Stalo sa 17. mája

NETKY.SK • 17 Máj 2012, 05:07 • 2 min
Stalo sa 17. mája

Stalo sa 17. mája - Life style Narodenia 1904 - narodil sa francúzsky herec Jean Gabin.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1904 - narodil sa francúzsky herec Jean Gabin. Do dejín kinematografie sa zapísal úlohami vo filmoch Veľká ilúzia, Nábrežie hmiel, Deň sa začína, Tulák Archimedes. Stvárnil svetoznámu postavu komisára Maigreta vo filmoch podľa románov Georgesa Simenona. Ďalšie filmy: Francúzsky kankán, Bedári, Tetovaný, Sicílsky klan, Heroín, Mačka, Dvaja muži v meste, Verdikt, Svätý rok. Zomrel v roku 1976.
1936 - narodil sa hollywoodsky režisér a herec Dennis Hopper. Debutoval v roku 1955 vo filme Rebel bez príčiny, kde si zahral protivníka idolu 50. rokov Jamesa Deana. Ako režisér zaujal filmami Easy Rider (Bezstarostná jazda), v ktorom si i zahral, Farby, Horúce miesto, Hra s ohňom. Ďalej účinkoval napríklad vo filmoch Dravé ryby, Modrý zamat, Hráči z Indiany, Čierna vdova, Pravdivá romanca, Nebezpečná rýchlosť, Vodný svet, Basquiat, Vysoká hra, Zabijak, Diabolská hra, Profesionál, Umierajúce zviera a i. Živil sa tiež ako fotograf pre módny časopis Vogue a venoval sa výtvarnému umeniu. Zomrel v roku 2010.
1949 - narodil sa český spevák, herec a tanečník Jiří Korn. Začínal v rôznych hudobných skupinách, spieval napríklad aj v skupine Olympic, spolupracoval s orchestrom Václava Hybša a v 80. rokoch úspešne vystupoval s Helenou Vondráčkovou. Ako spevák vydal niekoľko albumov a medzi jeho najväčšie hity patria Yvetta, Robinson, Zpívat jako déšť, Karel nese asi čaj, Každá trampota má svou mez. Úlohy vo filmoch a televízii: Honza málem králem, Trhák, Anděl s ďáblem v těle, Anděl svádí ďábla. Účinkoval tiež v muzikáloch Bídníci, Dracula a mnohých ďalších.
1955 - narodil sa americký herec a režisér Bill Paxton, známy z filmov ako Votrelci, Pravdivé lži, Apollo 13, Twister alebo Titanic. Účinkoval tiež v seriáli Veľká láska (2006 - 2011), ktorý mu vyniesol tri nominácie na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v dramatickom seriáli. Okrem toho bol na cenu Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov nominovaný aj za hlavnú rolu v televíznej vojnovej dráme Jasná lož.
1965 - narodil sa americký spevák, skladateľ, multiinštrumentalista a producent Trent Reznor. Známy je najmä ako líder rockového projektu Nine Inch Nails, v ktorom pôsobí od roku 1988. Spolu s manželkou Mariqueen Maandig je od roku 2010 aj členom post-industriálnej skupiny How to Destroy Angels, kde s nimi pôsobí aj Atticus Ross. Práve s ním Reznor pripravil hudbu k filmom Sociálna sieť a Muži, ktorí nenávidia ženy, pričom hneď prvý menovaný im vyniesol Oscara aj Zlatý glóbus.
1961 - narodila sa írska speváčka Enya, vl. menom Eithne Padraigín Ní Bhraonáin. Presadila sa albumom Watermark s hitom Orinoco Flow. Na svojom konte má dosiaľ štyri ceny Grammy - z roku 1993 za nahrávku Shepherd Moons, z roku 1997 za The Memory of Trees, z roku 2002 za A Day Without Rain a z roku 2007 za Amarantine. Jej pieseň May It Be zo soundtracku k snímke Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa bola v roku 2002 nominovaná na Oscara. Z ďalších albumov: Paint the Sky with Stars: The Best of Enya, And Winter Came...
1974 - narodila sa herečka Zuzana Fialová. Vyštudovala Vysokú školu múzických umení v Bratislave a pôsobí v Činohre SND. Hrala vo filmoch a televíznych seriáloch: Babí léto, Zostane to medzi nami, Pravidla lži, Obsluhoval jsem anglického krále, Medvídek, Ordinácia v ružovej záhrade, Jahodové víno, Tango s komármi, Bratislavafilm, Kriminálka Staré Mesto, Lidice a i.
1988 - narodila sa americká herečka, scenáristka a modelka Nikki Reed. Známou sa stala v roku 2003 drámou Trinástka, v ktorej si zahrala a spolu s režisérkou Catherine Hardwicke sa podieľala na scenári. Neskôr si zahrala napríklad vo filmoch Legendy z Dogtownu, Úkladná vražda, v seriáli O.C. California, no diváci a diváčky na celom svete ju poznajú najmä ako Rosalie Hale z filmových adaptácií upírskej ságy Twilight.
Úmrtia
1510 - zomrel taliansky maliar Sandro Botticelli, vl. m. Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi, významný predstaviteľ florentskej renesancie. Diela: Klaňanie troch kráľov, Primavera, Zrodenie Venuše. Autor fresiek v Sixtínskej kaplnke, napríklad Výjavy zo života Mojžiša, neskoršie diela: Zvestovanie a Kladenie do hrobu. Narodil sa približne v roku 1445.
2002 - zomrel futbalista Ladislav Kubala. Rodák z Budapešti slovenského pôvodu počas kariéry reprezentoval tri krajiny - Maďarsko, Československo a Španielsko. Občanom Španielska sa stal v roku 1953 a v roku 1999 ho počas osláv storočnice klubu zvolili za najlepšieho hráča FC Barcelona v histórii. S Barcelonou získal štyri španielske tituly, päťkrát triumfoval v Španielskom pohári. Bol tiež trénerom španielskej futbalovej reprezentácie. Narodil sa v roku 1927.

 

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies