Stalo sa 15. februára

NETKY.SK • 15 Február 2013, 08:45 • 2 min
Stalo sa 15. februára

Stalo sa 15. februára - Life style 1924 - narodil sa český divadelník, skladateľ a výtvarník Jiří Šlitr.

slovakia

left justify in out

img

1924 - narodil sa český divadelník, skladateľ a výtvarník Jiří Šlitr. Začínal v pražskej Laterne magike a v roku 1959 založil spolu s Jiřím Suchým divadlo Semafor, pre ktoré skladal piesne i scénickú hudbu: Zuzana je sama doma, Šest žen Jindřicha VIII. Účinkoval v divadelných hrách: Jonáš a tingltangl, Ďábel z Vinohrad a i. Autorsky a herecky sa podieľal na filmoch: Bylo nás deset, Kdyby tisíc klarinetů, Zločin v šantánu. Zomrel v roku 1969. 

1951 - narodila sa britská herečka Jane Seymour, vl. m. Joyce Penelope Wilhelmina Frankenberg. Známa je najmä ako Michaela Quinnová z televízneho seriálu Doktorka Quinnová. Hrala tiež napríklad vo filmoch: Žiť a nechať zomrieť, Onassis - najbohatší muž sveta a i. 

1954 - narodil sa americký karikaturista, scenárista a producent Matt Groening. Preslávil sa ako tvorca animovaných seriálov Simpsonovci a Futurama. Získal zatiaľ 12 cien Emmy, z toho desať za Simpsonovcov. 

1972 - narodil sa český hokejista Jaromír Jágr. Odchovanca Kladna v roku 1990 draftoval klub Pittsburgh Penguins, za ktorý hral až do roku 2001 a získal s ním dvakrát Stanleyho pohár (1991, 1992). Neskôr hrával za Washington Capitals, New York Rangers, za Avangard Omsk (KHL), Philadelphia Flyers a v súčasnosti je v Dallas Stars. Je držiteľom viacerých rekordov NHL. S českou hokejovou reprezentáciou vybojoval zlato na ZOH v Nagane 1998 a bronz na ZOH v Turíne 2006. V rokoch 2005 a 2010 pomohol českému národnému tímu k triumfu na majstrovstvách sveta. 

1973 - narodila sa bývalá česká bežkyňa na lyžiach Kateřina Neumannová. Je držiteľkou zlatej medaily zo ZOH v Turíne 2006 a ďalších štyroch strieborných a jednej bronzovej olympijskej medaily. 


Úmrtia 

1965 - zomrel americký džezový klavirista Nat King Cole, vl. m. Nathaniel Adams Coles. Počas svojej kariéry vydal 28 štúdiových albumov. V roku 1990 mu posmrtne udelili cenu Grammy za celoživotné dielo. Narodil sa v roku 1919. 

2003 - zomrel český herec a prozaik Miroslav Horníček. Bol členom Divadla satiry v Prahe a Národního divadla. Popularitu mu prinieslo účinkovanie na pražských divadelných scénach vo Viole, Žižkovskom divadle, Klicperovom divadle. Ako partner Jana Wericha vytvoril v Divadle ABC množstvo postáv v legendárnych hrách predvojnového Osvobozeného divadla. Horníček je autorom próz Dobře utajené housle, Javorové listy, Hovory, Listy z Provence, Chvála pohybu, Jablko je vino, divadelných hier Tvrďák aneb Albert, Dva muži v šachu, Můj strýček kauboj aneb Rodeo, Malá noční inventura, Premiéra aneb Nad smetištěm hvězdy. Mnohokrát účinkoval vo filme a v televízii, napríklad Kam čert nemůže, Byli jednou dva písaři a nezabudnuteľné sú jeho televízne relácie ako Hovory H. Narodil sa v roku 1918. 

2003 - zomrel český cestovateľ a publicista Jiří Hanzelka. Spolu s Miroslavom Zikmundom podnikli na automobile Tatra cesty do Afriky, Južnej Ameriky, Ázie a Oceánie, o ktorých napísali cestopisy, vydali niekoľko kníh, fotografií a nakrútili množstvo filmov. Populárne boli ich rozhlasové reportáže z ciest. V sedemdesiatych rokoch nesmeli publikovať. Narodil sa v roku 1920. 


Ostatné udalosti 

1993 - Michala Kováča, kandidáta Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS), zvolili za prvého prezidenta Slovenskej republiky. 

2008 - Američana Stevea Fossetta, ktorý v roku 2002 ako prvý človek na svete obletel svet v teplovzdušnom balóne bez medzipristátia, vyhlásili za mŕtveho. Fossett, ktorý sa stal známym svojimi rekordmi na vode i vo vzduchu, sa roku 2007 stratil pri lete nad púšťou v Nevade.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies