Stalo sa 16. júla

NETKY.SK • 17 Júl 2012, 22:04 • 2 min
Stalo sa 16. júla

Stalo sa 16. júla - Life style Narodenia 1872 - narodil sa nórsky polárny bádateľ a cestovateľ Roald Amundsen.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1872 - narodil sa nórsky polárny bádateľ a cestovateľ Roald Amundsen. Ako prvý človek dosiahol Južný pól, stalo sa tak 14. decembra 1911. V rokoch 1903 - 1906 sa taktiež ako prvý prepravil loďou cez Severozápadný prieplav od Grónska pozdĺž pobrežia Severnej Ameriky až na Aljašku. V roku 1926 spolu s Lincolnom Ellsworthom a Umbertom Nobilem preletel na vzducholodi ponad Severný pól. Zomrel v roku 1928.
1911 - narodila sa americká herečka, speváčka a tanečnica Ginger Rogers, vl. m. Virginia Katherine McMath. Známa najmä ako partnerka Freda Astaira z hollywoodskych muzikálov Páni v cylindroch, Svet valčíkov, Námorníci idú, Smiem prosiť? a i. V roku 1941 získala Oscara za hlavnú úlohu vo filme Slečna Kitty. Zomrela v roku 1995.
1943 - narodil sa herec a režisér Martin Huba. Začínal v Štátnom divadle v Košiciach, v Bratislave pôsobil v Poetickom súbore, v Divadle na Korze a na Novej scéne. Od roku 1976 je členom Činohry Slovenského národného divadla (SND). Za svoje herecké umenie získal dvakrát ocenenie Dosky - v roku 1997 za najlepší mužský herecký výkon sezóny za rolu Ževakina v inscenácii hry Nikolaja Vasilieviča Gogoľa Ženba a v roku 2007 za rolu Henrika v inscenácii hry Christophera Hamptona Popol a vášeň. Od 90. rokov sa venuje aj réžii. V roku 2001 dostal spolu s Martinou Porubjakom ocenenie Dosky - za najlepšiu inscenáciu sezóny Tančiareň, ktorú napísali na námet predstavenia divadla Theatre du Campagnol Le Bal režiséra Jeana-Clauda Penchenata a Martin Huba dostal za túto inscenáciu aj Dosky - za najlepšiu réžiu sezóny. Hral napríklad vo filmoch Kanárska spojka, Fany, Kuře melancholik, Musíme si pomáhat, Krev zmizelého, Horem pádem, Štěstí, Cinka Panna, Kawasakiho růže. Českého leva získal za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Obsluhoval jsem anglického krále, ktorý režíroval Jiří Menzel. Je profesorom na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.
1949 - narodil sa režisér a herec Vlado Balco. Na svojom konte má snímky ako napr. Uhol pohľadu, Pasodoble pre troch, Postoj, Let asfaltového holuba, Rivers of Babylon, Dážď padá na naše duše.
1967 - narodil sa americký komik a scenárista Will Ferrell. Známym sa stal v druhej polovici 90. rokov, keď sa stal súčasťou televízneho programu Saturday Night Live. Neskôr účinkoval v komédiách ako napríklad Zoolander, Mladosť v ťahu, Hlásateľ správ: Príbeh Rona Burgundyho, Horšie to už nebude, Rýchlo a desivo: Šialené preteky, Ľadovo ostrí, Bratia z donútenia alebo Everything Must Go.
1979 - narodil sa spevák Ivan Tásler, frontman prešovskej skupiny IMT Smile, ktorú založili v roku 1992 so starším bratom Mirom. V roku 2002 vydal sólový album s názvom Tásler.
1988 - narodil sa waleský futbalista Gareth Bale, ktorý v súčasnosti hráva za anglický klub Tottenham Hotspur. Svoju profesionálnu kariéru odštartoval v roku 2005 v Southamptone, ktorý v tom čase hral druhú najvyššiu anglickú ligovú súťaž. O dva roky neskôr prestúpil do Tottenhamu Hotspur. Svoj prvý reprezentačný gól dal v októbri 2006 v kvalifikačnom zápase o postup na majstrovstvá Európy 2008 proti Slovensku.
Úmrtia
1999 - pri leteckej nehode spolu s manželkou Carolyn Bessette a jej sestrou zahynul John F. Kennedy ml., nazývaný John-John. Syn prezidenta USA Johna Fitzgeralda Kennedyho a Jacqueline Kennedy. Vyštudoval právo a pôsobil ako prokurátor a vydavateľ. Narodil sa v roku 1960.
Ostatné udalosti
1969 - z mysu Canaveral na Floride odštartovala misia Apollo 11, ktorej posádka pristála na Mesiaci. Americkí kozmonauti Neil Alden Armstrong a Edwin Eugene "Buzz" Aldrin pristáli 20. júla 1969 ako prví ľudia na Mesiaci, kde dve hodiny a 36 minút pracovali na mesačnom povrchu v oblasti mora Pokoja. Tretím členom posádky bol Michael Collins.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies