Stalo sa 15. októbra

NETKY.SK • 14 Október 2012, 18:58 • 2 min
Stalo sa 15. októbra

Stalo sa 15. októbra - Life style Narodenia 1897 - narodil sa ruský spisovateľ a publicista Iľja Iľf.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1897 - narodil sa ruský spisovateľ a publicista Iľja Iľf. Spoločne s Jevgenijom Petrovom napísali humoristické romány Dvanásť kresiel a Zlaté teľa, v ktorých spojili zmysel pre situačnú komiku s kritikou sovietskej moci. Autor reportážnych a fejtonistických kníh Amerika bez poschodia a i. Zomrel v roku 1937. 

1917 - zomrela holandská tanečnica Mata Hari, vl. m. Margaretha Geertruida Zelle. Pôsobila v Paríži, bola milenkou nemeckých i francúzskych vysokých vládnych úradníkov a dôstojníkov. Počas 1. svetovej vojny pôsobila ako francúzska špiónka, no pre podozrenie, že je tiež nemeckou agentkou, ju Francúzi zatkli, obvinili zo špionáže a popravili. Narodila sa v roku 1876. 

1920 - narodil sa americký spisovateľ talianskeho pôvodu Mario Puzo. Preslávil sa románom Krstný otec, ktorý neskôr sfilmovali. Ďalšie romány: Temná aréna, Sicílčan, Posledný don. Zomrel v roku 1999. 

1935 - narodil sa herec Ivan Mistrík. Dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND). Z divadelných rolí: Radúz (J. Zeyer: Radúz a Mahuliena), Knieža Myškin (F. M. Dostojevskij: Idiot), Trofimov (A. P. Čechov: Višňový sad). Výrazne sa prejavil aj vo filme a televízii: Štyridsaťštyri, Šťastie príde v nedeľu, Romeo, Julie a tma, Kapitán Dabač, Vyšší princip, Smrť sa volá Engelchen, Polnočná omša, Smrť prichádza v daždi, Medená veža, Orlie pierko, Trofej neznámeho strelca, A pobežím až na kraj sveta a i. Zomrel v roku 1982.

1959 - narodila sa vojvodkyňa z Yorku, Sarah Ferguson, prezývaná Fergie, bývalá manželka britského princa Andrewa. 

1975 - narodila sa česká herečka Linda Rybová. Účinkuje v rôznych pražských divadlách. Z filmografie: Kytice, Tmavomodrý svět, Bazén, Zlatá princezna, Kdopak by se vlka bál, El Paso. 

1981 - narodil sa snoubordista Radoslav Židek, ktorý vybojoval na zimných olympijských hrách v Turíne 2006 striebro - prvú slovenskú medailu v ére samostatnosti po roku 1993. 

1988 - narodil sa nemecký futbalista tureckého pôvodu Mesut Özil. Kariéru začínal v Schalke 04, odkiaľ prestúpil do Werderu Brémy. V súčasnosti je hráčom Realu Madrid. S nemeckou reprezentáciou získal v roku 2010 na majstrovstvách sveta v JAR bronzovú medailu. 

Ostatné udalosti 

1815 - Napoleon I. začal svoj exil na ostrove sv. Heleny v Atlantickom oceáne. Žil tam až do svojej smrti 5. mája 1821. 

1984 - Jozef Psotka spolu so Zoltánom Demjánom ako prví Slováci vystúpili poľskou cestou v JZ stene bez kyslíka na Mount Everest. Psotka, ktorý bol v tom čase najstarší človek na Evereste bez kyslíkového prístroja, pri zostupe tragicky zahynul. 

1990 - Michailovi Gorbačovovi udelili Nobelovu cenu za mier.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies