Stalo sa 13. mája

NETKY.SK • 13 Máj 2012, 06:49 • 2 min
Stalo sa 13. mája

Stalo sa 13. mája - Life style Narodenia 1882 - narodil sa francúzsky maliar a sochár Georges Braque.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1882 - narodil sa francúzsky maliar a sochár Georges Braque. Spolu s Pablom Picassom vypracoval zásady kubistického obrazového priestoru. Obrazy: Prístav Normandii, Zátišie s husľami a džbánom, Gitara a klarinet. Neskôr sa priklonil k neoklasicizmu, venoval sa technike koláže. Autor scénických výprav pre Ďagilevov Ruský balet a stropných dekorácií v Louvri. Zomrel v roku 1963.
1935 - narodili sa českí výtvarníci, dvojčatá Jan a Kája Saudkovci. Jan Saudek je významným fotografom a predstaviteľom manierizmu. Autor inscenovaných fotografií, ktoré často koloruje. Kája Saudek je uznávaným komiksovým autorom, venuje sa i filmovej tvorbe.
1939 - narodil sa americký herec Harvey Keitel. Známy je napríklad z filmov Špinavé ulice, Taxikár, Súperi, Smrť v priamom prenose, Vyšetrovanie, Posledné pokušenie Krista, Thelma a Louise, Piano, Pulp Fiction: Historky z podsvetia, Smoke, Od súmraku do úsvitu, Buď cool, Fotri sú lotri a i. Za stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Bugsy bol nominovaný na Oscara.
1944 - narodil sa český hudobný skladateľ Petr Hapka. Známy je najmä spoluprácou s textárom Michalom Horáčkom. Medzi ich najznámejšie piesne patria napríklad Levandulová, Dívám se, dívám, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Individualita či Bude mi lehká zem. Je aj autorom hudby k filmom ako Holky z porcelánu, Páni kluci, Panna a netvor, Krakonoš a lyžníci, Tisícročná včela a i.
1950 - narodil sa americký spevák, skladateľ, textár a multiinštrumentalista Stevie Wonder. Od narodenia nevidomý umelec je od svojich dvanástich rokov výraznou osobnosťou hudobnej scény. V súčasnosti má na svojom konte 25 cien Grammy - viac ako ktorýkoľvek hudobník v histórii. Je držiteľom Oscara, členom Rock'n'rollovej a Skladateľskej siene slávy. Podľa magazínu Rolling Stone je 9. najlepším muzikantom všetkých čias. Z albumov: Music Of My Mind, Talking Book, Conversation Peace, A Time to Love a i.
Úmrtia
1961 - zomrel americký herec Gary Cooper, vl. m. Frank James Cooper. Patril medzi najväčšie hviezdy Hollywoodu. Z filmografie: Maroko, Úžasná udalosť, Komu zvonia do hrobu, Vera Cruz, Muž Západu. Získal dva Oscary za herecké výkony v hlavných úlohách - v roku 1942 za životopisnú vojnovú drámu Čatár York a v roku 1953 za western Na pravé poludnie. Okrem toho mu v roku 1961 americká Akadémia filmových umení a vied udelila čestného Oscara za prínos filmovému umeniu. Narodil sa v roku 1901.
Ostatné udalosti
1911 - český pilot Jan Kašpar absolvoval pamätný diaľkový let z Pardubíc do Prahy v lietadle vlastnej konštrukcie. Lietadlo je dnes v zbierke Národného technického múzea v Prahe.
1981 - turecký atentátnik Mehmet Ali Agca na námestí svätého Petra vo Vatikáne niekoľkokrát postrelil pápeža Jána Pavla II.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies