Stalo sa 16. augusta

NETKY.SK • 16 August 2012, 20:49 • 2 min
Stalo sa 16. augusta

Stalo sa 16. augusta - Life style Narodenia 1920 - narodil sa americký spisovateľ, básnik a scenárista nemeckého pôvodu Henry Charles Bukowski, pôv.

slovakia

left justify in out

img

 
Narodenia 
 
1920 - narodil sa americký spisovateľ, básnik a scenárista nemeckého pôvodu Henry Charles Bukowski, pôv. m. Heinrich Karl Bukowski. Vo svojich dielach často vystupoval pod menom Henry Chinaski. Napísal množstvo básni, poviedok a romány Post Office, Factotum, Women, Ham on Rye, Hollywood a Pulp. Je tiež autorom scenára snímky Barfly. Zomrel v roku 1994. 
 
1932 - narodila sa herečka Eva Rysová. Pôsobí v bratislavských a nitrianskych divadlách. Hrala napr. vo filmoch: Prípad krásnej nerestnice, Zabudnite na Mozarta, V meste plnom dáždnikov, Suzanne. 
 
1934 - narodil sa francúzsky herec a komik Pierre Richard, celým menom Pierre Richard Maurice Charles Léopold Defays. Svoju kariéru začínal v divadle. Medzi jeho najznámejšie snímky patria Roztržitý, Život plný malérov, Som nesmelý, ale liečim sa, Veľký blondín s čiernou topánkou, Návrat veľkého blondína, Hračka, Naľavo od výťahu či Paríž 36. V roku 2006 mu udelili prestížne francúzske filmové ocenenie Cézar za celoživotné dielo. 
 
1958 - narodila sa americká speváčka a herečka Madonna, celým menom Madonna Louise Ciccone. Je označovaná za kráľovnú popu. Kariéru začínala ako tanečnica a herečka. Preslávila sa predovšetkým piesňou Like A Virgin, albumom True Blue a filmovou verziou muzikálu Evita, za ktorý bola ocenená Zlatým glóbusom v kategórii Najlepšia herečka (komédia/muzikál). Z ďalších albumov: Like a Prayer, Erotica, Ray of Light, Music, American Life, Confessions on a Dance Floor, Hard Candy, MDNA. Ako herečka sa predstavila tiež vo filmoch Tiene a hmla, Telo ako dôkaz, Štyri izby, Správna vec, Stroskotanci. 
 
1962 - narodil sa americký herec, komik, režisér a scenárista Steve Carell. Známy je predovšetkým z komédií ako napr. Bruce, Všemohúci, Hlásateľ: Príbeh Rona Burgundyho, 40 rokov panic, Malá Miss Sunshine, Evan Všemohúci, Nabúchaná, Dostaňte agenta Smarta či Nočné rande. Účinkuje aj v seriáli The Office, kde stvárňuje hlavnú postavu Michaela Scotta. Za túto úlohu získal viacero ocenení vrátane Zlatého glóbusu. 
 
1979 - narodil sa český hudobník a scenárista Xindl X, vl. m. Ondřej Ládek. Albumy: Návod ke čtení manuálu, Praxe relativity. Je spoluautorom scenára snímky Restart a seriálu Comeback. 
 
Úmrtia 
 
1977 - zomrel americký spevák a herec Elvis Presley, známy tiež ako Kráľ rock'n'rollu alebo jednoducho Kráľ. Počas kariéry získal tri hudobné ceny Grammy a už ako 36-ročnému mu udelili Grammy za celoživotné dielo. Je členom štyroch siení slávy - rock'n'rollovej (1986), country (1998), gospelovej (2001) a rockabilly (2007). Medzi jeho najznámejšie piesne patria napríklad Heartbreak Hotel, Blue Suede Shoes, Don't Be Cruel, Love Me Tender, Jailhouse Rock, Are You Lonesome Tonight?, Can't Help Falling in Love, Viva Las Vegas, A Little Less Conversation, In the Ghetto či Always on My Mind. Okrem hudby sa venoval aj herectvu - účinkoval v snímkach ako Miluj ma nežne, Jailhouse Rock, Blue Hawaii, Viva Las Vegas. Narodil sa v roku 1935. 
 
1992 - zomrela herečka Oľga Adamčíková. Od roku 1951 bola členkou Činohry Slovenského národného divadla, kde stvárnila celý rad postáv. Účinkovala aj vo filmoch Lazy sa pohli, Rodná zem, Pole neorané, Drevená dedina, Smrt si říká Engelchen, Majster kat, Zbehovia a pútnici, Červené víno, A pobežím až na kraj sveta a i. Manželka herca Samuela Adamčíka. Narodila sa v roku 1903.
 
2004 - zomrel bývalý český hokejista a tréner Ivan Hlinka. V 70. rokoch 20. storočia sa preslávil ako stredný útočník Litvínova, Dukly Trenčín a Vancouveru. Ako hráč bol trikrát majstrom sveta. Neskôr trénoval českú reprezentáciu, Litvínov, Pittsburgh a Omsk. Jeho najväčším trénerským úspechom je zlato s českou reprezentáciou na zimných olympijských hrách 1998 v Nagane a víťazstvo na majstrovstvách sveta 1999. V roku 2002 ho uviedli do Siene slávy IIHF. Narodil sa v roku 1950. 
 
Ostatné udalosti 
 
1985 - speváčka Madonna sa v Malibu vydala za herca Seana Penna. Rozviedli sa v roku 1989.
 
Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies