Stalo sa 14. januára

NETKY.SK • 14 Január 2013, 08:30 • 2 min
Stalo sa 14. januára

Stalo sa 14. januára - Life style Narodenia 1935 - narodil sa kameraman Stanislav Szomolányi.

slovakia

left justify in out

imgNarodenia 

1935 - narodil sa kameraman Stanislav Szomolányi. Spolupracoval najmä s režisérom Štefanom Uhrom. V roku 1962 spolu nakrútili úspešný film Slnko v sieti. Neskôr spolupracovali na snímkach z vojnového obdobia Organ, Panna zázračnica, Keby som mal pušku, Dolina, Veľká noc a veľký deň, Zlaté časy, Pásla kone na betóne. Spolupracoval i s režisérmi Stanislavom Barabášom, Martinom Hollým, Jurajom Jakubiskom. Z ďalšej tvorby: O sláve a tráve, Šiesta veta, ...kone na betóne. 

1941 - narodila sa americká herečka Faye Dunaway. V roku 1977 získala Oscara za hlavnú úlohu vo filme Network. Z ďalších filmov: Bonnie a Clyde, Tichá dohoda, Malý veľký muž, Traja mušketieri, Krutá Oklahoma, Sklenené peklo, Čínska štvrť, Tri dni Kondora, Mamička najdrahšia, Arizona Dream, Cela smrti a i. 

1963 - narodil sa americký režisér, producent a scenárista Steven Soderbergh. V roku 2001 získal Oscara za réžiu snímky Traffic - Nadvláda gangov, pričom v tom istom roku bol na rovnaké ocenenie nominovaný s filmom Erin Brockovich. Medzi jeho ďalšie známe snímky patria Ocean's Eleven: Dannyho jedenástka, Solaris, Ocean's Twelve: Dannyho dvanástka, Dannyho trinástka, Nákaza a Magic Mike 

1968 - narodil sa americký rapper a herec LL Cool J, vl. m. James Todd Smith. Albumy: Radio, Bigger and Deffer, Walking with a Panther, Mama Said Knock You Out, Phenomenon, G.O.A.T. a i. Z filmografie: Halloween: H20, Zradná hlbočina, Rozhodne sa v nedeľu, Mimo zákona a i. 

1969 - narodil sa americký rockový hudobník Dave Grohl. Od roku 1990 bol bubeníkom grungeovej skupiny Nirvana, kde pôsobil až do smrti jej frontmana Kurta Cobaina v roku 1994. V tom istom roku založil skupinu Foo Fighters, s ktorou vydal albumy Foo Fighters, The Colour and the Shape, There Is Nothing Left to Lose, One by One, In Your Honor a Echoes, Silence, Patience & Grace a Wasting Light. Okrem toho od roku 2009 pôsobí ako člen superskupiny Them Crooked Vultures, ktorú tvoria aj Josh Homme z Queens of the Stone Age a John Paul Jones z Led Zeppelin. 

Úmrtia 

1742 - zomrel anglický astronóm, fyzik, geofyzik, matematik a meteorológ Edmond Halley. V roku 1718 zistil, že polohy hviezd nie sú pevné a dokázal, že kométy sa pohybujú po uzatvorených dráhach. Objavil Halleyovu kométu a na základe Newtonových gravitačných zákonov vypočítal, kedy sa znovu objaví na oblohe. Narodil sa v roku 1656. 

1957 - zomrel americký herec Humphrey Bogart. Známym sa stal predovšetkým vďaka filmu Casablanca, ktorý Americký filmový inštitút (AFI) vyhlásil za najlepší americký romantický film. Zahral si v ňom po boku Ingrid Bergman. Ďalšie filmy: Naprieč Tichým oceánom, Mať a nemať, Poklad na Sierra Madre, Vzbura na lodi Caine, Sabrina. V roku 1952 získal Oscara ako Najlepší herec v hlavnej úlohe filmu Africká kráľovná. Narodil sa v roku 1899. 

2009 - zomrel český architekt Jan Kaplický. Vyštudoval VŠUP v Prahe, v roku 1968 emigroval do Londýna, kde v roku 1979 založil štúdio Future Systems. Za stavbu Lord´s Media Centrum v Londýne získal prestížnu Stirling Prize, zaujal aj obchodným centrom Selfridges Building v Birminghame a mnohými ďalšími stavbami. Autor návrhu budovy Národní knihovny v Prahe, nazývanej chobotnica alebo blob, ktorá vyvolala búrlivé reakcie u Pražanov i v celej Českej republike. Narodil sa v roku 1937. 

Ostatné udalosti 

1900 - v rímskom Teatro Costanzi mala premiéru opera Tosca Giacoma Pucciniho.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies