Stalo sa 13. júna

NETKY.SK • 13 Jún 2012, 08:52 • 2 min
 Stalo sa 13. júna

Stalo sa 13. júna - Life style Narodenia 1915 - narodil sa americký tenista Don Budge, ktorý v roku 1938 ako prvý vyhral všetky štyri turnaje Grand Slamu v jednej sezóne.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1915 - narodil sa americký tenista Don Budge, ktorý v roku 1938 ako prvý vyhral všetky štyri turnaje Grand Slamu v jednej sezóne. Celkovo na turnajoch veľkej štvorky uspel šesťkrát, dvakrát vyhral Wimbledon a vtedajší US Championships. V roku 1964 ho uviedli do tenisovej Siene slávy. Zomrel v roku 2000.
1936 - narodila sa česká herečka Helena Růžičková. Začínala v divadle v Mladej Boleslavi, neskôr pôsobila v pražských divadlách. Filmy: Všichni dobří rodáci, Ecce Homo Homolka, Pane, vy jste vdova, Hogo-fogo Homolka, Dívka na koštěti, Homolka a Tobolka, Což takhle dát si špenát, Slunce, seno, jahody, Slunce, seno a pár facek, Slunce seno, erotika, Trhala fialky dynamitem, Fontána pro Zuzanu 2, Kameňák 2 a i. Venovala sa aj charite, začiatkom 90. rokov sa stala spoluzakladateľkou nadácie Slon, ktorá pomáhala deťom z detského domova v Šarišských Michaľanoch na východnom Slovensku. Zomrela v roku 2004.
1938 - narodil sa režisér Elo Havetta. Nakrútil dva filmy, ktorými sa zaradil k významným osobnostiam slovenského filmu: Slávnosť v botanickej záhrade a Ľalie poľné. Spolupracoval tiež s televíziou. Zomrel v roku 1975.
1953 - narodil sa americký herec a komik Tim Allen, vl. m. Timothy Alan Dick. Známy je predovšetkým zo seriálu Majster Tim, účinkoval tiež v snímkach Santa Claus, Vidláci, Džungľa ako džungľa, Veľké problémy, Divé svine.
1980 - narodila sa nemecká speváčka Sarah Connor, vl. m. Sarah Terenzi. Albumy: Green Eyed Soul, Unbelievable, Key to My Soul, Naughty but Nice, Soulicious, Sexy as Hell, Real Love.
1983 - narodila sa kajakárka Jana Dukátová, majsterka sveta vo vodnom slalome z roku 2006. Trojnásobná majsterka Európy do 23 rokov a Akademická majsterka sveta 2006.
1986 - narodili sa americké herečky Ashley a Mary-Kate Olsen, známe predovšetkým zo seriálu Dve z jedného cesta.
Úmrtia
1986 - zomrel americký džezový a swingový hudobník Benny Goodman, prezývaný Kráľ swingu. V roku 1943 založil vlastný orchester, ktorý bol jedným z najpopulárnejších swingových telies na svete a ako prvý džezový orchester hral v roku 1938 v Carnegie Hall. Benny Goodman získal počas svojej kariéry niekoľko cien Grammy a v roku 1986 bol ocenený Grammy za celoživotné dielo. Narodil sa v roku 1909.
Ostatné udalosti
1995 - kanadská speváčka Alanis Morissette vydala album Jagged Little Pill, vďaka ktorému sa stala celosvetovo známou. Za album získala štyri Grammy - v kategóriách Album roka, Najlepší rockový album, Najlepšia rocková skladba a Najlepší ženský rockový výkon za You Oughta Know. Na tejto nahrávke sa nachádza jeden z jej najväčších hitov - skladba Ironic.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies