Stalo sa 14. augusta

NETKY.SK • 13 August 2012, 20:37 • 2 min
Stalo sa 14. augusta

Stalo sa 14. augusta - Life style Narodenia 1945 - narodil sa režisér Miloslav Luther.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia

1945 - narodil sa režisér Miloslav Luther. Pôsobil v televízii v Bratislave, kde nakrúcal adaptácie literárnych diel: Mário a kúzelník, Nebezpečné známosti. Režisér filmov: Kráľ Drozdia brada, Zabudnite na Mozarta, Mahuliena, zlatá panna, Štek, Anjel milosrdenstva. Televízny seriál Lekár umierajúceho času spracoval do filmovej verzie Svědek umírajícího času. Nakrútil tiež seriál Koniec veľkých prázdnin a filmy Útek do Budína a Tango s komármi.

1945 - narodil sa nemecký režisér Wim Wenders. Priekopník súčasnej intelektuálnej kinematografie, ktorý svoje filmy nakrúca v Európe aj USA. Najvýznamnejšie snímky: Stav vecí, Paríž, Texas, Nebo nad Berlínom, Tak ďaleko, tak blízko!, Lisabonský príbeh, Za mrakmi, Línia násilia, Million Dollar Hotel, Krajina hojnosti, Nechoď klopať na dvere.

1945 - narodil sa americký herec, komik, spisovateľ a hudobník Steve Martin. Začal písaním scenárov pre televízne komédie, v 70. rokoch so svojimi komediálnymi scénkami vystupoval pred vypredanými sálami. Z filmografie: Roxana, Rodičovstvo, Otec nevesty, Ako ustrážiť dom, Blázni a poloblázni, Otec nevesty 2, Dvanásť do tucta, Nejako sa to komplikuje, Grand Canyon.

1959 - narodila sa americká herečka Marcia Gay Harden. V roku 2001 získala Oscara ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe filmu Pollock, v roku 2004 bola na rovnakú sošku nominovaná za účinkovanie vo filme Tajomná rieka. Tiež účinkovala vo filmoch: Zoznámte sa, Joe Black, Vesmírni kovboji, Útek do divočiny, Rollerky a i.

1965 - narodila sa francúzska herečka Emmanuelle Béart. Hrala napríklad vo filmoch: Manon od prameňa, Naľavo od výťahu, Mission: Impossible, Zlodej života, Čas znova nájdený, 8 žien, Žena môjho muža, Príbeh Márie a Juliena.

1968 - narodila sa americká herečka a bývalá modelka Halle Berry. Po úspešnej kariére modelky sa začala venovať herectvu a jej prvým úspechom bol film Horúčka džungle. V roku 2002 získala Oscara za stvárnenie hlavnej ženskej úlohy vo filme Ples príšer. Ďalej hrala napríklad vo filmoch: Flintstonovci, X-Men, Swordfish: Operácia Hacker, Dnes neumieraj, X-Men 2, Gothika, Catwoman, X-men: Posledný vzdor, Neznámy zvodca, Silvestrovská noc.

1983 - narodila sa americká herečka ukrajinského pôvodu Mila Kunis. Preslávila sa najmä ako Jackie Burkhart v seriáli Tie roky sedemdesiate... Z filmov: Kopačky, Čierna labuť, Kniha prežitia, Ide len o sex, Macík. Svoj hlas prepožičiava postave Meg Griffin v animovanom seriáli Griffinovci.

Úmrtia

1988 - zomrel taliansky automobilový konštruktér a továrnik Enzo Ferrari, jedna z najväčších postáv v histórii motoristického športu. Konštruoval pretekárske autá GT a formule 1, o ktorej rozvoj sa výraznou mierou zaslúžil. Narodil sa v roku 1898.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies