Stalo sa 14. septembra

NETKY.SK • 14 September 2012, 07:24 • 2 min
Stalo sa 14. septembra

Stalo sa 14. septembra - Life style Narodenia 1947 - narodil sa novozélandský herec Sam Neill.

slovakia

left justify in out

Narodenia 
   1947 - narodil sa novozélandský herec Sam Neill. Účinkoval napríklad vo filmoch: Úplné bezvetrie, Honba na ponorku, Piano, Jurský park,

img

Zaklínač koní, Cudzinec, Malá ryba, Neodolateľný, Angel, Svitanie, Manželský sľub. 
   1958 - narodil sa dramatik a spisovateľ Viliam Klimáček, umelecký šéf bratislavského alternatívneho divadla GUnaGU. Autor a režisér väčšiny hier tohto divadla. Spolupracuje aj s inými divadlami, napríklad SND, venuje sa i prozaickej tvorbe, napísal napr. romány Panic v podzemí, Váňa Krutov. 
   1961 - narodil sa džezový hudobník Matúš Jakabčic. Absolvent Matematicko-fyzikálnej fakulty UK a Konzervatória v Bratislave. Hudbu tiež študoval na Berklee College of Music v Bostone. Viedol mnohé hudobné zoskupenia, venuje sa tiež skladaniu hudby a aranžovaniu. 
   1973 - narodil sa americký rapper Nas, vl. m. Nasir bin Olu Dara Jones. Albumy: Illmatic, It Was Written, I Am..., Nastradamus, Stillmatic, God's Son, Street's Disciple, Hip Hop Is Dead, Untitled, Distant Relatives (s Damienom Marleym), Life Is Good. 
   1983 - narodila sa britská speváčka Amy Winehouse. Počas života vydala dva albumy: Frank a Back to Black, posmrtne vyšla aj jej tretia nahrávka Lioness: Hidden Treasures. Držiteľka piatich cien Grammy a troch Ivor Novello Awards. Od roku 2007 sa však pravidelne objavovala v bulvárnych médiách v súvislosti so závislosťou od drog a alkoholu, zdravotnými a psychickými problémami. Zomrela v roku 2011. 

img

   Úmrtia 
   1927 - zomrela americká tanečnica Isadora Duncan. Reformátorka tanca. Inšpiroval ju prirodzený pohyb, antika a klasická hudba. Založila bezplatné školy tanca pre deti, najprv v Nemecku, neskôr v rôznych mestách Európy. Manželka ruského básnika Sergeja Jesenina. Narodila v roku 1877. 
   1982 - zomrela americká herečka Grace Kelly, od roku 1956 monacká kňažná. Preslávila sa ako predstaviteľka pôvabných plavovlások vo filmoch Alfreda Hitchcocka Vražda na objednávku, Okno do dvora, Chyťte zlodeja a dielach iných amerických režisérov: Na pravé poludnie, Mogambo, Vznešená spoločnosť, Labuť. V roku 1955 získala Oscara ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe filmu Country girl. Narodila sa v roku 1929. 
   2009 - zomrel americký herec, spevák a tanečník Patrick Swayze. Ako syn tanečnice sa od malička venoval tancu, ktorý študoval aj v New Yorku. Presadil sa na Broadwayi úlohou tanečníka Dannyho Zuka v muzikáli Pomáda a hviezdou sa stal po nakrútení tanečného filmu Hriešny tanec. Ďalej hral napríklad vo filmoch: Duch, Bod zlomu, Donnie Darko, Hriešny tanec 2, Univerzálna upratovačka a mnohých iných. Narodil sa v roku 1952.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies