, ocenený piatimi Oscarmi, Amadeus, ktorý získal osem Oscarov, a tiež Vlasy, Ragtime, Valmont, Ľud verzus Larry Flynt, Muž na Mesiaci, Goyove prízraky. 

1933 - narodila sa japonsko-americká hudobníčka a mierová aktivistka Yoko Ono. Známou sa stala najmä ako manželka Johna Lennona, člena legendárnej skupiny The Beatles. Ono a Lennon spolupracovali na viacerých albumoch, počnúc nahrávkou Unfinished Music No.1: Two Virgins, ktorá vyšla ešte počas existencie Beatles. Krátko pred Lennonovou smrťou stihli v roku 1980 vydať ešte album Double Fantasy, no počas jeho nahrávania vznikol dostatok materiálu aj pre ďalší album Milk and Honey. Ten sa však na trh dostal až v roku 1984. Nahrala tiež niekoľko sólových albumov. 

1936 - narodil sa najúspešnejší slovenský futbalový tréner 20. storočia Jozef Vengloš. Hral v Slovane Bratislava, s trénovaním začal v roku 1967 v tíme FC Prague Sydney. Futbalový Slovan Bratislava priviedol k dvom titulom majstra Československa. Bol na lavičke ČSSR na zlatých ME 1976, viedol federálnu reprezentáciu aj vo štvrťfinále MS 1990. V roku 1990 sa v Aston Ville stal prvým trénerom v Premier League, ktorý nepochádzal z Britských ostrovov. Pôsobil aj v Sportingu Lisabon, vo Fenerbahce Istanbul, v Kuala Lumpure, v Celticu Glasgow a v japonskom klube Ičihara JEF United. V rokoch 1993 - 1995 bol prvým hlavným trénerom Slovenska. V minulosti viedol aj národné výbery Austrálie, Malajzie a Ománu. Expert FIFA, v súčasnosti prezident Asociácie európskych futbalových trénerov. 

1954 - narodil sa americký herec John Travolta. Preslávil sa v druhej polovici 70. rokov účinkovaním v hudobných filmoch Horúčka sobotňajšej noci a Pomáda. Neskôr si zahral napríklad v sérii filmov Pozri, kto to hovorí a veľký úspech zaznamenal v roku 1994 v kultovej snímke Pulp Fiction: Historky z podsvetia režiséra Quentina Tarantina. Z ďalších filmov: Operácia Zlomený šíp, Tvár toho druhého, Tenká červená čiara, Farby moci, Generálova dcéra, Swordfish: Operácia Hacker, Zelené peklo, Buď cool, Hairspray, Divé svine, Únos metra 123, Starí psi, Bez súcitu, Divosi a i. 

1965 - narodil sa americký rapper a producent Dr. Dre, vl. m. Andre Romelle Young. Začínal v skupine World Class Wreckin' Cru, známym sa však stal až ako člen formácie N.W.A, ktorú opustil v roku 1991. O rok neskôr vydal sólový album The Chronic, po ktorom v roku 1999 nasledovala nahrávka 2001. Významne sa tiež podieľal na úspechu Eminema. 

1970 - narodila sa herečka Diana Mórová. Členka Činohry SND, kde ju v súčasnosti možno vidieť v inscenáciách: Skrotenie zlej ženy, Tak sa na mňa prilepila, Tri sestry, Vejár a i. Z filmov: Rivers of Babylon, Kuře melancholik, Konečná stanica, Polčas rozpadu, Tango s komármi, Tigre v meste. 

1974 - narodil sa bývalý ruský tenista Jevgenij Kafeľnikov. Víťaz grandslamových turnajov Roland Garros (1996) a Australian Open (1999), olympijský víťaz zo Sydney 2000. S Ruskom triumfoval v Davisovom pohári 2002, zatiaľ posledný muž s víťazstvami vo dvojhre a štvorhre na jednom turnaji Grand Slamu (1996 Paríž). Bývalá svetová jednotka. 

Úmrtia 

1564 - zomrel taliansky sochár, maliar, básnik a staviteľ Michelangelo Buonarroti. Popri Leonardovi da Vincim najvýznamnejšia umelecká osobnosť renesancie. Sochy: Dávid, Pieta, Pieta Palestrina, Pieta Rondanini. Maľby: Sixtínska kaplnka vo Vatikáne: výjavy zo Starého zákona, Posledný súd. Od roku 1546 bol poverený vedením stavby chrámu sv. Petra, autor ďalších chrámových a palácových stavieb: Medicejská kaplnka a knižnica kostola San Lorenzo a i. Inšpiroval umelcov manierizmu a baroka. Narodil sa v roku 1475. 

1964 - zomrel divadelný režisér a herec Ján Borodáč, zakladateľská osobnosť slovenského divadelníctva. V období 1921 - 1922 člen propagačného súboru SND Marška, od roku 1924 člen Činohry Slovenského národného divadla, jej režisér a šéf. Po vojne pôsobil v Štátnom divadle v Košiciach. Bol dekanom Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Manžel herečky Oľgy Borodáčovej-Országhovej. Narodil sa v roku 1892. 

1980 - zomrel priekopník slovenskej kinematografie Ján Závodný. V roku 1908 odišiel do USA a v roku 1920 spoluzakladal Tatra Film Corporation, s ktorou v roku 1921 nakrútili na Slovensku film Jánošík. Narodil sa v roku 1890. 

Ostatné udalosti 

1930 - americký astronóm Clyde Tombaugh objavil trpasličiu planétu 134340 Pluto, ktorá bola do roku 2006 považovaná za najmenšiu a najvzdialenejšiu planétu slnečnej sústavy. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies