Stalo sa 13. novembra

NETKY.SK • 13 November 2012, 07:53 • 2 min
Stalo sa 13. novembra

Stalo sa 13. novembra

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
   1906 - narodila sa herečka Vilma Jamnická. Pôvodne študovala medicínu, neskôr absolvovala Hudobnú a dramatickú akadémiu v Bratislave. V rokoch 1929 - 1969 bola členkou Činohry Slovenského národného divadla. Divadelné hry, v ktorých hrala: Najdúch, Vassa Železnovová, Hra o láske a smrti, Bankrot a i. Filmy: Drevená dedina, Jánošík, Keby som mal pušku. Mnoho postáv stvárnil aj v televízii. Venovala sa astrológii. Spolu s Marikou Studeničovou napísala knihy Elixír života a Muž môjho života. Zomrela v roku 2008. 
   1941 - narodila sa česká speváčka Marie Rottrová. Začínala s rockovou kapelou Samuel a soulovou skupinou Majestic. Po roku 1969 začala profesionálne vystupovať so skupinou Flamingo, od roku 1989 vystupuje sólovo alebo so skupinou Neřež. Nahrala niekoľko desiatok albumom a k jej najväčším hitom patria piesne: Řeka lásky, Markétka, To mám tak ráda, Lásko voníš deštěm, Večerem zhýčkaná, Zřejmě letos nikde nejsou kytky. 
   1949 - narodila sa americká herečka Whoopi Goldberg, vl. m. Caryn Elaine Johnson. Hrať začala ako dieťa, neskôr účinkovala na Broadwayi. Pred filmovou kamerou debutovala v roku 1985, keď sa predstavila v úspešnom filme Stevena Spielberga Purpurová farba, ktorý jej vyniesol nomináciu na Oscara za herecký výkon v hlavnej úlohe. V roku 1991 získala Oscara ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe filmu Duch. Ďalšie filmy: Klárino srdce, Dlhá cesta domov, Sestra v akcii, Hráč, Sestra v akcii 2: Opäť v habite, Made in America, Corrina, Corrina, Narušenie a i. 
   1969 - narodil sa škótsky herec Gerard Butler. Účinkoval napríklad vo filmoch Dracula 2000, Lara Croft Tomb Raider: Kolíska života, Fantóm opery, Milý Frankie, 300, P.S.: Milujem ťa, Zabudnutý ostrov, RocknRolla, Chceš ma, chcem ťa, Ctihodný občan, Lov na exmanželku. 
   1980 - narodil sa hokejista Juraj Kolník. Odchovanec nitrianskeho hokejového klubu od roku 1998 pôsobil v zámorských súťažiach. V NHL obliekal dresy New York Islanders alebo Florida Panthers, od sezóny 2007/2008 hrával za Servette Ženeva a v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) hral za moskovský klub OHK Dinamo. V súčasnosti je vo švajčiarskom klube Rapperswil. Slovensko reprezentoval na MS v rokoch 2004 a 2008. 
   Úmrtia 
   1868 - zomrel taliansky skladateľ Gioacchino Rossini. Autor opier Talianka v Alžíri, Popoluška, Mojžiš v Egypte, Semiramis, Viliam Tell. Opera Barbier zo Sevilly je vrcholom talianskej opery buffo. Tiež autor cirkevnej hudby a komornej hudby. Narodil sa v roku 1792. 
   1974 - zomrel taliansky herec a režisér Vittorio De Sica. Tvorca vrcholných diel talianskeho filmového neorealizmu: Deti ulice, Zlodeji bicyklov, Zázrak v Miláne, Umberto D. Ďalšie významné filmy po neorealistickej vlne: Vrchárka, Boccaccio '70, Včera, dnes a zajtra, Manželstvo po taliansky, Slnečnica. Predstaviteľ hlavných rolí vo vyše 150 filmoch, napríklad Chlieb, láska a fantázia, Chlieb, láska a žiarlivosť, Otcovia a synovia, Lekár a šarlatán, Generál della Rovere. Narodil sa v roku 1902. 
   2004 - zomrel americký rapper Ol' Dirty Bastard, vl. m. Russell Tyrone Jones. Bol členom skupiny Wu-Tang Clan, pôsobil tiež ako sólový interpret. Albumy: Return to the 36 Chambers: The Dirty Version, Nigga Please, The Trials and Tribulations of Russell Jones. Narodil sa v roku 1968. 
   2010 - zomrel český lekár, psychiater a sexuológ Miroslav Plzák. Autor desiatok populárno-náučných kníh o partnerských vzťahoch a manželskom spolužití. Tiež autor niekoľkých divadelných hier a scenárov k televíznym inscenáciám. Narodil sa v roku 1925.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies