Stalo sa 17. augusta

NETKY.SK • 16 August 2012, 20:57 • 2 min
Stalo sa 17. augusta

Stalo sa 17. augusta - Life style Narodenia 1941 - narodil sa režisér a herec Karol Spišák.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
 
1941 - narodil sa režisér a herec Karol Spišák. Pôsobil v Divadle Andreja Bagara v Nitre, kde bol tiež riaditeľom Starého divadla. Okrem činohernej domovskej scény pôsobil aj ako hosťujúci režisér v Slovenskom národnom divadle, na bratislavskej Novej scéne i v Košiciach, režíroval aj úspešný muzikál Mníšky. Históriu Slovenskej televízie obohatil okrem iného réžiou filmu Adam Šangala. Ako herec účinkoval napríklad vo filmoch Prípad pre obhajcu, Nylonový mesiac, Balada o siedmich obesených, Kosenie jastrabej lúky, Pavilón šeliem, Slané cukríky, Zakázané uvoľnenie a i. Zomrel v roku 2007. 
 
1943 - narodil sa americký herec, režisér a producent Robert De Niro. Absolvent prestížneho Actor's Studia Leeho Strasberga. Od začiatku 70. rokov patrí medzi hollywoodske hviezdy. Držiteľ dvoch Oscarov - z roku 1975 ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe filmu Krstný otec II. a z roku 1981 ako najlepší herec v hlavnej úlohe filmu Zúriaci býk. Z ďalších filmov: Dvadsiate storočie, Taxikár, Posledný magnát, Vtedy v Amerike, Zaľúbiť sa, Misia, Nepodplatiteľní, Mafiáni, Čas prebudenia, Mys hrôzy, Oheň, Kasíno, Krajina policajtov, Vrtieť psom, Ronin, Analyzuj, Showtime, Hra na schovávačku, Hviezdny prach, Fotri sú lotri, Silvestrovká noc, Elitní zabijaci a i. Režíroval snímky Príbeh z Bronxu a Kauza CIA. 
 
1956 - narodila sa francúzska herečka Chantal Poullain. Pochádza z maliarsko-sochárskej rodiny. Herectvo študovala na Divadelnej akadémii v Ženeve. V roku 1978 sa zoznámila s českým hercom Bolkom Polívkom a odsťahovala sa do Československa. Hosťuje v niekoľkých divadlách - v Prahe, v Hradci Králové a v Brne. Založila Nadáciu Archa Chantal. Hrala vo filmoch: Šašek a královna, Kopytem sem, kopytem tam, Hrad z písku, Suzanne, Král Ubu, Vyhnání z ráje a i. 
 
1960 - narodil sa americký herec a režisér Sean Penn. Získal dva Oscary ako najlepší herec v hlavnej úlohe - prvého v roku 2004 za film Tajomná rieka a druhého v roku 2009 za titulnú postavu v životopisnej dráme Milk. Okrem toho je známy napr. z filmov Zlí chlapci, Farby, Obete vojny, Carlitova cesta, Mŕtvy muž prichádza, Ešte sa môžeš vrátiť, Tenká červená čiara, Ja som Sam, 21 gramov, Zabijem Nixona, Tlmočníčka. Ako režisér nakrútil filmy Vyvrheľ, Križovatka smrti, Prísaha, Útek do divočiny, Tu to musí byť, Strom života. 
 
1965 - narodil sa český herec a režisér Filip Renč. Pred kamerou stál po prvý raz ako päťročný, patril k najobsadzovanejším detským hercom. Jeho celovečerným režisérskym debutom bol v roku 1991 film Requiem pro panenku. Režíroval tiež filmy Válka barev, Polojasno, Rebelové, Román pro ženy, Na vlastní nebezpečí, Hlídač č. 47, nakrúca videoklipy a reklamy. Ako herec účinkoval napríklad vo filmoch Stav ztroskotání, Nesmrtelná teta, Jízda, Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve, Nedodržaný slib. 
 
1970 - narodil sa bývalý americký tenista Jim Courier. V rokoch 1992 a 1993 svetová jednotka. Vyhral štyri grandslamové turnaje: Roland Garros 1991 a 1992 a Australian Open 1992 a 1993. 
 
1977 - narodil sa francúzsky futbalista Thierry Henry. V roku 1998 vyhral s národným tímom majstrovstvá sveta, v roku 2000 majstrovstvá Európy a v roku 2003 Pohár konfederácií. Pôsobil v kluboch AS Monaco, Juventus Turín, Arsenal Londýn, FC Barcelona, od roku 2010 je hráčom New York Red Bulls. Ligové tituly získal s Monacom (1997) a Barcelonou (2009, 2010), s ktorou v roku 2009 vyhral aj Ligu majstrov, majstrovstvá sveta klubov, Európsky superpohár, španielsky Kráľovský pohár a Španielsky superpohár. S Arsenalom sa stal víťazom FA Cup-u (2002, 2003). 
 
1990 - narodila sa britská herečka Rachel Hurd-Wood. Účinkovala napríklad vo filmoch Peter Pan, Americká kliatba alebo Parfum: Príbeh vraha. 
 
Úmrtia 
 
1974 - zomrela herečka Elena Zvaríková. Bola členkou divadla SNP v Martine a Činohry SND v Bratislave. Spolupracovala aj s filmom, napríklad: Štyridsaťštyri, Pieseň o sivom holubovi, Obchod na korze, Nevesta hôľ, Kým kohút nezaspieva. Narodila sa v roku 1935. 
 
2008 - zomrel herec a operný spevák František Zvarík. V rokoch 1940 až 1997 pôsobil v činohre Slovenského národného divadla a v rokoch 1945 až 1956 aj ako sólista Opery SND. V roku 1949 stvárnil prvého Štelinu v Suchoňovej opere Krútňava a k jeho profilovým postavám patrí i titulná úloha v opere Boris Godunov.V muzikáli Na skle maľované si zahral Žandára Rozvážneho. Naposledy stál na javisku v júni 2007 v inscenácii Tančiareň. Účinkoval vo filmoch ako napr. Rodná zem, Posledná bosorka, Smrť prichádza v daždi, Obchod na korze, Skrytý prameň, Kára plná bolesti a v mnohých televíznych filmoch a programoch a tiež v rozhlase. Bol tiež interpretom ľudových piesní a venoval sa karikatúre. Autor memoárovej knihy Pierot s puškou. Manžel herečky Evy Krížikovej. Narodil sa v roku 1921. 
 
Ostatné udalosti 
 
1970 - zo Zeme vyštartovala sovietska sonda Venera 7, ktorá uskutočnila prvé merania a vyslala prvé údaje z povrchu Venuše.
 
Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies