Stalo sa 15. mája

NETKY.SK • 15 Máj 2012, 06:57 • 2 min
Stalo sa 15. mája

Stalo sa 15. mája - Life style 15.

slovakia

left justify in out

img

15. mája Medzinárodný deň rodiny

Narodenia

1891 - narodil sa ruský spisovateľ a lekár Michail Afanasievič Bulgakov. Autor románu Biela garda, zbierky poviedok Zápisky mladého lekára a noviel ako napríklad Psie srdce, Diaboliáda alebo Osudné vajcia. V svojich dielach často kritizoval brutalitu totalitného myslenia. Až v 60. rokoch minulého storočia vyšli jeho diela Divadelný román a Majster a Margaréta. Zomrel v roku 1940.

1914 - narodil sa nepálsky horský vodca Norgay Tenzing, vl. m. Namgyal Wangdí, ktorý sa v roku 1953 zúčastnil s expedíciou Johna Hunta na výstupe na Mount Everest a 29. mája ho spolu s Novozélanďanom Edmundom Hillarym zdolal. Bol to prvý výstup na najvyššiu horu sveta. Neskôr bol školiteľom horských vodcov na inštitúte v Darjeelingu. Spolu s R. Ullmannom spoluautor pamätí After Everest. Zomrel v roku 1986.

1923 - narodil sa americký fotograf Richard Avedon, jeden z najuznávanejších portrétistov. Portrétoval stovky politikov, umelcov, vedcov rovnako ako aj obyčajných ľudí. Okrem toho sa venoval umeleckej a módnej fotografii. Zomrel v roku 2004.

1953 - narodil sa britský hudobník Mike Oldfield. Jeho najznámejšou nahrávkou je jeho debutový album Tubular Bells, ktorý vyšiel v roku 1973. Okrem toho je autorom hitu Moonlight Shadow. Z ďalších albumov: Discovery, Voyager, The Millennium Bell, Tubular Bells 2003, Light + Shade, Music of the Spheres.

1986 - narodil sa český spevák, herec a bývalý športovec Tomáš Klus. Albumy: Cesta do záhu(d)by, Anglické jahody, Hlavní uzávěr splínu, Racek. Zahral si vo filmoch Šejdrem, Rytmus v patách, Naděje, Milujem ťa viac, Tajemství staré bambitky, Poslední z Aporveru.

1987 - narodil sa britský tenista Andy Murray. Počas svojej kariéry vyhral zatiaľ 16 turnajov ATP World Tour.

Ostatné udalosti

1870 - Kráľovský banský radca Eugen Ruffínyi spolu s G. Langom a A. Megom objavili Dobšinskú ľadovú jaskyňu, ktorá je vôbec najväčšou zaľadnenou jaskyňou na Slovensku. Nachádza sa na území Národného parku Slovenský raj. Sprístupnená bola v roku 1871. V roku 1887 sa stala prvou elektricky osvetlenou jaskyňou v Európe. V roku 1995 ju zapísali do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies