Stalo sa 14. júna

NETKY.SK • 14 Jún 2012, 04:32 • 2 min
 Stalo sa 14. júna

Stalo sa 14. júna - Life style Narodenia 1946 - narodil sa americký podnikateľ a spisovateľ Donald Trump, ktorý patrí k najbohatším Američanom.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1946 - narodil sa americký podnikateľ a spisovateľ Donald Trump, ktorý patrí k najbohatším Američanom.
1949 - narodil sa český architekt a dizajnér Bořek Šípek. Jeho diela sa nachádzajú v stálych zbierkach v múzeách v New Yorku, Amsterdame, Paríži, Londýne a Prahe. V roku 1991 mu udelili francúzsky rád Rytier umenia a literatúry. Začiatkom 90. rokov prijal ponuku prezidenta Václava Havla a stal sa hlavným architektom Pražského hradu. Neďaleko Nového Boru vybudoval umeleckú skláreň Ajeto.
1954 - narodil sa český filmový kameraman a režisér Jaroslav Brabec. Nakrútil napríklad filmy Krvavý román, Kuře melancholik, mnoho televíznych filmov a seriálov.
1959 - narodil sa americký džezový hudobník Marcus Miller. Získal dve ceny Grammy a spolupracoval napr. s Milesom Davisom a tiež s hviezdami mnohých hudobných žánrov - rock (Eric Clapton), džez (George Benson, Joe Sample, Dizzy Gillespie), pop (Paul Simon, Mariah Carey), r'n'b (Aretha Franklin, Chaka Khan), hip-hop (Jay-Z, Snoop Dogg), new wave (Billy Idol), smoothdžez (Al Jarreau) alebo opera (Kenn Hicks, Kathleen Battle).
1961 - narodil sa britský spevák a hudobník Boy George, vl. m. George Alan O'Dowd. Člen formácie Culture Club, ktorá sa v 80. rokoch preslávila hitmi Do You Really Want to Hurt Me a Karma Chameleon. S touto skupino vydal päť albumov,ako sólový interpret ďalších osem.
1969 - narodila sa bývalá nemecká tenistka Steffi Graf. Bývalá svetová jednotka, počas svojej kariéry získala 22 grandslamových titulov vo dvojhre. Na vrchole rebríčka WTA bola spolu 377 týždňov, čo je historický rekord. V roku 1988 vyhrala Golden Slam, keď počas jedného roka triumfovala na všetkých štyroch grandslamových turnajoch i na olympijských hrách v Soule. Od Roland Garros 1987 do Roland Garros 1990 hrala trinásťkrát v rade vo finále Grand Slamu, z toho deväťkrát uspela. V októbri 2001 sa vydala za amerického tenistu Andreho Agassiho, majú spolu syna a dcéru. Vo viacerých anketách ju vyhlásili za Tenistku 20. storočia.
1976 - narodila sa česká herečka Tereza Kostková. Členka pražského Divadla pod Palmovkou, televízni diváci si ju môžu pamätať najmä vďaka seriálom Četnické humoresky, Pojišťovna štěstí alebo Bazén. Zahrala si tiež vo filme Líbáš jako ďábel.
1981 - narodil sa brazílsky futbalista Elano Blumer. Svoju kariéru začínal v klube Guarani v meste Campinas a po krátkom pôsobení v Internacionale v Limeire sa v roku 2001 stal hráčom legendárneho Santosu. Za tri roky nastrieľal v jeho drese 34 gólov a v roku 2004 prestúpil do ukrajinského klubu Šachťor Doneck, kde zotrval tri roky. V auguste 2007 za neho Manchester City zaplatil osem miliónov libier a podpísal s ním štvorročnú zmluvu, no už v júli 2009 sa stal hráčom tureckého tímu Galatasaray Istanbul, odkiaľ sa potom v novembri 2010 vrátil do Santosu.
1984 - narodila sa speváčka Zuzana Smatanová. Hudobnú kariéru odštartovala po tom, čo sa v roku 2003 stala víťazkou autorskej hudobnej súťaže Coca-Cola PopStar. Na svojom konte má albumy Entirely good, Svet mi stúpil na nohu, Tabletky odvahy, Gemini a Dvere a tiež živú nahrávku Live. Je držiteľkou šiestich Zlatých Slávikov v kategórii speváčka roka (2005 - 2010) a víťazkou ocenenia Absolútny Slávik 2010.
Úmrtia
1927 - zomrel anglický spisovateľ Jerome Klapka Jerome, známy najmä ako autor humoristických kníh Traja muži v člne a Traja muži na potulkách. Narodil sa v roku 1859.
1986 - zomrel argentínsky spisovateľ Jorge Luis Borges. Písal básne, do ktorých včleňoval metafyziku, eseje, scenáre a poviedky. Narodil sa v roku 1899.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies