Stalo sa 15. júna

NETKY.SK • 15 Jún 2012, 04:10 • 2 min
 Stalo sa 15. júna

Stalo sa 15. júna - Life style Narodenia 1914 - narodil sa hokejista Ladislav Troják.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1914 - narodil sa hokejista Ladislav Troják. Začínal v rodných Košiciach, od roku 1934 hral v pražskom LTC. Československo reprezentoval šesťkrát na MS a dva razy na ZOH. V roku 1947 bol majstrom sveta a v roku 1948 získal striebornú olympijskú medailu. V roku 2002 ho uviedli do Siene slávy slovenského hokeja, je po ňom pomenovaná Steel Aréna - košický Zimný štadión Ladislava Trojáka. Zahynul v roku 1948 pri páde lietadla nad kanálom La Manche cestou na zápas do londýnskeho Wembley.
1920 - narodil sa taliansky herec a režisér Alberto Sordi. Preslávili ho Felliniho filmy Biely šejk a Darmošľapi a tragikomédie Veľká vojna či Vysoká kartová hra, ďalej Báječní muži na lietajúcich strojoch a film Viem, že vieš, že viem. Jeho komediálne role sa často menili v tragikomické postavy, ktoré reflektovali spoločenské problémy. Zomrel v roku 2003.
1954 - narodil sa americký herec James "Jim" Belushi. Filmy: Červená horúčava, Môj partner z K-9, Kučeravá Sue, zahral si tiež v seriáli Bláznivý Jimov život.
1963 - narodila sa americká herečka Helen Hunt. Zaujala vo filmoch Horská dráha a Míle od domova a veľký úspech jej priniesol film Tak dobre, ako a len dá , kde si zahrala po boku Jacka Nicholsona. Za účinkovanie v tomto filme získala v roku 1998 Oscara ako najlepšia herečka v hlavnej roli a tiež Zlatý glóbus za najlepší ženský herecký výkon v komédii alebo muzikáli. Okrem toho má ešte tri Zlaté glóbusy a štyri ceny Emmy za účinkovanie v seriáli Som do teba blázon. Z ďalších filmov: Twister, Stroskotanec, Pošli to ďalej, Po čom ženy túžia, Prekliatie žltozeleného škorpióna, Atentát v Ambassadore, Konečne spolu a i.
1964 - narodila sa americká herečka Courteney Cox, známa predovšetkým ako Monica Gellerová zo seriálu Priatelia. Hrala tiež vo filmoch Ace Ventura: Zvierací detektív, 3 000 míľ na úteku, November, Príbehy na dobrú noc či hororovej sérii Vreskot .
1969 - narodil sa americký rapper a herec Ice Cube, vl. m. O'Shea Jackson. Začínal v skupine C.I.A. (Cru' in Action!), neskôr sa stal členom N.W.A. Túto formáciu opustil v roku 1989 a o rok neskôr vydal svoj sólový debut AmeriKKKa's Most Wanted. Nasledovali albumy Death Certificate, The Predator, Lethal Injection, War & Peace Vol. 1 (The War Disc), War & Peace Vol. 2 (The Peace Disc), Laugh Now, Cry Later, Raw Footage a I Am The West. Ako herec sa predstavil napríklad v snímkach Friday, Anakonda, Traja králi alebo Holičstvo.
1969 - narodil sa bývalý nemecký futbalový brankár Oliver Kahn. Začínal v klube Karlsruher SC, odkiaľ v roku 1994 prestúpil do Bayernu Mníchov, kde pôsobil až do ukončenia aktívnej kariéry v roku 2008. S týmto tímom vyhral osemkrát nemeckú bundesligu (1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2008), raz Pohár UEFA (1996), Ligu majstrov (2001) a tiež Interkontinentálny pohár (2001). Nemeckému národnému výberu pomohol k triumfu na ME 1996.
1973 - narodil sa americký herec, spevák, režisér a kúzelník Neil Patrick Harris. Známym sa stal vďaka seriálu Ako som spoznal vašu mamu. Zahral si aj v komédii Pofajčíme, uvidíme a jej pokračovaní s názvom Zahulíme, uvidíme 2. Medzitým sa presadil aj ako dabingový herec, keď svojím hlasom obohatil snímky ako Oblačno, miestami fašírky a Mačky a Psi 2: Pomsta Kitty Galore. Na svojom konte má dve ceny Emmy, jednu za účinkovanie v seriáli Glee a druhú za produkovanie 63. ročníka cien Tony.
Úmrtia
1996 - zomrela americká džezová speváčka Ella Fitzgerald, známa tiež ako Prvá dáma piesne alebo Kráľovná džezu. Počas svojej kariéry získala 14 hudobných cien Grammy a spolupracovala s legendami ako Duke Ellington, Count Basie, Nat King Cole, Frank Sinatra, Dizzy Gillespie či Benny Goodman. Narodila sa v roku 1917.
1999 - zomrela herečka Terézia Hurbanová-Kronerová. Členka Armádneho divadla v Martine a od roku 1956 Činohry SND v Bratislave. Hrala predovšetkým v televíznych filmoch, z celovečerných patria medzi najznámejšie Priehrada, Očovské pastorále, Kto odchádza v daždi, Choď a nelúč sa. Manželka herca Jozefa Kronera a matka herečky Zuzany Kronerovej. Narodila sa v roku 1924.
Ostatné udalosti
1870 - objavili Dobšinskú ľadovú jaskyňu. Nachádza sa v Spišsko-gemerskom krase, v Národnej prírodnej rezervácii Stratená na území Národného parku Slovenský raj.
1884 - v Bratislave spustili prvú mestskú telefónnu sieť na Slovensku.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies