Stalo sa 17. januára

NETKY.SK • 17 Január 2013, 08:15 • 2 min
Stalo sa 17. januára

Stalo sa 17. januára - Life style Narodenia 1899 - narodil sa americký gangster Alphonse Gabriel Al Capone, považovaný za symbol organizovaného zločinu.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1899 - narodil sa americký gangster Alphonse Gabriel "Al" Capone, považovaný za symbol organizovaného zločinu. Zomrel v roku 1947. 

1928 - narodil sa britský kaderník a vizážista Vidal Sassoon. V roku 1948 šiel ako dobrovoľník bojovať do prvej arabsko-izraelskej a po návrate do Londýna si v roku 1954 otvoril svoj prvý salón. Následne vymyslel svoj charakteristický strih, ktorý ho preslávil na celom svete. Neskôr sa presťahoval do Los Angeles, kde založil vlastný reťazec kaderníckych salónov. Jeho životný príbeh zachytil režisér Craig Teper v dokumentárnom filme Vidal Sassoon: The Movie. Zomrel v roku 2012. 

1942 - narodil sa bývalý americký boxer Muhammad Ali, vl. m. Cassius Clay. V roku 1960 získal v kategórii do 81 kg zlato na olympijských hrách v Ríme. Viacnásobný svetový šampión v ťažkej hmotnosti, považujú ho za najlepšieho boxera všetkých čias. V roku 1981 mu diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. V roku 1999 ho americký športový magazín Sports Illustrated vyhlásil za Športovca 20. storočia a britská BBC za Športovú osobnosť 20. storočia. 

1949 - narodil sa americký herec a komik Andy Kaufman. Preslávil sa účinkovaním v seriáli Taxi, účinkoval však tiež v divadelných šou. Jeho životný príbeh sfilmoval v roku 1999 režisér Miloš Forman vo filme Muž na Mesiaci, v ktorom Kaufmana stvárnil Jim Carrey. Zomrel v roku 1984. 

1962 - narodil sa americký herec a komik Jim Carrey. Účinkoval v snímkach ako napr. Ace Ventura: Zvierací detektív, Maska, Blbý a blbší, Ace Ventura 2: Volanie divočiny, Batman navždy, Ja, moje druhé ja a Irena, Bruce, Všemohúci, Rad nešťastných príhod, Večný svit nepoškvrnenej mysle, Finty Dicka a Jane, Vianočná koleda, I Love You Phillp Morris, Pán Popper a jeho tučniaci . Za rolu Trumana Burbanka v dráme Truman Show získal Zlatý Glóbus. Hral tiež vo filme režiséra Miloša Formana Muž na mesiaci a za stvárnenie Andyho Kaufmana získal druhý Zlatý Glóbus. 

1969 - narodil holandský dídžej a producent Tiësto, vl. m. Tijs Michiel Verwest. Začínal v rokoch 1985 až 1993 ako rezident v rôznych kluboch po Holandsku. V tomto období založil aj nahrávaciu spoločnosť Black Hole Recordings. Bol vôbec prvým dídžejom na svete, ktorý vypredal štadión - ako sólo dídžej hral pred 25-tisíc divákmi. Mal na starosti aj hudobnú produkciu počas otváracieho ceremoniálu olympijských hier 2004 v Aténach, kde ho priamo na štadióne počúvalo 70-tisíc ľudí a ďalšie milióny pri televíznych obrazovkách. Albumy: In My Memory, Just Be, Elements of Life, Kaleidoscope, Kiss From The Past. 

1967 - narodila sa herečka a režisérka Ingrid Timková. Absolvovala herectvo na VŠMU a od r. 1990 je členkou Činohry SND v Bratislave. Okrem divadelných postáv zaujala i v celovečerných a televíznych filmoch Anjel milosrdenstva, Legenda Emöke, Návrat ztraceného ráje, Horem pádem, Jak se krotí krokodýli a v seriáli Konec velkých prázdnin. 

1971 - narodil sa americký hudobník Kid Rock, vl. m. Robert James Ritchie. Svoj prvý album Grits Sandwiches for Breakfast vydal už v roku 1990, známym sa však stal až o osem rokov neskôr, keď vyšla jeho štvrtá štúdiovka Devil Without a Cause. Ďalšie albumy: The History of Rock, Cocky, Live Trucker, Rebel Soul a i. 

1980 - narodila sa americká herečka a speváčka Zooey Deschanel. Pôsobí v skupine She & Him, s ktorou vydala albumy Volume One, Volume Two a A Very She & Him Christmas. Ako herečka sa predstavila napr. v snímkach Veľké problémy, Poctivé dievča, Stopárov sprievodca po Galaxii, Lemra lemravá, Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom, Most do Krajiny Terabithia, Udalosť, Yes Man, 500 dní so Summer, Our Idiot Brother, Princ a Pruďas alebo v seriáli New Girl. 

1982 - narodil sa americký basketbalista Dwyane Wade. Kariéru v NBA odštartoval v roku 2003 ako kráč Miami Heat, kde pôsobí aj v súčasnosti a v rokoch 2006 a 2012 získal s týmto tímom majstrovský titul. Reprezentačnému výberu USA pomohol k zisku zlatých medailí na OH 2008 v Pekingu a bronzovým na OH 2004 v Aténach. 

1984 - narodil sa futbalista Filip Hološko. Hral za Trenčín, Slovan Liberec, Vestel Manisaspor, Istanbul Büyüksehir a v súčasnosti pôsobí v klube Besiktas Istanbul. Bol členom reprezentačného tímu SR, ktorý sa prebojoval na MS 2010 v Juhoafrickej republike. 

1984 - narodil sa britský dídžej a producent Calvin Harris, vl. m. Adam Richard Wiles. Albumy: I Created Disco, Ready for the Weekend, 18 Months. 

Úmrtia 

1933 - zomrel americký secesný sklár, autor šperkov a keramiky Louis Comfort Tiffany, ktorý ovplyvnil americkú a európsku sklársku výrobu. Ako tvorca interiérov vytvoril napr. výzdobu prijímacích miestností v Bielom dome vo Washingtone. Narodil sa v roku 1848. 

Ostatné udalosti 

1966 - Simon & Garfunkel vydali svoj druhý album Sounds of Silence.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies