Stalo sa 16. mája

NETKY.SK • 16 Máj 2012, 08:29 • 2 min
Stalo sa 16. mája

Stalo sa 16. mája - Life style Narodenia 1905 - narodil sa americký herec Henry Fonda, vynikajúci predstaviteľ rolí v sociálnych drámach, westernoch, vojnových filmoch i komédiách.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1905 - narodil sa americký herec Henry Fonda, vynikajúci predstaviteľ rolí v sociálnych drámach, westernoch, vojnových filmoch i komédiách. Najznámejšie filmy: Ovocie hnevu, Vojna a mier, Dvanásť rozhnevaných mužov, Bitka v Ardenách, Vtedy na Západe, Moje meno je Nikto, Bitka o Midway. Držiteľ Oscara za hlavnú úlohu vo filme Na zlatom jazere (1982) a tiež za celoživotnú tvorbu (1981). Otec hercov Petra Fondu a Jane Fonda. Zomrel v roku 1982.
1953 - narodil sa írsky herec Pierce Brosnan, jeden z predstaviteľov filmového agenta 007 Jamesa Bonda. Prvú možnosť zahrať si agenta 007 mal vo filme Zlaté oko z roku 1995. Film bol mimoriadne úspešný a Brosnan hral agenta 007 i v pokračovaniach Zajtrajšok nikdy nezomiera, Jeden svet nestačí, Dnes neumieraj. Ďalšie filmy: Mrs. Doubtfire - Otec v sukni, Ľúbostný príbeh, Mars útočí!, Rozpútané peklo, Robinson Crusoe, Indián, Aféra Thomasa Crowna, Evelyn, Po západe slnka, Mamma Mia!, Nezabudni na mňa, Nechápem, ako to dokáže.
1955 - narodil sa český herec Oldřich Kaiser. Po vyštudovaní pražskej DAMU hral v Divadle na Vinohradech, v Studiu Ypsilon a v súčasnosti je členom Národního divadla. Z filmov, v ktorých účinkoval: Setkání v červenci, Sny o Zambezi, Velká filmová loupež, Můj hříšný muž, Amerika, Tmavomodrý svět, Mazaný Filip, Žralok v hlavě, Obluhoval jsem anglického krále, Líbáš jako Bůh, Kuky se vrací, Odcházení, Líbáš jako ďábel a i. Vynikajúci komik, s kolegom Jiřím Lábusom tvorca viacerých televíznych zábavných programov, napríklad Možná přijde i kouzelník.
1962 - narodil sa český herec Ondřej Vetchý. Pôsobí v pražskom Činohernom klube a filmovým divákom je známy najmä vďaka snímkam: Černí baroni, Golet v údolí, Kolja, Báječná léta pod psa, Všichni moji blízcí, Tmavomodrý svět, Babí léto, Milenci a vrazi, Duše jako kaviár, Vratné lahve, Nedodržaný sľub, Kuky se vrací, Nevinnost a i.
1966 - narodila sa americká popová hviezda a herečka Janet Jackson, sestra zosnulého speváka a tanečníka - Kráľa popu Michaela Jacksona. Z albumov, napríklad Control, janet. alebo All For You. Hrala napríklad vo filmoch Cesta za láskou a Zamilovaný profesor 2.
1973 - narodila sa americká herečka Tori Spelling. Preslávila sa úlohou Donny v jednom z najúspešnejších seriálov pre mládež Beverly Hills 90210. Objavila sa aj vo filmoch Vreskot 2, Scary Movie 2, Nedám ti môj život a i.
1984 - narodila sa česká speváčka, poetka a spisovateľka Natálie Kocábová, dcéra speváka Michaela Kocába. Vydala básnické zbierky Slyšíš mě?, Někdo je v domě a Dark Side of Prague. Napísala novely Monarcha Absint a Schola Alternativa a tiež knihu Růže: cesta za světlem. V roku 2000 naspievala album Fly Apple Pie, v roku 2006 album Hummingbirds in Iceland a v roku 2010 album Walking on the A-bomb.
Úmrtia
1984 - zomrel americký herec, komik Andy Kaufman. Preslávil sa účinkovaním v seriáli Taxi, účinkoval však tiež v divadelných šou. Jeho životný príbeh sfilmoval v roku 1999 režisér Miloš Forman vo filme Muž na Mesiaci, v ktorom Kaufmana stvárnil Jim Carrey. Narodil sa v roku 1949.
Ostatné udalosti
1770 - budúci francúzsky kráľ Ľudovít XVI., z dynastie Bourbonovcov sa oženil s Máriou Antoinette, dcérou Márie Terézie, ktorá mala vtedy len 14 rokov. Manželský pár v roku 1793 počas francúzskej revolúcie popravili.
1929 - po prvý raz udelili Oscary. Na slávnostnej večeri v Blossom Room hollywoodskeho hotela Roosevelt bolo prítomných približne 270 hostí a vstupenka stála päť dolárov. Prvé odovzdávanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied trvalo iba 15 minút a rozdali na ňom 15 sošiek za filmy z rokov 1927 - 1928. V súčasnosti sa každoročne rozdávajú ceny v 24 až 25 kategóriách. Okrem toho Akadémia pravidelne udeľuje aj špeciálne ceny.
1975 - na najvyšší vrch Mount Everest vystúpila po prvý raz žena - Japonka Junko Tabei. V roku 1992 sa stala prvou horolezkyňou, ktorá zdolala najvyššie vrcholy všetkých kontinentov tzv. Seven Summits.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona