Stalo sa 15. augusta

NETKY.SK • 16 August 2012, 20:45 • 2 min
Stalo sa 15. augusta

Stalo sa 15. augusta - Life style Narodenia 1920 - narodil sa herec Ctibor Filčík, významný predstaviteľ slovenského divadelníctva.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
 
1920 - narodil sa herec Ctibor Filčík, významný predstaviteľ slovenského divadelníctva. Bol členom Slovenského komorného divadla v Martine, bratislavskej Novej scény a v roku 1951 sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla. Spolupracoval najmä s režisérom Jozefom Budským. Najvýznamnejšie postavy vytvoril v inscenáciách Diabol a Pánboh, Ujo Váňa, Rómeo a Júlia, Vojna a mier, Zbojníci, Polnočná omša. Jeho poslednou úlohou bola postava starého umierajúceho herca v hre Garderobier. Z filmografie: Kapitán Dabač, Námestie svätej Alžbety, Skrytý prameň, Mŕtvi učia živých. Pôsobil tiež v televízii, rozhlase a ako pedagóg na Vysokej škole múzických umení. Zomrel v roku 1986. 
 
1925 - narodil sa kanadský džezový hudobník Oscar Peterson. Prvý veľký úspech zaznamenal na jeseň roku 1949, keď ho Norman Granz predstavil v slávnej newyorskej Carnegie Hall ako člena svojho orchestra Jazz at the Philharmonic (JATP). Takmer celé päťdesiate roky sa jeho meno nespomenulo inak než vo forme Oscar Peterson Trio, ktoré sa stalo legendou. V polovici šesťdesiatych rokov sa vydal na sólovú dráhu. Zomrel v roku 2007. 
 
1951 - narodil sa herec Marián Zednikovič. Po ukončení štúdia na VŠMU v Bratislave začínal v trnavskom Divadle pre deti a mládež. V roku 1980 prešiel na bratislavskú Novú scénu a neskôr bol jedným zo zakladajúcich členov Divadla Astorka Korzo '90, kde stvárnil množstvo postáv. Bol známy z rozhlasu, televízie, dabingu i z filmov, napríklad: Zbohom, sladké driemoty, Kára plná bolesti, Utekajme, už ide!, Orbis Pictus. Nezabudnuteľné sú najmä jeho postavy Lorda Nortona v rozhlasovom sitcome Lord Norton a jeho sluha James, kde účinkoval so Stanom Dančiakom. Hral tiež v Kupcovi benátskom na Letných shakespearovských slávnostiach. Zomrel v máji 2007. 
 
1953 - narodil sa český moderátor, herec a publicista Jan Kraus. Z filmov: Jak se budí princezny, Krakonoš a lyžníci, Černí baroni, Hanele, Waterloo po česku, Musím tě svést, Skřítek, Gympl, 3 sezóny v pekle. 
 
1963 - narodil sa mexický režisér Alejandro González Iňárritu. Z filmografie: Amores perros, 21 gramov, Babel, Biutiful. 
 
1972 - narodil sa americký herec a scenárista Ben Affleck. Spolu s Mattom Damonom získal v roku 1998 Oscara a Zlatý glóbus za najlepší pôvodný scenár filmu Dobrý Will Hunting, v ktorom tiež obaja hrali. Účinkoval napríklad aj vo filmoch: Zamilovaný Shakespeare, Armageddon, 200 cigariet, Živelná pohroma, Dogma, Falošná hra, Pearl Harbor, Najväčšia hrozba, Daredevil, Otcom na plný úväzok, Zabiť eso, Nie je z teba až tak paf, Na odstrel, Extrakt. 
 
Ostatné udalosti 
 
1969 - na farme Maxa Yasgura pri meste Bethel v štáte New York sa začal legendárny festival Woodstock, ktorý trval do pondelka 18. augusta. Vystupovali na ňom napríklad Joan Baez, Santana, Janis Joplin, The Who, Joe Cocker, Crosby, Stills, Nash and Young a Jimi Hendrix. Festival navštívilo zhruba 500-tisíc ľudí.
 
Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies