Stalo sa 17. decembra

NETKY.SK • 17 December 2012, 08:16 • 2 min
Stalo sa 17. decembra

Stalo sa 17. decembra - Life style Narodenia 1887 - narodil sa český maliar, ilustrátor a spisovateľ Josef Lada.

slovakia

left justify in out

imgNarodenia 

1887 - narodil sa český maliar, ilustrátor a spisovateľ Josef Lada. Známy ilustrovaním obľúbených diel českej literatúry, napríklad Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války a vlastnou literárnou tvorbou pre deti: Moje abeceda, Kocour Mikeš, Bubáci a hastrmani. Spolupracoval s divadlom i humoristickými časopismi. Zomrel v roku 1957. 

1922 - narodil sa herec Elo Romančík. V rokoch 1945 - 1946 bol členom Armádneho divadla v Martine, od roku 1956 členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, kde stvárnil množstvo postáv, pričom najväčším úspechom bolo účinkovanie v muzikáli Na skle maľované, kde hral Dodávača. Účinkoval napríklad vo filmoch Boj sa končí zajtra, Rodná zem, Pole neorané, Kapitán Dabač, Polnočná omša, Pomocník i v televízii, napríklad Sám vojak v poli, Povstalecká história a i. Zomrel 9. októbra 2012. 

1974 - narodil sa americký herec Giovanni Ribisi. Z filmov: Zachráňte vojaka Ryana, 60 sekúnd, Takmer dokonalý zločin, Nebo, Stratené v preklade, Návrat do Cold Mountain, Svet zajtrajška, Verejní nepriatelia, Avatar, Rumový denník, Macík, Kontraband a i. 

1975 - narodila sa americká herečka rusko-srbského pôvodu Milla Jovovich. Narodila sa v Kyjeve, neskôr sa s rodičmi presťahovala do Veľkej Británie a následne do USA. Výraznejšie na seba upozornila vo filme Návrat do Modrej lagúny. Ďalšie filmy: Chaplin, Piaty Element, Posol: Príbeh Johanky z Arku, Million Dollar Hotel, Zoolander, Resident Evil a jeho pokračovania, Ultraviolet, Dokonalý únik, Štvrtý druh, Traja mušketieri. Venuje sa aj hudbe, vydala album The Divine Comedy. 

Úmrtia 

1907 - zomrel škótsko-írsky fyzik William Thomson, známy ako lord Kelvin. Zaoberal sa najmä elektrinou a magnetizmom, spoluzakladateľ termodynamiky, autor teplotnej stupnice nazvanej jeho menom, spoluobjaviteľ javu nazvaného Joule-Thomsonov efekt. Skúmal vek Zeme na základe geotermických úvah. Narodil sa v roku 1824. 

2003 - zomrel herec a režisér Karol L. Zachar. Od roku 1939 bol členom Činohry SND a od roku 1965 aj jej režisérom. Venoval sa tiež réžii opery a bol profesorom na VŠMU v Bratislave. Uplatnil sa ako scénograf a kostýmový výtvarník. Bol tiež fujaristom a spevákom ľudových piesní, karikaturistom a rezbárom. Vytvoril množstvo postáv v divadle, filme, rozhlase i televízii, hral napríklad vo filmoch Vlčie diery, Priehrada, Rodná zem, Tango pre medveďa, Otec ma zderie tak či tak a i. Z činoherných réžií vyniklo pásmo Rok na dedine, Tajovského Statky-zmätky a mimoriadny úspech mal ľudový muzikál Na skle maľované. Režíroval televízne inscenácie: Dobrodružstvo pri obžinkoch, Kocúrkovo, Škriatok a i. Narodil sa v roku 1918. 

2010 - zomrel americký hudobník a maliar Don Van Vliet, známy ako Captain Beefheart. Zaujal v roku 1969 albumom Trout Mask Replica, ktorý vydal pod názvom Captain Beefheart and His Magic Band. Nahrávka nebola komerčne úspešná, no dodnes ju oceňujú kritici za spojenie bluesu, rocku a surrealistických textov. Album, produkovaný legendárnym Frankom Zappom, sa objavil aj v známej knihe 1 001 albumov, ktoré musíte počuť, kým umriete. Umelec bol v hudbe aktívny do roku 1982, keď vydal poslednú štúdiovú nahrávku Ice Cream for Crow. Následne sa sústredil na maľovanie a stiahol sa z verejného života. Narodil sa v roku 1941. 

2011 - zomrela kapverdská speváčka Cesária Évora, známa ako Bosá diva. Preslávila sa nahrávkou Miss Perfumado. Špecializovala sa na hudobný štýl morna, ktorý je blízky blues a uznávaný ako národná hudba jej rodnej krajiny. Prezývku Bosá diva si vyslúžila za zvyk vystupovať bez topánok. Držiteľka Grammy a najvyššieho francúzskeho ocenenia Rad čestnej légie. Narodila sa v roku 1941. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies