Stalo sa 15. januára

NETKY.SK • 15 Január 2013, 07:50 • 2 min
Stalo sa 15. januára

Stalo sa 15. januára - Life style Narodenia 1622 - narodil sa francúzsky autor komédií a herec Moliere, vl.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1622 - narodil sa francúzsky autor komédií a herec Moliere, vl. m. Jean-Baptiste Poquelin. Hry: Tartuffe, Don Juan, Mizantrop, Lekárom proti svojej vôli, Amfitryon, Lakomec, Meštiak šľachticom, Učené ženy, Zdravý nemocný a i. Zomrel v roku 1673. 

1906 - narodil sa grécky miliardár Aristoteles Onassis. Lodiarsky magnát bol dlhoročným partnerom opernej divy Marie Callas, ktorú však opustil pre Jacqueline Kennedy, vdovu po americkom prezidentovi J. F. Kennedym. Zomrel v roku 1975. 

1922 - narodil sa herec a pedagóg Július Pántik. Dlhoročný člen Činohry SND, pričom významná bola aj jeho spolupráca s filmom. Hral napríklad vo filmoch Varúj, Biela tma, Katka, Rodná zem, Frona, Súdim ťa láskou. Do povedomia slovenskej verejnosti sa zapísal aj ako predstaviteľ Deda Jozefa v detskom televíznom seriáli Bambuľkine dobrodružstvá. V Slovenskej televízii vystupoval vo viacerých dramatických programoch a inscenáciách legendárnych bratislavských pondelkov. Stvárnil množstvo postáv v rozhlasových hrách a bol pedagógom na Vysokej škole múzických umení. Zomrel v roku 2002. 

1941 - narodil sa americký hudobník a maliar Don Van Vliet, známy ako Captain Beefheart. Zaujal v roku 1969 albumom Trout Mask Replica, ktorý vydal pod názvom Captain Beefheart and His Magic Band. Nahrávka nebola komerčne úspešná, no dodnes ju oceňujú kritici za spojenie bluesu, rocku a surrealistických textov. Album, produkovaný legendárnym Frankom Zappom, sa objavil aj v známej knihe 1001 albumov, ktoré musíte počuť, kým umriete. Umelec bol v rámci hudby aktívny do roku 1982, keď vydal poslednú štúdiovú nahrávku Ice Cream for Crow. Následne sa sústredil na maľovanie a stiahol sa z verejného života. Zomrel v roku 2010. 

1975 - narodil sa hokejista Martin Štrbák. Pôsobil v HC Lev Poprad, Diname Moskva, HC Pardubice, Metallurgu Magnitogorsk, CSKA Moskva, HPK Hämeenlinna, Lokomotive Jaroslavľ, Rögle BK, Vsetíne a Litvínove. V NHL hral v sezóne 2003/2004 za Los Angeles Kings a Pittsburgh Penguins. V súčasnosti hrá za v HC Košice. So 162 štartmi rekordér v počte zápasov za slovenskú reprezentáciu, na konte má tri medaily z majstrovstiev sveta - striebro z Petrohradu 2000, zlato z Göteborgu 2002 a bronz z Helsínk 2003. Hral aj na ZOH 2006 a 2010. 

1975 - narodil sa americký hip-hopový producent a rapper 9th Wonder, vl. m. Patrick Douthit. Začínal v skupine Little Brother, s ktorou vydal albumy The Listening, The Minstrel Show a Getback. Ako sólový interpret vydal producentské albumy Dream Merchant Vol. 1, Dream Merchant Vol. 2, 9th's Opus: It's a Wonderful World Music Group Vol.1 a The Wonder Years. Okrem toho má na svojom konte množstvo spoločných štúdioviek s interpretmi ako napríklad Murs, Buckshot, Jean Grae, Skyzoo alebo David Banner. 

1984 - narodila sa športová strelkyňa Zuzana Štefečeková, ktorá vybojovala dvakrát striebro v disciplíne trap na OH 2008 v Pekingu a na OH 2012 v Londýne. Zverenka Branislava Slamku sa stala v roku 2010 v Mníchove majsterkou sveta v trape, na ME 2010 v Kazani pridala v rovnakej disciplíne striebro a na MS 2011 bola druhá. Zo svetového šampionátu má ešte jeden bronz (2003), z kontinentálneho striebro (2008) a bronz (2006). Držiteľka platného svetového rekordu v trape. Majsterka Európy v neolympijskej disciplíne univerzálny trap. 

1988 - narodil sa americký hudobný producent a dídžej Skrillex, vl. m. Sonny John Moore. Začínal ako spevák v rockovej kapele From First To Last, s ktorou nahral dva albumy. Neskôr sa vydal na sólovú dráhu, pričom vtedy bol známy ako Sonny. Pod týmto menom vydal EP Gypsyhook, potom si zmenil pseudonym na Skrillex a postupne vydal ďalších šesť EP nahrávok: My Name Is Skrillex, Scary Monsters and Nice Sprites, More Monsters and Sprites, Bangarang, Make It Bun Dem After HoursI a Leaving. Na svojom konte má tri ceny Grammy. 

Úmrtia 

1995 - zomrel český herec Josef Kemr. Člen Divadla S. K. Neumanna, Mestských divadiel pražských a od roku 1965 Národného divadla v Prahe. Pôsobil aj vo filme a televízii, napríklad: Císařův pekař - Pekařův císař, Dovolená s Andělem, Anděl na horách, Dobrý voják Švejk, Tři chlapi v chalupě, Starci na chmelu, Markéta Lazarová, Kladivo na čarodějnice, Chalupáři, Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero!, S čerty nejsou žerty, Cirkus Humberto, Krvavý román, Golet v údolí. Narodil sa v roku 1922. 

Ostatné udalosti 

1559 - v londýnskom Westminster Abbey sa konala korunovácia anglickej kráľovnej Alžbety I. z dynastie Tudorovcov, dcéry Henricha VIII. a Anny Boleynovej. Jej panovanie tiež charakterizuje rozkvet renesančnej vedy, umenia a zlatý vek anglickej literatúry. 

1759 - v Montagu House na Great Russell Street v londýnskom Bloomsbury otvorili Britské múzeum. Jeho súčasnú budovu, ktorá stojí na rovnakom mieste, však dokončili až v roku 1852. Múzeum sa rozprestiera na ploche siedmich hektárov a vlastní najväčšie zbierky starožitností na svete.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona